Окупаційна влада Херсонщини визнала, що «евакуація» мирних мешканців фактично є їх депортацією в Росію

Фейковий «заступник губернатора Херсонської області» Кирило Стремоусов визнав, що росіяни вивозять мешканців Херсонської області на територію своєї країни.

У власному Телеграм-каналі Стремоусов розмістив повідомлення, яке також розмістив і Телеграм-канал окупаційної «адміністрації Херсонської області».

«Всі («евакуйовані», – МЦЖР) вивозяться відразу до Росії, двері всіх регіонів Російської Федерації відчинені. Виплачується 100 тисяч на розміщення та видаються житлові сертифікати. Все це отримають усі жителі Херсонської області, і не має значення який у них паспорт, російський чи український», – пише колаборант.

Відповідно до статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, примусове (індивідуальне чи масове) переселення чи депортація цивільних заборонені.

До того ж херсонці зі слів родичів, які погодилися на «евакуацію», розповідають, що справді люди зіштовхуються з дуже серйозними проблемами. Найбільше їх виникає у людей, які не отримували російський паспорт.

В Криму «евакуйовані» з українськими документами перебувають в «центрах тимчасового розміщення» або живуть в орендованому житлі (у кого є можливість). Там вони чекають на російські паспорти, отримувати які мусять в примусовому порядку, бо усі виплати призначаються лише за наявності паспорту країни-окупанта. Також люди кажуть, що ніякої прискореної процедури оформлення паспорту для «евакуйованих» немає. Навіть тим, хто лояльний до окупантів і подавав документи на громадянство РФ ще влітку в Херсоні, кажуть, що треба чекати отримання паспорту не менше місяця.

Також відомо, що росіяни готуються до масового переселення українців в регіони Росії з несприятливими умовами для життя, наприклад, в Ямало-Ненецький автономний округ. Там вже створюються штаби по прийому українців.

Нагадаємо, на Херсонщині окупанти створили філію одіозної «Юнармії».

This publication was produced with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of DW Akademie/ MediaFit Programme for Southern and Eastern Ukraine Програма Медіафіт для Південної та Східної України and do not necessarily reflect the views of the European Union..


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER