Урожай – депутату, бадилля – солдату

 

За участь у бойових діях на Донбасі держава намагається заохочувати ветеранів землею. Але навіть після багатомісячної бюрократичної тяганини, обійшовши десятки кабінетів і отримавши нарешті довгоочікувані метри, скористатися повною мірою своїми земельними наділами ветерани можуть не завжди. Спритні ділки використовують землю воїнів АТО, навіть не повідомивши їх про це.

Граната на полі

В останній день літа 2017 року на полі біля села Надбузьке сталася надзвичайна подія: під час збирання врожаю соняшнику комбайнер агрофірми “Нива Весняне” знайшов на полі предмет, дуже схожий на бойову гранату, поставлену на розтяжку. На поле негайно було викликано правоохоронців і саперів, які й знешкодили вибуховий пристрій.

Першим, на кого впала підозра поліції, став 62-річний житель Миколаєва учасник АТО Валерій Кузнєцов. На нього правоохоронцям вказав директор фірми “Нива Весняне” Олександр Худенко, який розповів, що наприкінці 2016 року Кузнєцов звертався до нього з пропозицією викупити 10 соток землі. Ветеран отримав цю ділянку під садівництво на полі, що належало до держземель запасу і було виділено під розпаювання для учасників АТО.

Як з’ясувалося, цю землю площею 24 га без наявності правовстановлюючих документів обробляла фірма “Нива Весняне”. Тобто фактично незаконно.

Поле біля села Надбузьке, виділене для учасників АТО

Правоохоронці чомусь не звернули на це увагу. Їх більше зацікавив той факт, що коли керівник підприємства “Нива Весняне” відмовився купувати в колишнього десантника землю, той, за словами Худенка, почав йому погрожувати. У підсумку поліція провела обшуки за місцем проживання Валерія Кузнєцова, але боєприпасів так і не знайшла, і кримінальна справа зависла в повітрі.

А от щодо земельної ділянки, а саме чому комерційне підприємство її захопило, у правоохоронців запитань так і не виникло…

Поліція проблем не бачить

Валерій Кузнєцов упевнений, що у цій історії потерпілою стороною є він.

– Я отримав цю землю, чесно виконавши свій громадянський і військовий обов’язок, – розповідає колишній десантник.

Валерій Кузнєцов показує на полі кордони своєї ділянки

Коли 2014 року розпочалася мобілізація в армію, чоловік міг її уникнути, оскільки на той момент йому вже виповнилося 59 років. Незважаючи на це, Валерій Кузнєцов добровольцем пішов до 79-ї аеромобільної бригади, в складі якої брав участь в антитерористичній операції на Донбасі.

– Після демобілізації я зайнявся оформленням необхідних документів і наприкінці 2016 року отримав десять соток біля села Надбузьке (офіційно ця земля належить до Веснянської сільської ради) під садівництво. Коли на початку 2017 р. приїхав, то побачив, що землю, яку мені видали, хтось обробляє, – ділиться В. Кузнєцов.

Поспілкувавшись із місцевими, десантник дізнався, що на його землі та на ділянках інших воїнів АТО працює агрофірма ТОВ “Нива Весняне”.

Виробнича база ТОВ "Нива Весняне"

Кузнєцов звернувся до Веснянської сільської ради та Держгеокадастру з офіційними запитами. Його цікавило: на яких підставах ця фірма обробляє його землю? Відповіді чиновників різних рівнів його збентежили: у сільраді йому відповіли, що взагалі не знають, хто обробляє його землю, а в Держгеокадастрі уточнили, що йому виділили ділянку з земель, які офіційно навіть у тимчасове розпорядження нікому не виділялися.

Виходило, що агрофірма ТОВ “Нива Весняне” самовільно обробляє держземлі запасу та земельні ділянки воїнів АТО. Валерій Кузнєцов написав директору підприємства, щоб вони припинили обробляти його землю. Але влітку колишній десантник побачив, що його звернення проігнорували – все поле засіяне соняшником.

ВІДКРИТИ НА ВЕСЬ ЕКРАН

Кузнєцов написав заяву в поліцію, на що отримав відповідь: інформацію перевірили, але порушень законодавства не знайшли. Поліцейські, мовляв, виїжджали на ділянку Кузнєцова і виявили, що соняшник росте на ній хаотично, що свідчить про природне засівання. Директор фірми “Нива Весняне” пояснив поліцейським, що його фірма справді обробляє це поле, але ділянку Кузнєцова вони не чіпали.

На якій підставі фірма взагалі там працювала – поліцейських не зацікавило.

Землі багато не буває. Навіть депутату

Цього року земельні ділянки, виділені воїнам АТО біля села Надбузьке, знову оброблялися. У середині липня автор разом із Валерієм Кузнєцовим виїхали на поле, щоб особисто переконатися в цьому. До моменту нашого приїзду врожай був уже зібраний, але по стерні, що залишилася, можна було здогадатися, що на ньому вирощували пшеницю. Єдиною ділянкою, яку не засівали, був наділ Кузнєцова.

Центр узяв виписки з Держгеокадастру, щоб уточнити: хто ще з учасників АТО отримав земельні ділянки на цьому полі. Виявилося, що на сьогодні там виділено вже близько сімдесяти наділів по десяток соток, що становить сім гектарів. Ще сімнадцять гектарів – чекають на своїх власників. Умовно землі воїнів можна поділити на три групи, з яких найбільші становлять ділянки військовослужбовців двох військових частин, що дислокуються в Миколаєві, – Військова служба правопорядку та 299-та авіаційна бригада. Зв’язавшись із представниками обох частин, Центр дізнався, що ніхто з військовослужбовцями жодних договорів на оренду їхньої землі не укладав.

– Який договір оренди? Ні я, ні мої товариші по службі навіть не знали, що цю землю хтось обробляє, – сказала Інна Стебличенко, військовослужбовець авіабригади.

Таку саму приблизно відповідь автор почув від Олександра Семененка, який служить у ВСП.

Щоб з’ясувати, чому так відбувається, ми вирішили зв’язатися з керівником агрофірми ТОВ “Нива Весняне” Олександром Худенком. Але ні зустрітися, ні навіть поспілкуватися в телефонному режимі аграрій не побажав. На інформаційний запит у строк також не відповів.

ТОВ “Нива Весняне”, згідно з даними держреєстру, було засноване іншим підприємством СГВП “Болгарка”, власниками якого є двоє миколаївців – Ростислав Данильченко та Юрій Кормишкін. Останній фігура публічна – депутат Миколаївської обласної ради. Крім того, Кормишкін очолює в обласній раді комітет з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та соціального розвитку села.

Юрій Кормишкін

Під час телефонної розмови Юрій Кормишкін спочатку категорично заперечував той факт, що його підприємство “Нива Весняне” могло самовільно обробляти землю.

– Підприємства “Нива Весняне” не обробляє ці ділянки. Комбайн не належить “Нива Весняне”. Він, можливо, надавав послуги фізичним особам, які обробляють або сіють. Але саме підприємство не обробляє. Якщо техніка обробляла, мабуть, її наймала якась фізична особа, – стверджував спочатку депутат.

Чути це було дещо дивно, бо факт того, що цією землею активно користується ТОВ “Нива Весняне”, зафіксовано поліцейськими в офіційних документах ще минулого року. Причому двічі: спочатку, коли до правоохоронців звертався Кузнєцов, а потім, коли на полі знайшли гранату. Мабуть, пам’ятаючи про це, Юрій Кормишкін про всяк випадок уточнив:

– Навіть якщо з’ясується той факт, що підприємство використовувало земельну ділянку 1 га, або 2 га, або 3 га без правовстановлюючих документів, то на це є правова процедура – виписується штраф, розмір якого встановлюють, згідно з методикою Держгеокадастру. Після чого підприємство сплачує цей штраф до бюджету, – додав він.

А що місцева влада? Як дивиться на захоплення землі? Щоб дізнатися це, ми зустрілися з головою Веснянської об’єднаної територіальної громади Леонідом Мухарським.

– Хто обробляє поле, виділене воїнам АТО, я не знаю, – зізнався Леонід Георгійович, пояснивши, що зараз цими землями повністю розпоряджається Держгеокадастр.

Мухарський Леонід
Леонід Мухарський

Після цього він повідав, що його співробітники таки моніторять ситуацію стосовно того, хто і наскільки законно обробляє землю громади. Виявилося, що цього року працівники сільради виявили 15 га земель, які підприємці обробляли, не маючи необхідних правовстановлювальних документів. Серед порушників – ще одна фірма Юрія Кормишкіна “Золота Нива”.

Навіщо підприємствам Юрія Кормишкіна займатися захопленням і обробкою чужої землі? Адже і в самого депутата, і у фірм, у яких він є засновником, ділянок більш ніж достатньо.

Згідно з реєстром речових прав на нерухоме майно, загалом у Юрія Кормишкіна у власності або в оренді числиться 1044 га землі в Миколаївській області. З них тільки цього року він отримав від Снігурівської райдержадміністрації 647 га в оренду на 49 років. Ще 129 га на різних умовах володіє його дружина. Щодо фірм депутата, то з реєстру видно, що лише одна компанія – ТОВ “Нива Весняне” – обробляє 880 га землі в селах Надбузьке та Весняне, уклавши відповідні договори оренди з власниками ділянок. Загалом у Юрія Кормишкіна понад 40 фірм, які займаються сільськогосподарською діяльністю.

Де колишній співробітник міліції з небагатої родини взяв первинний капітал, щоб придбати стільки землі? Юрій Анатолійович не афішує. Відомо тільки, що свого часу він був бізнес-партнером засновників збанкрутілої кредитної спілки “Флагман” Наталії та Ігоря Копецьких, які не повернули вкладникам близько 40 мільйонів гривень. Через свої підприємства Кормишкін був активним позичальником у збанкрутілій кредитній спілці.

Схеми на “нічийних” землях

Згідно з офіційною інформацією, отриманою Центром у відповідь на запит з Головного управління Держгеокадастру в Миколаївській області, землю в районах активно самовільно захоплюють як окремі фермери, так і великі сільгоспфірми. Тільки в 2017 – 2018 рр. співробітниками Держгеокадастру було виявлено 461 випадок незаконного використання земель сільгосппризначення. Загальна площа землі, яку обробляли без будь-яких правовстановлюючих документів, становила 2825 га.

За словами начальника управління з контролю за використанням земель миколаївського Держгеокадастру Андрія Кіро, у разі виявлення подібних фактів представники Держгеокадастру виписують порушникам штраф від 170 до 340 гривень, а також нараховують грошові збитки, що можуть становити від кількох тисяч до кількох десятків тисяч гривень. Наприклад, за останні два роки за самовільне захоплення землі порушники сплатили 4,63 млн гривень. Утім, любителів заробити на держземлях менше не стає.

Так, юрист Павло Калашников, який спеціалізується на земельному законодавстві, пояснює, що нелегальне використання земель держрезерву – бич не тільки нашої області, а й усієї країни. Існує кілька схем, які використовують порушники.

Павло Калашніков

Одна з них, коли підприємці домовляються з посадовими особами районів (по суті, з головами райдержадміністрацій. – Прим. авт.) про обробку великих ділянок земель запасу (100 га. – Прим. авт.) без оформлення будь-яких документів. За своє “незнання” про те, що земля держзапасу використовується, чиновник отримує хабар. Ця схема старіша.

Їй на зміну в останні роки прийшла нова схема. Коли між підприємцем і головою району укладається так званий договір компенсації за використання землі. Тобто підприємець обробляє земельну ділянку, сплативши до скарбниці якусь незначну суму, розраховану як компенсацію за збитки, завдані фактичним використанням землі. Павло Калашников звертає увагу, що такі “договори” не реєструються в Держреєстрі і є незаконними.

– Укладаючи цей договір, чиновник РДА виходить за межі своєї компетенції, оскільки єдиним органом, який за законом уповноважений контролювати використання землі, є Держгеокадастр. Якби прокуратура як слід моніторила подібні “оборудки”, то зобов’язана була б порушувати кримінальне провадження за ст. 364 КК України, – пояснює правознавець.

Як розповів Павло Калашников, такі “договори” потрібні для того, щоб чиновник у разі виявлення незаконного обробітку землі, міг заявити: мовляв, коли побачили, що на землі працюють, то було вже пізно – землю засіяли. Тому, щоб хоч щось отримати з фермера, і пішли на такий крок.

Утім, і юрист Калашніков, і співробітник Держгеокадастру Кіро сходяться в одному: перемогти самовільні захоплення земель воїнів АТО та держземель запасу можна лише спільними зусиллями зацікавлених осіб. А саме: представників територіальних громад і власників самих наділів – військових. Без цього випадки захоплення чужої землі триватимуть і далі.

Матеріал підготовлено за підтримки МФ “Відродження”.

 

сільськогосподарські землі, учасники АТО


Ярослав Чепурний

Журналіст-розслідувач

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER