«Судді» «ДНР», який засудив до страти миколаївських морпіхів-іноземців, оголосили підозру

Слідчі СБУ підготували достатню доказову базу і повідомили про підозру судді так званої «апеляційної палати верховного суду ДНР». Саме він усупереч вимогам міжнародного права засудив до смертної кари двох громадян Великої Британії та одного громадянина Королівства Марокко, які офіційно захищали Україну в лавах ЗСУ.

Про це повідимили в пресцентрі Служби безпеки України.

Ці іноземці добровільно вступили до Збройних Сил України і героїчно стримували російську агресію на Донеччині, де й потрапили у полон у квітні 2022 року.

В СБУ підкреслили, що своїм «вироком» псевдосуд терористичної організації «ДНР» порушив норми міжнародного законодавства. А саме: вимоги Додаткового протоколу до Женевських конвенцій, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів.

Зокрема, цей псевдосуд порушив імунітет комбатантів (право осіб, що входять до складу збройних сил сторони конфлікту, брати безпосередню участь у воєнних діях) та позбавив їх права на неупереджене та нормальне судочинство.

Тож наразі слідчі СБУ заочно повідомили псевдосудді про підозру за частиною 2 статті 28 та частиною 1 статті 438 Кримінального кодексу України («Порушення законів та звичаїв війни, вчинене групою осіб»).

Триває досудове слідство за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.

Як відомо, йдеться про «вирок» відносно Ейдена Асліна і Шона Піннера з Великобританії та Саадуна Брагіма з Марокко. Шон Піннер та Ейден Аслін потрапили в полон у Маріуполі у середині квітня. Брагім Саадун потрапив у полон у Волновасі у березні. 

За інформацією ЗМІ, ці іноземці воювали у складі миколаївського 1-го окремого батальйону морської піхоти.

Також російські окупанти тримають у полоні понад 2,5 тис. українських військовослужбовців, які захищали Маріуполь, перебуваючи на території заводу "Азовсталь".


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року. Освіта: Чорноморський національний університет імені Петра Могили

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER