Мін’юст просить ВАКС вилучити всі українські активи Дерипаски: лише у Миколаєві знайшли 5 фірм, окрім глиноземного заводу

У вівторок, 10 січня, Мін’юст подав до Вищого антикорупційного суду заяву про застосування санкцій до Олега Дерипаски шляхом вилучення всіх українських активів: від МГЗ та кварцитового кар’єру до благодійного фонду та охоронної фірми.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію міністерства.

– Міністерство юстиції України подало до Вищого антикорупційного суду позовну заяву про застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини 1 статті 4 ЗУ «Про санкції» до Дерипаски Олега Володимировича, – сказано в повідомленні.

Причиною для такого заходу вказано те, що підконтрольна олігарху група «Об’єднана компанія «Русал» постачає алюмінієву продукцію російським підприємствам оборонного комплексу, які забезпечують збройні сили РФ військовою технікою, зброєю та боєприпасами.

Мін’юст перелічив активи, які мають бути вилучені в дохід держави: ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів», ПрАТ «Хустський кар`єр», ПрАТ «Жежелівський кар`єр», ТОВ «Гуардон України», ТОВ «Компанія «Алюміній України», ТОВ «Сервісний центр «Металург», ТОВ «ЧАС ІТ», ТОВ «Охорона МГЗ», ТОВ «Центр обліку Миколаїв», Миколаївський благодійний фонд «Центр соціальних програм», ТОВ «Запоріжалюмінторг», АТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат», а також нежитлова нерухомість, техніка та ін. 

Серед вказаних Мін’юстом компаній шість – знаходяться на Миколаївщині. Йдеться про головний актив олігарха, ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», а також зареєстровані в приміському селі Галицинове компанії «Сервісний центр «Металург», «ЧАС ІТ», «Охорона МГЗ», «Центр обліку Миколаїв» та Миколаївський благодійний фонд «Центр соціальних програм». 

Центр проаналізував, що відомо із офіційних джерел про вказані компанії, пов’язані із російським олігархом Олегом Дерипаскою. 

За даними реєстру юридичних осіб, ТОВ «Сервісний центр «Металург» керує дехто Олександр Заричанський. Серед власників вказані компанії, зареєстровані в офшорних зонах – "ЮНАЙТЕД КОМПАНІ РУСАЛ ІНЖИНІРІНГ ДЕВЕЛОПМЕНТ ЛІМІТЕД" (Кіпр) та РУСАЛ ЛІМІТЕД" (Британські Віргінські острови). «Сервісний центр «Металург» займається ремонтом машин та механізмів. У 2021 році виручка компанії, за даними Youcontrol, становила 927 млн грн. 

ТОВ «ЧАС ІТ», яка займається комп’ютерним програмуванням, також належить офшорним компаніям – "ЮНАЙТЕД КОМПАНІ РУСАЛ АЛЮМІНА ЛІМІТЕД" (Кіпр) та РУСАЛ ЛІМІТЕД" (Британські Віргінські острови). Директором фірми вказаний Олександр Федоров. У 2021 році компанія отримала виручку у розмірі 62 млн грн. 

Приватна охоронна компанія ТОВ «Охорона МГЗ», за даними реєстру, належить Миколаївському глиноземному заводу та Наталії Шуригіній. Директором фірми зазначено Івана Зідрашка. Виручка 2021 року склала 21 млн грн. 

ТОВ «Центр обліку Миколаїв» також належить офшорним "ЮНАЙТЕД КОМПАНІ РУСАЛ АЛЮМІНА ЛІМІТЕД" (Кіпр) та "РУСАЛ ЛІМІТЕД" (Британські Віргінські острови). Компанія веде діяльність у сфері бухобліку та аудиту, а керує нею директор Світлана Ланевська. У 2021 році фірма отримала виручки на 17 млн грн. 

Миколаївським благодійним фондом «Центр соціальних програм», за даними реєстру, керує Олена Ожема, а належить фонд Миколаївському глиноземному заводу. 

Цікаво, що у оприлюдненому на сайті Мін’юсту переліку відсутнє миколаївське ТОВ «Металург Півдня», який є власником готелю та відомого у Миколаєві плавбасейну. Всі 100% власності цієї фірми належать компанії "ВТТ ХОТЕЛЗ ВАН ЛІМІТЕД" (Кіпр, Нікосія), бенефіціаром якої значиться кіпріотка Марія Лоизідес.

Нагадаємо, що Миколаївський глиноземний завод був важливою складовою групи «РУСАЛ» Олега Дерипаски, одного з найвпливовіших російських олігархів. За даними сервісу YouControl, активи цього підприємства оцінюють у 8,4 млрд грн. І хоча виробництво на заводі зупинилося одразу після початку масштабного вторгнення, правоохоронці вдалися до кількох спроб позбавити росіян контролю за цим підприємством.

Раніше Центр журналістських розслідувань писав, що корпоративні права та активи Миколаївського глиноземного заводу знаходяться під подвійним судовим арештом. Зокрема, 30 березня 2022 року Перечинський райсуд Закарпатської області арештував корпоративні права та гроші на рахунках МГЗ у межах кримінального провадження щодо ухилення від сплати податків і розтрати майна в особливо великих розмірах менеджментом заводу. 

У вересні Київський апеляційний суд залишив в силі рішення Шевченківського районного суду про арешт корпоративних прав ТОВ "Миколаївський глиноземний завод".

Однак два тижні тому Нацагентство з питань виявлення, розшуку та управління корупційними активами (АРМА) заявило, що цих рішень недостатньо для того, аби взяти в управління Миколаївський глиноземний завод. АРМА просило правоохоронців накласти арешт та передати йому все майно компаній ТОВ МГЗ, та його засновників – компаній «Алюміній України» та «Гуардон Україна».

Ще у вересні голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія говорив, що у влади немає рішення щодо подальшої долі МГЗ з огляду на проблеми з консервацією шламосховищ, великою кількістю працівників та технологічними особливостями миколаївського глинозему.

Однак у грудні голова Миколаївської ОВА Віталій Кім вже впевнено стверджував, що продукція МГЗ буде використовуватися на Запорізькому алюмінієвому заводі та в Європі.

– Декілька таких заводів є в Європі, які готові працювати з нашим глиноземом. Це саме зараз обговорюється. Широке питання, і воно крутиться навколо того, як зберегти робочі місця і не давати алюміній для російського ВПК, – сказав Кім.  

Зазначимо, що перший в Україні випадок фактичної конфіскації російських активів був реалізований саме за цією схемою: Мін’юст звертався до Вищого антикорупційного суду з проханням про вилучення активів олігарха Володимира Євтушенкова, щодо якого діють санкції РНБО. Підставою для рішення суду стало виробництво військових БПЛА російськими підприємствами Євтушенкова.

Раніше Центр журналістських розслідувань писав про те, скільки російського та білоруського бізнесу на Миколаївщині, кому із них загрожує конфіскація, на які об’єкти вже накладено арешт і хто поки залишається поза увагою правоохоронців.


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER