Мільйони без тендерів: як в Миколаївській області витрачають кошти на облаштування укриттів

В Миколаївській області на ремонт та облаштування укриттів для місцевого населення витратили близько 50 млн грн з бюджету. Більше половини коштів від місцевої влади виконавці отримали за закритими договорами, укладеними без конкурсу.

Центр журналістських розслідувань дослідив, хто та як витрачав гроші на захист населення від окупантів.

Днями голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що в регіоні від ворожих обстрілів постраждали 1758 мешканців, з них 468 осіб загинули. За даними Офісу генпрокурора, на 11 листопада в області серед жертв російської агресії 77 дітей, більше лише в Донецькій, Київській та Харківській областях. Між тим, за обсягом фінансування з місцевих бюджетів та кількістю облаштованих укриттів від початку російського нашестя Миколаївщина – серед аутсайдерів.

Як інформує онлайн-платформа Dozorro, загалом в Україні за 10 місяців 2022 року підписали договорів на суму близько 2 млрд грн на ремонт та облаштування 3400 захисних споруд для цивільних. Зазначимо, що мова йде лише про ті закупівлі, про які замовники прозвітували через систему ProZorro.

Найбільше коштів витратили у Київській області — тут облаштували 592 укриття на 482 млн грн, у Дніпропетровській – 307 укриттів на 234 млн грн, та у Львівській – 429 укриттів на 234 млн грн.

Щодо Миколаївської області відомо, що укладено договорів на 51 млн грн. За ці кошти мають облаштувати 62 укриття. Менше витратили лише в Чернівецькій області, яка з початку повномасштабного вторгнення майже не обстрілювалася ворогом, а також частково окупованих Харківській та Запорізькій областях. Серед аутсайдерів також опинилися Кіровоградська та Черкаська області.

Основні кошти в Миколаївській області було виділено за двома напрямками: на облаштування укриттів в школах і дитсадках територіальних громад та на зведення так званих зупинок-укриттів.

Нагадаємо, перед початком навчального року МОН встановив вимогу, що офлайн або змішане навчання можуть проводити лише в тих школах та дитсадках, які мають підготовлені укриття на випадок повітряної тривоги або обстрілів.

Найбільше бюджетних коштів витратили на обладнання шкільних укриттів у Вознесенську та Первомайську. Також в ProZorro є повідомлення про закупівлі послуг на облаштування укриттів в Веселинівській, Мигіївській, Очаківській та Кам’яномостівській громадах.

Основні кошти були направлені на ремонт підвалів для облаштування найпростіших сховищ-укриттів, менше – на придбання меблів, біотуалетів і в поодиноких випадках – генераторів.

У Первомайську загалом уклали 24 договори на загальну суму 5,1 млн грн на облаштування 17 укриттів, переважно – через міське управління освіти. У Вознесенську –  9 договорів на 6,1 млн грн. Тут замовниками виступали безпосередньо навчальні заклади.

Третє місце посіла Веселинівська громада, де через ProZorro прозвітували про 6 контрактів на 1,2 млн грн.

Більше половини коштів у цих трьох громадах спрямовано через відкриті конкурси в системі ProZorro. Найбільш успішним на тендерах було миколаївське ТОВ «Компанія Пауер Буд». Фірма отримала загалом 20 контрактів на 5,3 млн грн. Зазначимо, що до війни «Пауер Буд» (власник – Павло Антонець) була більш відома, як компанія, що займається встановленням «під ключ» сонячних панелей, але успішно працювала на ринку держзамовлень, виконуючи дрібні ремонти бюджетних установ в районах Миколаївщини.

На другому місці – ФОП Вадим Орлов, який отримає 3,9 млн грн за трьома договорами у Вознесенську. Він же отримав найбільший контракт, за яким має відремонтувати підвал під укриття у Вознесенській ЗОШ №5 за 2,2 млн грн. На третьому місці – ФОП Ольга Свєтлична, яка отримала 6 контрактів на загальну суму 0,96 млн грн в сільських громадах. Ще декілька підприємців та дрібних фірм отримали від одного до трьох дрібних контрактів. 

Зауважимо, що справжньої конкуренції між учасниками торгів на облаштування укриттів на Миколаївщині не було. В аукціонах брали участь в середньому 4-5 учасників, майже в усіх випадках вони не змінювали свою першу пропозицію, тож переможець був зрозумілий від початку. При цьому всі "конкуренти" лідерів торгів отримали один-два дрібних контракти.

Міська влада Миколаєва спорудженням укриттів для цивільних тривалий час не переймалася. Частково це можна пояснити тим, що через регулярні обстріли Миколаїв не ввійшов до переліку населених пунктів, де планувалося офлайн-навчання цього року.

Натомість у ProZorro оприлюднений один договір на облаштування найпростішого укриття – в будівлі адміністрації Центрального району. Контракт на 409 тис. грн отримало ТОВ «Прима Терра» (єдиний власник та директор – Марина Барсук), яке було створено менше року тому.

Щоправда, після того, як росіяни кілька разів обстрілювали із РСЗВ зупинки громадського транспорту, міська рада Миколаєва наприкінці жовтня взялася за  зведення бетонних павільйонів-укриттів. В Харкові такі павільйони почали зводити у серпні, пізніше до будівництва долучилися в Дніпрі, Львові та Кропивницькому.

В Миколаєві першу бетонну зупинку-укриття поставили наприкінці жовтня. За інформацією ЗМІ, її місту подарував одеський бізнесмен. Сховище виготовили за ізраїльським зразком з армованого бетону, воно розраховане на 24 людини, вартість споруди вагою 70 тонн становить 400 тис. грн. 

Наступні два укриття в Миколаєві встановила компанія ДТЕК. Пізніше виконком доручив цю роботу КП «Миколаївелектротранс». Від початку представники мерії обіцяли облаштувати в місті 40 таких павільйонів-укриттів. Пізніше з’явився перелік із 34 погоджених місць для таких споруд. Однак станом на 10 листопада Миколаївелектротранс повідомив лише про один договір на будівництво 14 бетонних зупинок-павільйонів.

ТОВ «Інженерно-будівельна фірма «Елітмайстер» має до 21 листопада встановити 14 бетонних павільйонів для тимчасового укриття за 15,3 млн грн. Миколаївські бетонні зупинки будуть в 2,5 рази дорожчі за споруду, яку подарував одеський бізнесмен.

Компанія-підрядник «Елітмайстер» має статутний капітал у розмірі 500 грн. До 2020 року вона була зареєстрована у Києві, відтоді змінила кількох власників і переїхала до Миколаєва. Нинішні власниця фірми Тетяна Кукушкіна та директор Дмитро Масіброда спромоглися виграти на тендерах департаменту енергозбереження Миколаївської міськради контракти на суму понад 120 млн грн.

Зазначимо, що раніше Південний офіс Держаудитслужби мав претензії до договору на термомодернізацію школи №42 вартістю 37,6 млн грн, який отримало ТОВ «Інженерно-будівельна фірма «Елітмайстер». Зокрема, аудитори вказували, що для виконання контракту компанія мала лише 10 осіб персоналу, і не надала документів щодо наявності кваліфікованих працівників, здатних працювати на власній та орендованій спецтехніці. 

Зауважимо також, що в Миколаєві до вибору виконавців робіт із облаштування укриттів поставилися так само, як і в більшості міст України. За оцінкою Dozorro, майже 90% подібних договорів із підрядниками підписували напряму. Закон про особливості публічних закупівель у воєнний час дійсно дозволяє вибирати замовників без залучення електронної системи і оприлюднювати документи через три місяці після скасування воєнного стану.

Раніше Центр журналістських розслідувань дослідив, що деякі громади на Миколаївщині не поспішають передавати добровольцям кошти, закладені у бюджеті на їхні потреби.


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER