Поліція ідентифікувала 17 окупантів з «ДНР», які знущалися з полонених українців

Національна поліція України встановила особи 17 окупантів з так званого Міністерства державної безпеки «ДНР» та Калінінської виправної колони №27, які знущалися над полоненими українцями. Серед них – представники місцевого криміналітету та колишні працівники правоохоронних органів.

Про це Нацполіція повідомила у своєму Facebook.

«Незаконні арешти та викрадення людей, тортури та утримання у нелюдських умовах – це і є особливості їхньої терористичної діяльності за невизнання так званої «донецької народної республіки» та співробітництво з українською владою. Щоб змусити зізнатися у шпигунстві та інших надуманих «злочинах», ув'язнених живцем ховали, імітували їх розстріл, загрожували тортурам і вбивством близьких родичів, дружин, дітей», – повідомив заступник начальника управління організації розслідування злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту слідчого управління. Шевчук.

Нацполіція також привела уривки з допитів, у яких постраждали від терористів розповідають про пережите.

  • «Мене примотували до металевого стовпа обличчям донизу, при цьому одягали на пальці рук і ніг електричні проводи, через які періодично протягом кількох годин подавали струм і обливали водою, били гумовими палицями по стопах»;

  • «Наносили удари прикладом та ногами, прострелили ногу та сечовий міхур. Потім відвезли до свинарника, де залишили на ніч без взуття, внаслідок чого сталося обмороження ніг».

Начальник управління організації розслідування злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, Головного слідчого управління Національної поліції України Крістіна Подиряко додала, що коли співробітники перечитували свідчення постраждалих у них «було одне єдине бажання встановити всіх цих бузувірів та притягнути їх до відповідальності, не лише в українських, а й у міжнародних судах.

Зазначається, що складність встановлення фігурантів полягала в тому, що під час тортур вони, як правило, ховали обличчя, ніколи не зверталися один до одного на ім'я – за позивними. Тому постраждалі часто не могли їх навіть дізнатися».

«Перелік звірств, яким терористи наражали українців, шокує. Це тортури електричним струмом, систематичне побиття, насильницькі дії сексуального характеру, випалення шкіри, вогнепальні поранення рук і ніг, спилювання зубів, виривання нігтів, вирізування геніталій… І все це супроводжувалося психологічним тиском», – розповів Дмитро Шевчук.

Усі фігуранти, які знущалися з українців, підозрюються у державній зраді, участі в терористичній організації та жорстокому поводженні з цивільним населенням та військовополоненими. Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо, приватна компанія найманців "Вагнер", яку в росії залучають до боїв в Україні, набирає ув'язнених та осіб з чорних списків.


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER