Миколаїв обстрілюють ракетами С-300 окупанти з кримської дивізії ППО: що відомо про її командування

Понад 150 ракет типу С-300 випустили по Миколаєву російські військові з 31-ї дивізії ППО, яку Росія утворила в Криму після окупації півострову.

Про це йдеться у матеріалі Центру журналістських розслідувань “Зруйновані життя та оселі: хто стоїть за обстрілами Миколаєва ракетами С-300”.

Протягом останніх двох років посаду командира кримської дивізії ППО займає 47-річний полковник Павло Жилавий. За час повномасштабного вторгнення він не давав інтерв’ю, його ім’я не згадували у росЗМІ, але він підписував грамоти ветеранам, які журналісти знайшли в соцмережах.

Командир 31 дивізії ППО РФ Павло ЖилавийДо війни в Україні Жилавий вже, ймовірно, брав участь у збройному втручанні Росії в Сирію – одна з медалей (крайня зліва в нижньому ряду) на його фото в парадній формі візуально дуже схожа на медаль “Учаснику воєнних дій в Сирії”. Раніше він обіймав посаду замкомандира 31 дивізії, а також протягом п’яти років керував Краснознаменним зенітним ракетним полком поблизу Санкт-Петербургу. В цьому ж місті живе сім’я командира дивізії.

Заступником Жилавого є 51-річний полковник Андрій Тихоновський, який займається військово-політичною роботою.

Заступник командира 31-ї дивізії Андрій Тихоновський. Фото: ОднокласникиУ соцмережах Тихоновський «дружить» із Олексієм Жучковим – «депутатом» Гагаринського муніципального округу Севастополя. Він, крім іншого, їздить на тимчасово окуповану Херсонщину та бере участь у пропагандистських заходах. У червні Жучков, як пише сам на своїй сторінці у ВКонтакті, відвідав населені пункти Херсонщини, де передав місцевим дітям 3,5 тис. порцій морозива.

Серед злочинців 31-ї дивізії є і українці, які зрадили присязі і перейшли на сторону ворога під час анексії Криму у 2014 році. Йдеться про колишніх військових бригад ЗСУ, які розташовувалися на півострові.

Серед них уродженець Дніпра, 49-річний підполковник Сергій Литвинов, який служив у севастопольській бригаді протиповітряної оборони. Під час вторгнення росіян до Криму він дезертирував, а судячи з кадру з російського випуску новин, отримав від загарбників медаль «За повернення Криму».

Військовий з 31 дивізії окупантів Сергій ЛитвиновЗараз Литвинов займає посаду заступника командира з військово-політичної роботи у 12-му зенітному ракетному полку РФ. Навесні у виховних патріотичних зустрічах з дітьми він розповідав про те, «як мужньо та професійно борються воїни Кримської дивізії ППО у спеціальній військовій операції з денацифікації та демілітаризації України».

Інший зрадник, 38-річний майор Денис Подобєдов, який також перейшов до ЗС РФ під час анексії Криму, займає посаду заступника командира 18-го зенітного ракетного полку в складі 31-ї дивізії.

Зрадник України з 31 дивізії Денис ПодобєдовЗараз він бере безпосередню участь у повномасштабному вторгненні. Навесні росЗМІ повідомляли про його «подвиг» при відбитті атаки «Смерчами» по зайнятому окупантами аеродрому, ймовірно, на окупованій території Херсонщини чи Запоріжжя.

А 43-річний майор Євгеній Ковальський, який після анексії Криму продовжив службу у захопленій бригаді ППО в Севастополі, протягом останніх років навчав російських окупантів 31-ї дивізії, які тепер нищать українські міста.

Зрадник України з 31 дивізії Євгеній КовальськийДетальніше про наслідки постійних обстрілів Миколаєва ракетами С-300, чому росіяни застосовують цю зброю та як їй можна протистояти, читайте у матеріалі Центру журналістських розслідувань “Зруйновані життя та оселі: хто стоїть за обстрілами Миколаєва ракетами С-300”.

This publication was produced with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of DW Akademie/ MediaFit Programme for Southern and Eastern Ukraine Програма Медіафіт для Південної та Східної України and do not necessarily reflect the views of the European Union..


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER