У Росії визнали, що обстрілюють українські міста ракетами С-300

Депутат Держдуми Росії генерал-лейтенант Андрій Гурулєв визнав, що їхня армія використовує установки С-300 для ударів по українських містах. При цьому російська пропаганда виставляла руйнування та жертви внаслідок таких атак за невдалу роботу української протиповітряної оборони.

Про це йдеться у матеріалі Центру журналістських розслідувань “Зруйновані життя та оселі: хто стоїть за обстрілами Миколаєва ракетами С-300”.

На відміну від ударів з іншого озброєння, Міноборони Росії не звітує про наслідки обстрілів із С-300. В російських репортажах з місця роботи ППО на фронті розповідають лише про підготовку до збиття ворожих літаків.

Як російські пропагандистські видання і їхні агенти в Україні звалюють провину за руйнування та смерті цивільних, зокрема у Миколаєві, на роботу українських систем ППО, ілюструє одна з публікацій російського видання про війну.

«Заявами про застосування ЗС РФ ЗРК С-300 як не зенітних, а ударних комплексів, Кім (голова Миколаївської ОВА – ред.) може намагатися маскувати неуспіх дій розрахунків українських ППО. Останнім часом все частіше ракети комплексів С-300, які є в арсеналі українських військових, за невдалих спроб перехоплення російських ракет, падають на ті чи інші об'єкти в містах України. Це часто видається за нібито «обстріли громадянської інфраструктури», які нібито вчиняє російська армія», – пише російське пропагандистське видання Topwar.

Це радо підтримують і зловтішаються жахливим наслідкам чимало росіян.

Коментарі росіян під новинами про атаки українських цивільних об'єктів ракетами С-300. Скріншот з ВконтактіОднак 26 жовтня в ефірі російського пропагандиста Руслана Осташка депутат Держдуми, генерал-лейтенант Андрій Гурулєв, який брав участь у вторгненні на схід України в 2014-2015 роках, визнав, що зараз російські С-300 в більшості використовуються для наземних атак.

«Ми спробували С-300, С-400 бити по наземних цілях, добре виходить, відхилення 20-30 метрів», – заявив Гурулєв.

Скріншот з телеграм-каналу ГурулєваЛише після цього деякі росіяни допустили думку, що насправді їхня армія стоїть за численними атаками по цивільній інфраструктурі.

Коментарі росіян під заявою депутата Держдуми Гурулєва про застосування С-300 для наземних ударівНагадаємо, журналісти з’ясували, що понад 150 ракет типу С-300 випустили по Миколаєву російські військові з 31-ї дивізії ППО, яку Росія утворила в Криму після окупації півострову. Що відомо про керівництво ворожої дивізії та кримських зрадників, які перейшли з ЗСУ до лав окупантів і тепер беруть участь у обстрілах українських міст, читайте в розслідуванні “Зруйновані життя та оселі: хто стоїть за обстрілами Миколаєва ракетами С-300”.

This publication was produced with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of DW Akademie/ MediaFit Programme for Southern and Eastern Ukraine Програма Медіафіт для Південної та Східної України and do not necessarily reflect the views of the European Union..


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER