В Одесі суд відправив у СІЗО заступника голови ОВА Муратова, підозрюваного в корупції

 

У четвер, 5 січня, Приморський районний суд Одеси обрав заступнику голови Одеської обласної військової адміністрації Олегу Муратову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Посадовця підозрюють в отриманні 27 тисяч доларів хабара від свого підлеглого.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За даними слідства, Олег Муратов запропонував керівнику одного із структурних підрозділів ОВА за винагороду у розмірі 35 тисяч доларів «вирішити» питання з правоохоронними органами і закрити кримінальне провадження, за яким службових осіб адміністрації підозрюють у привласненні державного майна. Грошові кошти, за словами прокурора, було виявлено у водія Муратова, у службовій автівці.

Олег МуратовПід час судового засідання із обрання запобіжного заходу Олег Муратов заперечував звинувачення у корупції та вимагав негайно звільнити його з-під варти. Крім того, його захисником до суду була подана скарга про незаконне затримання та тримання під вартою.

Адвокат Вадим Оксюта

Також на початку засідання адвокат Муратова Вадим Оксюта просив проводити засідання у закритому режимі, посилаючись на велике скупчення людей. Захисник Муратова заявив, що переживає за своє здоров’я через ймовірність захворювання на коронавірус, та переймається стресовим станом свого підзахисного. Оксюта також посилався на те, що у суді можуть бути розголошені дані про особисте життя підозрюваного. У відповідь на це прокурор заявив, що не вважає за необхідне проводити закрите засідання, із чим погодився суддя.
Суддя Андрій Науменко

Після того, як було прийнято рішення розглядати справу за участі журналістів, адвокат Муратова заявив клопотання не дозволяти їм вести аудіо-, фото- та відеозйомку і попросив видалити із зали суду «всі можливі камери».

«У нас є всі підстави стверджувати, що сторона обвинувачення, враховуючи слабку свою позицію, намагається публічно зробити цей процес із тиском на суд, підсиливши таким чином наперед громадську позицію у даній справі. Тому що Служба безпеки, прокуратура на своїх сторінках у Телеграмі опублікували завідомо недостовірні дані щодо даного кримінального провадження», – заявив адвокат Олега Муратова, із чим знову не погодився суддя.

Суддя Андрій Науменко
Адвокат, обґрунтовуючи подану скаргу про незаконне затримання Муратова, заявив, що вважає справу замовною.

«Дане досудове розслідування має спеціально умисний політично-замовний характер, тому що здійснюється не органом досудового розслідування, а органом прокуратури, тобто тим, хто має наглядати за дотриманням закону…Прокуратура із Службою безпеки України зробили все для того, аби надати цій справі, яка носить виключно замовний характер, публічності з метою виключно тиску на суд. Прокурор підтвердить, що проводився обшук не в автомобілі Муратова, а в якомусь службовому автомобілі. Нічого з нього не вилучалось, а вони написали, що вилучили. І пішов ряд фальсифікацій», – заявив адвокат.

Зважаючи на це, захисник клопотав звільнити заступника голови ОВА з-під варти у залі суду. Підозрюваний чиновник повідомив, що готовий співпрацювати із судом і підтримує позицію свого адвоката.

«Я готовий співпрацювати і в рамках сьогоднішнього засідання, і в рамках подальшого. Правда переможе», – заявив Олег Муратов.

Прокурор Євген Корнієнко

Прокурор Євген Корнієнко заявив, що не погоджується зі скаргою та заявами про замовний характер справи.

«Враховуючи резонансність вказаного кримінального правопорушення, було прийнято рішення проводити вказану слідчу дію (обшук – Ред.) виключно з метою дотримання прав, в тому числі затриманого. Я вважаю, що сторона захисту робить голослівні заяви», – сказав прокурор.

Олег Муратов та Вадим Оксюта

Дії Муратова кваліфікують за трьома статтями, а саме – йдеться про заволодіння чужим майном шляхом шахрайства, зловживання довірою та шахрайство в особливо великих розмірах і закінчений замах на підбурювання надання неправомірної вигоди посадовій особі.

Сторона обвинувачення повідомила про те, у чому підозрює Олега Муратова.

«Діючи з корисливих мотивів та з метою особистого збагачення, переслідуючи злочинний намір, спрямований на заволодіння, шляхом зловживання, грошовими коштами… особисто висловив прохання та схилив надати йому грошові кошти у сумі 35 тисяч доларів. Нібито в якості неправомірної вигоди для службових осіб, які можуть вплинути на хід та результати досудового розслідування кримінального провадження», – повідомив прокурор, зазначивши, що йдеться про кримінальне провадження, відкрите відносно посадовців Одеської ОВА у травні 2022 року.


Прокурор подав до суду клопотання про обрання Муратову запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Водночас він запропонував надати підозрюваному можливість вийти із СІЗО під заставу у розмірі 3 млн 220 тис. 800 грн. Прокурор вважає, що Муратов може впливати на свідків та переховуватися від слідства, зокрема за межею України, використовувати свої зв’язки для уникнення відповідальності.

Також прокурор повідомив про те, що було вилучено у Олега Муратова при обшуках.

«За місцем його мешкання в сейфі були вилучені візуально схожі бойові набої і була призначена відповідна експертиза. Крім того, було вилучено посвідчення працівника преси. Орган досудового розслідування здогадується, з якою метою він міг його використовувати, однак треба це перевірити», – розповів прокурор.

У відповідь на це адвокат заявив, що у Муратова було вилучено травматичний пістолет, який не є зброєю, а сам чиновник «є кореспондентом певного видання».

Суддя Андрій Науменко прийняв рішення повністю задовольнити клопотання прокурора і обрати Олегу Муратову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом на внесення застави у розмірі 3 млн 220 тис. 800 грн.

Олег Муратов Нагадаємо, Олега Муратова затримали в Одесі 3 січня під час отримання частини неправомірної вигоди.

Напередодні у прокуратурі Одеської області повідомили, що під час обшуків на робочому місці та вдома у чиновника знайшли золоті злитки, монети і готівку у валюті.

 


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER