У Миколаєві та Нікополі за рекордну вартість закупили OSB-плити для розбитих обстрілами вікон

Ціна на стандартні OSB-плити, що придбані бюджетниками для заміни розбитих обстрілами вікон житлових будинків та соціальних закладів, різниться майже вдвічі: від 419 до 720 грн за лист. Найвищу ціну заплатили комунальники Нікополя та Миколаївська обласна військова адміністрація.  

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань на підставі аналізу інформації в системі ProZorro щодо закупівель OSB-плит коштом місцевих бюджетів.

В населених пунктах, які часто обстрілюють російські війська, один із найбільш затребуваних матеріалів – OSB-плити. Ними захищають вітрини комерційних приміщень, цими ж плитами масово замінюють вибиті вікна у житлових будинках та соціальних закладах.

Стандартним товаром для закупівель стала плита OSB-3 (водостійка, призначена для зовнішніх робіт – Ред.) товщиною 10 мм, та розмірами 1250х2500 мм. Враховуючи ці параметри, Центр журналістських розслідувань перевірив закупівлі, проведені з літа 2022 по січень 2023 року комунальними підприємствами та бюджетними установами Миколаєва, Херсона, Нікополя Дніпропетровської області, Харкова та Сум.

 

Найнижча ціна закупівлі таких плит була у департаменту цивільного захисту населення Сумської ОВА, який в листопаді провів повний конкурс за участю 7 постачальників, і придбав у фізособи-підприємця 960 листів на загальну суму 423 тис. грн. Ціна однієї плити без ПДВ склала 367 грн.

На другому місці опинилася Херсонська обласна комунальна аварійно-рятувальна служба, яка в грудні 2022 року придбала 193 тис. листів OSB-плит на суму 80,9 млн грн. ТОВ  "ІНЖЕНЕРНА КОМПАНІЯ "С"-ПРОМ" поставила рятувальникам один лист за ціною 420 грн без ПДВ. Закупівля була проведена без залучення електронної системи. Придбали OSB-плити в одного постачальника, в договір в ProZorro не оприлюднили. До речі, це була найбільша партія цього будматеріалу, придбана за одним договором.

А от найдорожче за OSB-плити платили у Нікополі. Місцеве КП «Міська житлово-комунальна інспекція» заплатило фізособі-підприємцю Андрію Мєшкову понад 5 млн грн за 6964 плити. Комунальники уклали з цим постачальником два договори, ціна однієї плити в обох контрактах однакова – 720 грн без ПДВ.

Лише трішки не дотягнули ціну до рекорду в департаменті містобудування, архітектури та капітального будівництва Миколаївської ОВА. Тут у грудні придбали десять тисяч OSB-плит на 6,95 млн грн у місцевого ТОВ «Майстер Буд-Монтаж». Ціна одного листа стандартного розміру 1250х2500х10 склала 695 грн без ПДВ. Обидві закупівлі були проведені без конкурсу та без залучення електронної системи.

За даними реєстру юридичних осіб, ТОВ «Майстер Буд-Монтаж» зареєстровано у Миколаєві у 2020 році з уставним фондом 2 тис. грн. Єдиним власником компанії є Дмитро Чепак. За минулий рік невелика будівельна фірма вперше заробила на держзакупівлях значні кошти, 27 мільйонів, продажем дизельних генераторів та OSB-плит підрозділам обладміністрації.

Договір на поставку OSB-плит був підписаний 30 листопада, а вже 15 грудня, за даними порталу Spending, повністю оплачений.

Зазначимо, що в більшості випадків ціни в закупках OSB-плит в Миколаєві та Харкові вкладалися в діапазон 500-600 грн за одиницю.

Лише управління освіти Миколаївської міськради придбало в липні у фізособи-підприємця такі плити по 670 грн без ПДВ. А от вже міські лікарні №3 та №5  у вересні – по 580 грн.

Тим часом в Харкові, який також інтенсивно обстрілюють окупанти, внаслідок чого ремонту потребує велика кількість вікон, КП «Харківспецбуд» придбав у грудні великі партії OSB-плит по 499 грн без ПДВ у компанії "ЕПІЦЕНТР К".  Практично в той самий час КП "Харківжилбуд" викупало плити у "Новаторбуд" та "Атлант Буд Схід" по 580 грн за штуку.

Раніше Центр повідомляв, що на онлайн-майданчиках OSB-плити стандартного розміру можна знайти за ціною від 420 грн за один лист. А мережа гіпермаркетів «Епіцентр» пропонує їх в Миколаєві по 480 грн за штуку. Тобто при закупівлі, наприклад, 10 тисяч таких плит за ціною на 200 грн за одиницю вище роздрібних, мова може йти про переплату у 2 млн грн.


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER