Пройшла бойове хрещення: в ЗСУ розповіли про перші застосування IRIS-T проти російських ракет

Перший зенітний ракетний комплекс ППО "IRIS-T", який отримала Україна від Німеччини, добре себе показав під час останніх обстрілів із боку російської армії. 

Про це заявив речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат на брифінгу 21 жовтня.

Юрій Ігнат зазначив, що IRIS-T (Infra Red Imaging System Tail) – це потужний німецький ракетний комплекс. Україна отримала його модернізований варіант. 

"Єдиний мінус, що їх мало. Очікується, що німецька промисловість набере обертів, щоб збільшити кількість виробництва, щоб Україна отримала якомога більше цих комплексів", – сказав Ігнат. 

Де і як працює ця система, він не став говорити, бо IRIS-T – "це ціль №1 для ворога", так само, як і HIMARS. Але поділився першими результатами. 

"Крайні обстріли, які в нас були: IRIS-T показала себе надзвичайно з гарної сторони. Інформація щодо бойового хрещення цього комплексу, перевірки його боєздатності і результативності в бойових умовах буде передана німецькій стороні. Ми отримаємо найближчими місяцями ще кілька пускових установок, які дещо посилять. Комплекс має 8 пускових контейнерів. Навіть одна установка, оснащена 8-ма ракетами, – це уже доволі потужний засіб, який може знищувати повітряні цілі: ракети й БпЛА, які летять на нас останнім часом", – сказав речник.

Ігнат додав, що є програми навчання на західних комплексах. В умовах бойових дій підготовка йде у скорочені терміни. Військовослужбовці зенітних ракетних військ вчаться зараз і на системах NASAMS, які мають надійти в Україну, уточнив речник ПС ЗСУ. 

Наразі ефективність системи протиповітряної оборони України становить 64% – більше, ніж тиждень тому.

Упродовж 20 жовтня росіяни завдали масованого удару по Україні іранськими дронами, із 20 безпілотників 15 було збито.


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER