Вплив санкцій на РФ виявився слабшим, ніж розраховувалося – Світовий банк

Українська економіка скорочується на 35% у 2022 році порівняно з падінням російського ВВП на 4,5%. Наслідки санкцій на путінський режим виявилися менш серйозними, ніж прогнозувалося.

Про це пише The Guardian з посиланням на звіт Світового банку щодо аналізу фінансової ситуації в Європі та Центральній Азії.

З квітня українська економіка демонструє ознаки зростання. Проте в Банку кажуть, що зростання буде повільним, а витрати на відновлення збитків, завданих війною, будуть величезними. Ці витрати оцінюють мінімум у 349 мільярдів доларів – це у півтора рази більше, ніж довоєнний валовий внутрішній продукт країни.

Понад сім місяців війни спровокували вимушене переміщення третини 44-мільйонного населення, а 60% українців опинилися за межею бідності.

 «Україна продовжує потребувати величезної фінансової підтримки, оскільки війна триває, а також для проектів відновлення та реконструкції, які можна було б швидко розпочати», – сказала Анна Б’єрде, регіональна віце-президентка Світового банку в Європі та Центральній Азії.

Інфляція стрімко прискорилася, сягнувши річного рівня трохи менше 24% у квітні, причому високі ціни на продукти харчування завдали шкоди сім’ям, особливо бідним.

Очікується, що наслідки війни триватимуть: економіка постраждала від знищення виробничих потужностей, пошкодження земель і скорочення пропозиції робочої сили. Ризик неповернення біженців стає дедалі більш імовірним, війна триває вже восьмий місяць, а ті, хто тікає від неї, все частіше осідають у приймаючих країнах.

Світовий банк заявив, що пом’якшити удар санкцій по Росії допомогло різке зростання цін на енергоносії.

«Санкції, накладені на Росію після початку війни в Україні, мають значні негативні економічні наслідки, хоча й менш серйозні в короткостроковій перспективі, ніж очікувалося», – йдеться в повідомленні.

Початковий шок був пом’якшений жорсткою фіскальною реакцією влади, контролем за рухом капіталу, жорсткістю монетарної політики, швидкими діями для запобігання ризикам у фінансовому секторі, а також високим припливом іноземної валюти, спричиненим різким зростанням, вважають фахівці.

Світовий банк заявив, що заморожування половини російських міжнародних резервів і зниження внутрішніх доходів від нафти і газу допомогли зробити країну більш вразливою до падіння світових цін на енергоносії.

«Більше того, санкції призвели до різкого падіння загального обсягу імпорту, обмеживши доступ до нових технологій і обладнання, а також зовнішнього фінансування, і, таким чином, послаблюючи середньострокові та довгострокові перспективи зростання», – додається у звіті.

Нагадаємо, США продовжують щомісяця купувати в Росії товарів на $1 млрд попри санкції.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER