Місто для чиновників

 

З моменту проведення конкурсу управляючих компаній у Миколаєві минуло майже три місяці. Однак скандали та протести навколо нього не вщухають і досі. Громадськість настільки обурили цинізм і байдужість до них міської влади, що люди були змушені вийти на мітинг. А все тому, що сьогодні миколаївці туманно розуміють, чому відтепер обслуговування їхніх будинків коштуватиме в рази дорожче, ніж колись, що собою являє керуюча компанія “Місто для людей” та чим вона краща за колишні ЖЕКи. Журналісти з’ясували, що ще до того, як компанія розпочала роботу, вона неодноразово ошукала мешканців одразу кількох українських міст.

 

Українсько-литовське коріння

У Миколаєві конкурс керуючих компаній було проведено ще на початку липня. Перемогу в ньому здобула керуюча компанія ТОВ “Місто для людей Миколаїв”, яка представилась компанією з європейським корінням.

Ми працюємо відповідно до найвищих стандартів обслуговування, адже розуміємо цінність кожного клієнта для нашої компанії. Ми вибудовуємо свої відносини з клієнтами, ґрунтуючись на професіоналізмі, взаємній довірі та повазі. Наша мета – вивести якість обслуговування житлових будинків у Миколаєві на європейський рівень і, як результат, ефективно задовольнити потреби їхніх мешканців, – сказав Неріус Шураускас, член правління “Місто для людей”.

Тепер одразу після здобуття перемоги литовський інвестор ЗАТ “Сівініті Україна” заявив про свій вихід з українського ринку. Своє рішення керівництво фірми пояснило тим, що Україна ще не готова до того рівня надання послуг, який сьогодні існує у сфері ЖКГ в Європі.

Того разу журналісти ЦЖР вирішили з’ясувати, що собою представляє сама фірма “Сівініті Україна”. Для цього ми звернулися до литовських реєстрів юридичних осіб. Згідно з випискою, останні зміни в компанії відбулися 31 травня 2018 року. Тоді в ЗАТ “Сівініті Україна” відбулося засідання акціонерів, під час якого ухвалили кілька рішень.

Так, того дня ЗАТ “Сівініті Україна” отримало нову назву – ЗАТ “МДЛ Хаус Сервіс”, співзвучну з українською групою компаній ТОВ “Місто для людей”. Але найцікавішим виявився інший факт – того самого дня компанію продали двом громадянам України – Руслану Крамаренку та Олександру Кубракову – саме вони є засновниками “Міста для людей”. Виписка з литовського реєстру про продаж ЗАТ

Відзначимо, що Руслан Крамаренко в Україні є не останньою людиною. Раніше він працював на високих посадах – був заступником міністра України з питань ЖКГ, а також заступником голови КМДА Олександра Попова.

Фото з Фейсбук Руслана Крамаренка.

Виходить, що литовські інвестори вийшли зі складу засновників ще за кілька місяців до того, як офіційно оголосили про це в Україні. Тим самим керівництво компанії “МДЛ Миколаїв” обдурило городян, коли публічно заявляло про своє литовське коріння. Наразі до Литви фірма має лише формальний стосунок – адресу прописки, тоді як власниками за фактом є українці.”

Варто зазначити, що, згідно з литовськими реєстрами, ПрАТ “Сівініті Україна” також не надало фінансового звіту за 2017 рік, що у Литві є серйозним порушенням – це може говорити про те, що робота компанії “пішла в тінь”.

Журналісти кілька разів намагалися з’ясувати в головного акціонера компанії Руслана Крамаренка, чому його фірма й досі продовжує прикриватися литовським ім’ям. Але на жоден телефонний дзвінок журналістів Крамаренко так і не відповів.

 

Європейські послуги по-українськи

 

Сьогодні жителям Миколаєва мало що відомо про компанію з гучною назвою “Місто для людей”. Керівники фірми тільки поспішили заявити про своє литовське коріння, нібито до складу її засновників входить велика литовська компанія “Сівініті Україна”, яка займається обслуговуванням житлових будинків у Прибалтиці. Тож і рівень послуг, що надаються в “МДЛ”, назвали не інакше, як європейським.

Також про фірму відомо, що працює вона одразу в кількох містах. Першою на ринок ЖКГ України вийшла ТОВ “Місто для людей Кременчук” – її було створено ще 2008 року. “МДЛ” працюють також у Запоріжжі, Енергодарі, Маріуполі, Рівному та Дніпрі. Одразу кілька компаній працюють і в різних районах столиці.Автомобіль керуючої компанії ТОВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Журналісти ЦЖР вирішили з’ясувати, які послуги очікують на миколаївців із приходом цієї керуючої компанії. Для цього ми вивчили досвід міст, у яких “МДЛ” уже розпочало роботу.

До прикладу, у Кременчуці європейський рівень послуг має на увазі не найкращий сервіс. Журналістка кременчуцького “Телеграфу” Тетяна Донченко, яка займається висвітленням сфери ЖКГ, розповіла, що до них до редакції неодноразово зверталися городяни зі скаргами на керуючу компанію.

Мітинг миколаївців проти керуючої компанії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Одна з таких скарг – незадовільна робота кол-центру “Міста для людей”. З кількох публікацій випливає, що після виклику співробітників керуючої компанії мешканці тижнями можуть очікувати від них реакції. За словами кременчужан, співробітники “МДЛ” тільки приймають виклики, при цьому часто їх зовсім не відпрацьовують.

Також були зафіксовані випадки, коли жителі Кременчука на кілька днів залишалися без води – працівники “Міста для людей” просто не справлялися з усуненням витоку. У самий розпал літа холодна вода текла не в квартирах городян, а прямо на вулиці.

А в Запоріжжі в лютому поточного року між жителями й керуючою компанією взагалі назрів справжній конфлікт, про який написав депутат Запорізької міської ради Олег Афанасьєв на своїй сторінці у Фейсбук.

“Компанія, яка, судячи з назви, повинна була би працювати на благо мешканців міста, насправді поводиться по відношенню до запоріжців украй непорядно та безвідповідально. Мешканці отримують від “Міста для людей” астрономічні рахунки від 10 грн/кв м і вище. При цьому не у всіх будинках працюють навіть двірники, не кажучи вже про слюсарів та електриків”, – написав депутат.

Він також зазначив, що тим жителям Запоріжжя, які наважилися розірвати з компанією договір, “Місто для людей” почало мститися – в одному з будинків за ініціативою компанії оперативно розірвали договір на енергопостачання, і жителів залишили без світла на сходових майданчиках.

У Маріуполі мешканці одного з гуртожитків, що обслуговує “МДЛ Маріуполь”, півтора місяця самотужки намагалися усунути прорив каналізації в підвалі, оскільки керуюча компанія на той момент ще не приступила до виконання робіт.

Складно уявити, що подібним чином європейська компанія надає послуги і в Литві. Чому ж в Україні прості люди змушені платити таку високу ціну за відверто неякісне обслуговування – залишається загадкою.

 

Генеральний підряд

До групи компаній ТОВ “Місто для людей”, окрім претензій за якістю послуг, що надаються в інших містах, виникла низка запитань і щодо проведення конкурсу. Так, у судах Запоріжжя наразі розглядають п’ять позовів про визнання незаконним конкурсу, в якому виграло “МДЛ Запоріжжя”. Зазначимо, що, як і в Миколаєві, зауваження були з першого дня його проведення, серед яких і той факт, що проведений він був у неділю.

А в Кременчуці конкурс керуючих компаній був проведений ще в 2008 році. І назвати його конкурсом можна лише формально, оскільки в ньому взяли участь лише дві компанії – ТОВ “Місто для людей Кременчук” і ТОВ “Житлорембудсервіс”. Вони й “розділили” між собою управління багатоквартирними будинками.

У ході вивчення документів компанії ТОВ “Місто для людей” журналісти ЦЖР також помітили цікаву закономірність. Виявилося, що один із засновників “МДЛ Миколаїв” Руслан Ничик є директором іншої фірми – ТОВ “Єврокомунсервіс”. Її головний офіс розташований за тією ж адресою, що й головний офіс “МДЛ” у Києві. Та й заснувала її та сама литовсько-українська” компанія “МДЛ Хаус Сервіс”. Цікаво, що “Єврокомунсервіс” займається наданням тих самих послуг, що й ТОВ “Місто для людей”. Ба більше, її філії наче під копірку відкриті в тих самих містах, що й “МДЛ”.Виписка з Юконтролу щодо ТОВ

Виявилося, що ТОВ “Єврокомунсервіс” є генеральним підрядником ТОВ “Місто для людей” у кожному місті. Таким чином, одні й ті самі люди створили цікаву структуру управління: офіційно керуючою компанією під час проведення конкурсів визнають “МДЛ”, яке не має свого штату працівників. А вже після цього “Місто для людей” призначає свого генерального підрядника – “Єврокомунсервіс”. Так, “МДЛ” займається лише адмініструванням обслуговування житлових будинків, коли всю роботу виконує інша компанія.

Виходить, що таку високу ціну за обслуговування будинків українці платять не за високий європейський рівень сервісу, а за існування двох однакових фірм, створених одними й тими ж самими людьми.

Ми вирушили до офісу миколаївської компанії ТОВ “Місто для людей”, щоб з’ясувати, чому її керівництво обрало саме такий спосіб роботи. Директор одразу двох компаній – “МДЛ Миколаїв” і “МДЛ Кременчук” Анатолій Биценко у відповідь лише знизав плечима:

“Генеральним підрядником “Міста для людей” справді є “Єврокомунсервіс”. Я не знаю, чому керівники компанії прийняли таке рішення. З цим питанням вам варто звернутися саме до них”.

Але ж залишається факт – за роботу, яку може виконувати одна компанія, як це було раніше, з вересня миколаївці фактично почали сплачувати одразу двом.

Варто відзначити ще один факт: для участі в конкурсі ТОВ “Місто для людей Миколаїв” подало довідку про те, що для надання послуг має достатній штат працівників, щоправда не в Миколаєві, а в Запоріжжі. Про те, що для обслуговування буде залучено інших субпідрядників, “МДЛ” чомусь промовчало.

 

Конкурсна афера

Запитання щодо прозорості проведення конкурсу управляючих компаній виникли вже з першого дня. У результаті роботи контрольної депутатської комісії, яка займалася вивченням документації, стало очевидно – конкурс був проведений так, щоб перемогу в ньому здобула саме фірма ТОВ “Місто для людей Миколаїв”.

Засідання тимчасової контрольної депутатської комісії.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І конкурсна комісія це зробила – обслуговування багатоквартирних житлових будинків в Інгульському та Корабельному районах, мікрорайонах “Кульбакіне” та “Соляні” отримала компанія “МДЛ Миколаїв”. Компанія, якій на момент проведення конкурсу не було й місяця, і яка запропонувала найвищу ціну серед усіх учасників. У середньому за обслуговування своїх будинків мешканці Миколаєва тепер платитимуть 6 грн/кв м, тоді як раніше в різних районах Миколаєва ціна в середньому становила 2,60-2,80 грн/кв м.

Контрольна депутатська комісія порекомендувала мерові відсторонити главу комісії Рєпіна та директора ДЖКГ Кузнєцова за “упереджений і незаконний” конкурс. Рішення скасувати результат конкурсу ухвалила і сесія міської ради. Однак уже після виявилося, що всі договори з ТОВ “Місто для людей” оперативно підписані Рєпіним. Досі не вдається оскаржити договори і в суді, оскільки мерія “забула” сплатити судовий збір.Олександр Рєпін.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У результаті таке “відкрите” проведення конкурсу призвело до того, що старі комунальні підприємства міської ради, які раніше обслуговували будинки, поступово припиняють свою роботу. Так, уже сьогодні ЖКП “Південь” скоротило понад 300 робітників. Цьому передували множинні перевірки та арешт рахунків КП. Акція протесту працівників ЖКП

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В іншому ЖЕКу – ДЕЗ “Пілот” – міський голова ухвалив рішення призначити нового директора, навіть незважаючи на те, що місцеві жителі були категорично проти цього. Кілька днів тому про свою відмову працювати заявило і керівництво ЖЕКу “Бриз” у мікрорайоні Соляні.КП ДЕЗ

Виходить, що завдяки успішному прориву “Міста для людей” на миколаївському ринку ЖКГ сотні городян залишилися без роботи. Як не дивно, але міського голову Олександра Сєнкевича цей факт зовсім не турбує. На одних з останніх зборів мешканцям він навіть заявив, що “ненавидить ЖЕКи і хоче їх ліквідувати”.

Містяни тих районів міста, до яких прийшла нова керівна компанія, усіма силами намагалися обстоювати свої права самотужки, не чекаючи допомоги від влади. В Інгульському районі городяни намагалися блокувати роботу “МДЛ”, викликали поліцію і зривали оголошення керуючої компанії. У мікрорайоні Кульбакіно активісти ГО “Крила” записали відеоролик, у якому висловили свою незгоду. Один із членів громадської організації Михайло Піскунов вважає, що влада “продала” жителів мікрорайону:

“Я вважаю, що нас влада поставила на шпагат. Вибір у нас тільки з двох варіантів – це або “Місто” (ТОВ “Місто для людей Миколаїв” – Ред), або власна керуюча компанія. Ми самі ще до проведення конкурсу визначилися і зібрали підписи. Не за ЖЕК, а за нову керуючу компанію на його базі. У департаменті ЖКГ наші протоколи прийняли, але потім сказали, що складені вони неправильно. Ми розуміємо, що ціна за обслуговування будинків має бути вищою, але при цьому якість послуг теж. І платити цю ціну зможуть далеко не всі. У нас (у Кульбакіно – Ред.) живуть в основному одні пенсіонери, і як вони будуть оплачувати рахунки “Міста” я навіть не уявляю”.

Сьогодні громадськість так і не отримала відповіді на запитання, чому миколаївський міський голова горою стоїть за керівну компанію, що прийшла. Заплющують очі на проблему як мер Сєнкевич, так і керівники департаменту ЖКГ міської ради. Загальновідомим залишається тільки той факт, що все це відбулося за згодою самого мера. Під час мітингу містяни висловили думку, що саме він “продав їх керуючій компанії”, тож такий мер заслуговує на другий імпічмент, цього разу – народний. Мітинг мешканців Миколаєва проти керуючої компанії "Місто для людей"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сам Сєнкевич навіть не вийшов до обурених городян. Це можна пояснити тільки так – він переслідує свій особистий зиск від того, що за завищеною ціною мешканці Миколаєва отримали “кота в мішку”.

 

Матеріал підготовлено за підтримки МФ “Відродження”.

 

комунальні послуги, Миколаївська міська рада, Сєнкевич


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER