У Миколаєві ворожого корегувальника відпустили під заставу в 700 тисяч гривень

У Миколаєві Центральний райсуд обрав запобіжний захід місцевому жителю, який здавав місце розташування підрозділів ЗСУ. Йому призначили заставу у розмірі 700 тисяч гривень – після оплати злочинець зможе залишити СІЗО на час слідства.

Про це повідомляє прес-служба Центрального районного суду Миколаєва та місцеві ЗМІ.

Ворожим корегувальником виявився місцевий житель Юрій Арбатський.  Слідство СБУ встановило, що Арбатський був підписаний на антиукраїнський Telegram-канал, у якому знайшов посилання на чат-бот. У липні він надіслав інформацію про розташування формувань ЗСУ та тероборони, а також про їхню можливу діяльність, за якою спостерігав особисто.

Окрім повідомлення в Telegram корегувальник використовував інші канали зв'язку, де у спілкуванні з низкою осіб висловлювався проти української влади, армії та підтримував російських окупантів. Частину таких повідомлень також вивчили у суді.

В подальшому передана ним інформація використовувалась ЗС РФ для здійснення артилерійських та ракетних обстрілів по позиціям українських військових. 

Підозрюваний у суді заявив, що він визнає свою провину, але за частиною 2, а не, як йому інкримінують, частиною 3 статті 114-2 Кримінального кодексу («Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення чи розміщення ЗСУ […], скоєному за умов військового чи надзвичайного стану»). Він також заявив про готовність укласти з прокурором угоду про визнання винності у разі полегшення кваліфікації злочину.

Зазначимо, що частина 3 статті 114-2 КК України передбачає покарання як позбавлення волі від 8 до 12 років, а частина 2 – від п'яти до восьми. Варто сказати, що Арбатський вихідець із сім'ї юристів.

Представник держобвинувачення запитав Арбатського, навіщо він скоював цей злочин.

"Я вважаю, що в країні Україна йде обмеження прав росіян та російськомовних. Моя донька навчалася у молодшій школі російською мовою і з наступного року викладання російською мовою не буде", – пояснив підозрюваний свої дії.

Прокурор уточнив: «І за це можна вбивати людей?» На що Арбатський почав виправдовуватися, мовляв, його повідомлення не закликало до вбивств.

Суддя Світлана Скрипченко також спробувала уточнити мотиви дій Юрія Арбатського. Вона навела приклад того, що в країні багато незгодних із певних питань із владою, але в таких випадках люди висловлюють його мітингами, петиціями, зверненнями до суду та інших органів.

"Навіщо ви це зробили? Не сподобалося, що дочка не вчитиме щось у школі, тому я взяв і виклав координати військової частини. Як це пов'язано? Якщо туди прилетить, чи загинуть наші військовослужбовці, що від цього зміниться? Дочці вашій у школі запровадять цей предмет? […] Ваша дочка після цього краще російську мову вивчить? Що після цього сталося б? Яка мета?" – запитала суддя.

Після слів судді Арбатський відповів, що йому складно відповісти, що він припустився помилки і кається. Суддя зазначила, що до затримання чомусь рідко хтось кається про скоєні злочини.

У результаті суд виніс рішення про арешт, однак із заставою у розмірі 700 тисяч гривень.

Нагадаємо, СБУ затримала ще одного корегувальника ракетних ударів Росії по Миколаєву.


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER