У Донецьку зібралися намалювати на “референдумі” 70% за приєднання до Росії – ЗМІ

Підконтрольне Кремлю угруповання "ДНР" планує імітацію "референдуму" на всій території Донецької області з результатом 70% голосів за приєднання до Російської Федерації.

Про це повідомляють "Донбас Реалії" з посиланням на джерела в українській розвідці.

Журналісти отримали від своїх джерел в одному з розвідувальних органів України документ окупантів та їхніх поплічників "Стратегія підготовки і проведення референдуму про вступ "ДНР" до складу Російської Федерації".

Зараз на окупованих територіях формують списки виборців, у тому числі через центри видачі гуманітарної допомоги, та створюють виборчі комісії. Зокрема заплановане використання так званих "вуличних виборчих комісій", розміщених у наметах.

Згідно зі "стратегією", голосувати на окупованих територіях треба за допомогою "мітки виборця": на вказівний палець наносять чорнило, яке кілька діб не стирається. Мовляв, це "ефективний спосіб для країн, де документи, що підтверджують особу, не стандартизовані".

У документі розписано декілька етапів так званої pr-кампанії, однак дати псевдореферендуму немає. За інформацією джерела один із варіантів, який розглядає Росія ‒ 11 вересня. У "стратегії" вказано, якою кількісно має бути явка та підтримка, щоб вписатися в 70%.

Щодо півдня України, згідно з даними "Донбас Реалії", "для звернення до президента Росії (про приєднання до РФ ‒ ред.) потрібен орган, який створює видимість широкого народного волевиявлення". Його ще потрібно створити. Наприклад, у Запорізькій області є вже декілька варіантів назви ‒ "народна рада", "народні збори", "народний собор".

Російські сили на окупованих територіях нині призначають свою "псевдовладу", є повідомлення про наміри організувати там незаконні референдуми про "приєднання до РФ" та видачу російських паспортів жителям цих територій.

Нагадаємо, окупанти в Херсонській області погрожують місцевому населенню депортацією до РФ за будь-які «порушення».


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER