Зерновий терор: як Росія нищить агропромисловість у Миколаївській області

 

Миколаївська область стала жертвою безжальної тактики Росії – понад 60 сільськогосподарських підприємств і портових споруд, сотні гектарів посівів і полів було знищено артилерійськими та ракетними ударами. А збіжжя, яке вдалося зібрати під обстрілами, місцеві аграрії і досі не можуть продати через заблоковані порти. Центр журналістських розслідувань прослідкував, як росіяни планово руйнували виробництво хліба на Миколаївщині і шантажували цим світ.

Знищена справа життя

Військовий пенсіонер Володимир Прадун разом з сином майже 15 років займається вирощуванням овочів та зернових. Вони створили своє підприємство у селі Благодатне, що розташоване посередині шляху від Миколаєва до Снігурівки.

“Як тільки починав, перші роки був в одних боргах. Але поступово купили  трактори і комбайн, збудували склади, замовили крапельний полив. І от 24 лютого починається війна. Я ще встиг три рази заскочити на господарство вивезти овочів для знайомих волонтерів, для армії. Востаннє, коли забирав овочі, люди сказали, що орки вже за два кілометра від нас”, – розповідає Володимир.

Розбите обстрілами село Благодатне на Миколаївщині. Фото: Суспільне Миколаїв

Невелике село, де до війни проживало 500 людей, з тих пір знаходилося на лінії вогню в сірій зоні. Декілька разів його захоплювали окупанти, намагаючись просунутися до Миколаєва.

“У серпні окупанти перед штурмом гатили з усього можливого озброєння. Зрівняли село з землею. Всі мої чотири склади, техніка – все погоріло. В основний склад, мабуть, вдарили чимось термічним: овочі згоріли дотла, стіни погоріли і потріскалися”, – розповідає фермер.

Зруйнований склад Прадунів. Фото із особистого архіва

Зруйнована техніка господарства в Благодатному. Фото із особистого архіва

Через влучення снарядів від сільськогосподарської техніки Прадунів залишився лише перекручений метал. А влітку Володимир втратив і врожай пшениці на 70 гектарах поля.

“Від всього господарства залишилася просто груда каміння. Та навіть нацисти такого не робили! Люди з Благодатного, з сусідніх сіл мали у нас роботу, а тепер все пропало”, – розповів чоловік.

Російська брехня

Миколаївщина опинилася на другому місці в списку областей, на території яких через війну найбільше постраждали зерносховища – її випереджає лише Донеччина. Аналітики Conflict Observatory на початку осені 2022 року підрахували, що на атакованих росіянами складах у Миколаївській області могло зберігатися понад мільйон тонн продовольства. Загалом Україна втратила через загарбників кожне шосте зерносховище.

В Міноборони РФ не приховують, що стоять за обстрілами зернових об’єктів у Миколаївській області. Однак заявляють, що тими ударами знищували склади з ракетно-артилерійським озброєнням.

“У районах Вознесенська та Очакова Миколаївської області знищено два склади ракетно-артилерійського озброєння та боєприпасів ЗСУ, на яких зберігалося понад півтори тисячі реактивних снарядів для систем залпового вогню, у тому числі понад двісті ракет для систем залпового вогню “HIMARS” виробництва США”, – заявили російські терористи на наступний після удару по елеваторах день.

Розбитий ракетою склад у Вознесенську. Фото Нікцентру

Після другої атаки на зерносховища у Вознесенську окупанти стверджували, що знищили склад, де зберігалося вже 45 тисяч тонн боєприпасів ЗСУ. Однак військові аналітики зазначають, що якби це було правдою, там були б сотні розривів ракет чи снарядів, які не можна було б не помітити, тим паче за такої кількості тротилу. Це підтверджують і відео місця обстрілу – звуки вибухів лунають лише під час прильоту ракет, тож детонації боєприпасів, які нібито зберігалися на елеваторі, бути не могло.

“На зруйнованих складах зберігалася продовольча пшениця кількох фермерських господарств колишнього Очаківського району. І про це чудово знали і військові, і керівництво агресора”, – говорить заступник міського голови Очакова Олексій Васьков.

Обстріл зерносховища в Миколаєві реактивною артилерією в кінці серпня росіяни назвали “ураженням пункту управління ЗСУ”. А неодноразові удари ракетами та дронами по резервуарах з соняшниковою олією на території Миколаївського морського торговельного порту виставляли як знищення палива українських військових.

Рятувальники борються з пожежею в Миколаївському порту після ракетного удару росіян. Фото: ДСНС

Знищені російськими атаками резервуари для олії в Миколаєві

Однак все вказує на навмисність російських ударів саме по агрооб’єктах. Через кілька днів після обстрілу елеваторів в Очакові та Вознесенську Путін публічно розкритикував зернову угоду, намагаючись шантажувати Україну. 7 вересня російський диктатор погрожував, що обмежить “коридор” та змінить маршрути доставки українського продовольства.

За підрахунками Української Гельсінської спілки з прав людини, за 10 місяців повномасштабної війни росіяни знищили або пошкодили на Миколаївщині майже 400 підприємницьких та комерційно-виробничих об’єктів. Значна частина з них – аграрні.

“Можна виділити планомірні воєнні злочини РФ проти продовольчої безпеки – знищення об’єктів аграрної інфраструктури та сільськогосподарської техніки, знищення посівів сільськогосподарських культур та втрату врожаю на полях, в зерносховищах та портових терміналах”, – повідомляють правозахисники Гельсінської спілки в звіті про наслідки російських ударів по Миколаївщині.

Журналісти Центру підрахували атаки росіян по зернових об’єктах Миколаївщини. Ворожі обстріли регулярно руйнували агропромисловість, а дні, коли вона не піддавалася ворожим ударам, здаються винятками. У липні загарбники пошкодили 6 сільських господарств, зерносховище та велике агропідприємство. У серпні до таких пошкоджень додалися удари по портах. У вересні російські удари знищили 5 зерносховищ та комбікормовий завод.

З жовтня окупанти почали регулярно обстрілювати акваторію Очакова, де знаходиться морський порт. У грудні акваторія опинялася під ворожим вогнем по кілька разів на день – тут було тихо менше 10 днів за місяць. Постійні атаки окупантів по очаківських берегах пояснюються бажанням РФ і далі шантажувати Україну та світ питанням хліба. З липня і до кінця 2022 року росіяни обстрілювали цю територію протягом 55 днів.

Нещодавно президент Володимир Зеленський звернувся до іноземних колег з проханням підтримати залучення портів Миколаївщини до експорту агропродукції. За словами голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма, миколаївські порти та оператори вже на 90% готові до роботи по «зерновому коридору».

“Але щоб вони запрацювали, треба згода росіян. Бо ми не стріляємо по своїм кораблям, небезпека йде від росіян, які обстріляли баржі, які намагалися вийти з миколаївського порту в бік Одеси”, – заявив Кім.

Зерносховища під ударом

До обласної військової адміністрації подали заяви про значні пошкодження власники 62 підприємств агропромислового комплексу. Загалом вони втратили понад 650 одиниць техніки, необхідної для обробки землі та збору врожаю, а їхні збитки складають близько 4,3 млрд грн. Крім цього, у частині знищених сільськогосподарських підприємств на деокупованих територіях області ще підраховують завдану загарбниками шкоду.

Серед найбільш резонансних злочинів РФ проти продовольчої безпеки в Миколаївській області – знищення другого за величиною в Україні зернового терміналу на території порту “Ніка-Тера” в Миколаєві. Масштабну пожежу не могли погасити протягом двох діб.

Масштабна пожежа після обстрілу порту "Ніка-Тера" в Миколаєві

Удар окупантів з реактивної артилерії знищив комплекс зерносховищ на території порту – з чотирьох складів залишився цілим лише один. Два приміщення згоріло дотла разом з переробленим в шрот соняшниковим насінням. Знищений комплекс міг зберігати понад 150 тис. тонн урожаю.

Руйнівні наслідки російського удару по зерносховищах в порту Ніка-Тера. Знімок Maxar

22 липня Росія уклала договір з ООН та Туреччиною, зобов’язавшись не зашкоджувати безпечному транспортуванню зерна Чорним морем з трьох українських портів. Через місяць, коли зерносховища вже заповнилися новим урожаєм, а в Києві припустили можливість залучити до зернового “коридору” порти Миколаївщини, окупанти знову атакували елеватори.

4 вересня о 6 ранку російська крилата ракета “Калібр” влучила в елеватор на території Очаківського хлібоприймального підприємства. Момент прильоту зафіксувала одна з камер підприємства.

Удар російської ракети по зерносховищу в Очакові. Відео з камери відеоспостереження

За даними місцевої влади, через атаку знищено 90% підприємства. Окрім складу, який рознесло на щепки через пряме влучання крилатої ракети, значні пошкодження отримали другий склад з фуражною продукцією, три бункера для зберігання зерна та приймальний пункт. Також через удар знищені сотні тонн зерна для майбутнього хліба.

Наслідки ракетного удару по зерносховищу в Очакові

Того ж ранку, 4 вересня, росіяни атакували ракетою “Калібр” склади вознесенського елеватора “Прометей”. Загалом вони вміщують близько 50 тис. тонн продукції. “Тупо в зерно”, – коментують на відео очевидці удару по підприємству.

Через тиждень, 11 вересня, окупанти випустили по цьому ж аграрному підприємству три авіаційні крилаті ракети Х-555. Потужний удар та пожежа зруйнували ще два складські приміщення. Територію підприємства заповнило згоріле зерно. Як розповідає директор елеватора, під час прильоту працівники підприємства розбирали завали після попередньої ворожої атаки. Дивом ніхто з них не постраждав.

Згоріле через ракетну атаку по вознесенському елеватору зерно. Фото Нікцентру

Зерно у вогні

Росіяни протягом 2022 року навмисно знищували не лише зерно, яке зберігалося на елеваторах та фермерських господарствах, а й урожай, який аграрії навіть не встигли зібрати. Для цього окупанти стріляли запалювальними снарядами по полях з зерновими. Відео одного з таких обстрілів на півдні оприлюднили військові. На ньому видно, як невдовзі після прильоту боєприпасу над збіжжям піднялися клуби диму і пішла вогняна смуга.

“Я в стороні на дорозі стояв і просто зі сльозами дивився, як воно горить”, – каже власник поля, перебираючи обвуглені колоски.

Протягом літа на Миколаївщині аграрії втратили через пожежі після обстрілів урожай на 577 гектарах. За площею це майже як одне з міст області – Баштанка. В більшості випадків займалася пшениця, іноді ячмінь та ріпак.

“У прифронтових зонах поля були повністю обстріляні – там чудово видно, що немає ні військової техніки, ні людей – взагалі напівпусте село. І “прильоти” цілеспрямовано йдуть у поле. Суцільні воронки”, – розповідає заступник начальник 16-ї пожежно-рятувальній частини ДСНС Миколаєва Дмитро Тарновський.

Кількість пожеж в Миколаївській області протягом липня 2022. Супутникові дані сервісу FIRMS (NASA)

Через спеку навіть влучання поодинокого артилерійського снаряду перетворювало ще не зібране зерно у згарища. Лише за липень на Миколаївщині зафіксували 26 пожеж урожаю на полях, які виникли через ворожі обстріли. Саме в цей місяць проходять жнива озимих пшениці та ячменю.

Пожежі на полях з пшеницею на Миколаївщині в липні 2022 року. Фото ДСНС

Рятувальники пояснюють, що вогняну стіну, яка швидко рухається сухими злаками, зупинити надзвичайно важко. Пожежникам часто доводиться ліквідовувати вогонь вручну – за допомогою заплічних вогнегасників та так званих хлопавок. Вберегти врожай на ділянці, яку вже охопив вогонь, неможливо – рятувальники направляють всі сили на те, щоб пожежа хоча б не поширилася далі.

Пожежі на полях з пшеницею на Миколаївщині в липні 2022 року. Фото ДСНС

І хоч поля, які згоріли минулого року, можуть бути засіяні вже цієї весни, в Українській зерновій асоціації задаються питанням, чи вистачить постраждалим аграріям коштів на нову посівну. Тим паче, серед них є чимало тих, хто втратив через атаки окупантів не тільки урожай, а й техніку та склади.

Масштаби випаленої протягом червня землі в Миколаївській області. Алгоритм NASA, який за допомогою супутників аналізує зміну рослинності та відкладення попелу

Власник знищеного окупантами в Благодатному сільського господарства намагається відновити свою справу.

“Продаю квартиру, щоб було чим з людьми за паї розрахуватися”, – каже Володимир Прадун. Та, крім знищеної техніки, на заваді до відновлення роботи залишається мінна небезпека на полях, які рятувальники просто не встигають розміновувати.

Чоловік подав заяву про збитки підприємства до обласної адміністрації, однак розуміє, що найближчим часом на значну допомогу не варто розраховувати:

“Я ж не один такий, дуже багато господарств постраждало. Будемо пробувати якось відбудовувати, та хотілося б пошвидше розмінувати поля і щоб давали кредити на відновлення з меншими відсотками. Але головне – перемогти нарешті ту російську імперію. Інакше вони нам жити не дадуть”.

Російські окупанти, які не можуть досягти серйозних успіхів на фронті, продовжують воювати проти мирного населення в Україні та шантажувати весь цивілізований світ голодом. Натомість  українські аграрії, попри всі загрози та небезпеку, готуються до посівної, аби підтримувати економіку і забезпечити продовольством громадян.

 


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER