США продовжують щомісяця купувати в Росії товарів на $1 млрд попри санкції

Через шість місяців після початку війни Росії проти України російські товари продовжують надходити до США.

Про це йдеться в журналістському розслідуванні інформаційного агентства АР.

АР виявило, що від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні та санкцій, які послідували за цим, понад 3600 партій деревини, металів, каучуку та інших товарів прибули до портів США з Росії.

Попри те, що це — удвічі менше, ніж, приміром, у 2021 році, навіть за такого значного скорочення обсягів експорту, Росія отримує від США щонайменше $1 млрд щомісяця.

Посол Джим О’Браєн, який очолює Управління координації санкцій Державного департаменту США, пояснив таку торгівлю з агресором тим, що заборона на імпорт певних товарів могла б завдати більше шкоди США, ніж Росії.

Експерти кажуть, що світова економіка настільки переплетена, що санкції мають бути обмежені, аби уникнути підвищення цін на і без того нестабільному ринку.

Так, адміністрація Байдена та ЄС оприлюднили окремі списки російських компаній, які потрапили під заборону, але щонайменше одна з цих компаній — яка постачає російській армії метал для виготовлення винищувачів, які зараз скидають бомби на Україну — досі продає американським і європейським компаніям метал на мільйони доларів.

Проведений АР аналіз імпортованих з Росії товарів свідчить про те, що деякі з них ввозяться цілком легально: наприклад добрива, які не потрапили до санкційного переліку товарів. Заборонені нині нафта й газ російського походження також продовжували надходити в порти США ще тривалий час після оголошення санкцій, оскільки компанії завершували укладені контракти.

Втім, походження деякої продукції, яка відвантажується з російських портів, встановити складно. Так американські енергетичні компанії продовжують імпортувати нафту з Казахстану через російські порти, хоча ця нафта іноді змішується з російським паливом. 

«Це розповсюджена справа: коли у вас є санкції, ви матимете різні каламутні схеми та незаконну торгівлю. Тим не менш, санкції мають сенс, тому що навіть якщо ви не можете вбити 100% доходів, ви можете їх зменшити», — пояснює російський економіст Костянтин Сонін, який викладає в Чиказькому університеті. 

Росія та США ніколи не були великими торговими партнерами, тому санкції на імпорт не є надто болючими для РФ. На відміну від обмеження на експорт зі США, зокрема технологій — це завдає зачної шкоди російській економіці, а санкції проти російського Центрального банку заморозили доступ Росії до валютних резервів США та Європи на суму приблизно 600 мільярдів доларів.

Тим не менш, журналісти склали перелік товарів, які надходять до США з Росії.

Передусім, РФ залишається ключовим експортером металів, таких як алюміній, сталь і титан. Припинення торгівлі цими товарами з Росією може спричинити різке зростання цін для американців. З лютого до США було здійснено понад 900 поставок металів загальною вагою 264 млн тонн.

Зокрема, виробник літаків Boeing підписав у 2021 році федеральний контракт на суму $23,8 млрд доларів. У червні компанія імпортувала 20 тонн алюмінію з Каменськ-Уральського металургійного заводу.  У березні США заборонили експорт до Каменськ-Уральського, оскільки він постачає метали російським військовим, але не встановили жодних обмежень на імпорт. Представник Boeing заявив, що компанія прийняла рішення припинити торгівлю з Росією в березні, і пояснив, що партія, яка прибула в червні, була куплена чотири місяці тому

Найбільшим покупцем алюмінію у США на початку 2022 року була дочірня компанія російського світового алюмінієвого гіганта «Русал». У квітні топ-менеджери Rusal America купили американську частину компанії та перейменували її в PerenniAL. Тільки в липні PerenniAL імпортувала з Росії понад 35 тис. тонн алюмінію.

Інший імпортер металу, Tirus US, належить російській компанії ВСМПО-АВИСМА, найбільшому в світі виробнику титану. ВСМПО також постачає метал російським військовим для виготовлення винищувачів.

Також Росія досі продає на американському ринку деревину.

Цього року адміністрація Байдена почала вводити мита на експорт російської деревини, однак це викликало обурення Рональда Лібераторі, торговця деревиною в Неваді, який продає унікальну, вирощену в Росії балтійську березу всім великим виробникам меблів, будівельним компаніям і виробникам підлоги в США.

«Проблема в тому, що Росія — єдина країна в світі, яка виробляє цей продукт. Немає альтернативного джерела», — пожалівся він, нарікаючи на «недолугу» політику керівництва країни.

Інший імпортер деревини та паперу повідомив AP, що, хоча він припинив будь-які нові замовлення в лютому, він мав величезну кількість пиломатеріалів у Росії, які вже були оплачені; остання партія прибула до США в липні.

Значною є також кількість імпортованого США з Росії палива.

8 березня Байден оголосив, що Сполучені Штати забороняють увесь імпорт російської нафти, газу та енергоносіїв, передбачаючи, що це  завдасть нищівного удару «головній артерії російської економіки».

Однак чимало вантажних суден з РФ досі доставляють в американські порти нафту. Зокрема, російська нафта прямувала до нафтопереробних заводів Valero, Vitol, Monroe, ExxonMobil та інших. Деякі з них стверджують, що користуються наразі «нафтою казахського походження», яка не підпадає під санкції.

Втім, трубопроводи та залізничні мережі пролягають від нафтових родовищ і нафтопереробних заводів Казахстану, який не має виходу до моря, до сусідніх російських портів, а на використанні портової інфраструктури, причалів і зборів Росія щороку заробляє близько 10 мільйонів доларів.

Серед інших товарів, які Росія експортувала до США, майже 4000 тонн набоїв, радіоактивний гексафторид урану, який не підпадає під санкції і приносить російському державному АТ «Тенекс» мільйони доларів, і навіть сільськогосподарська продукція та харчові продукти.

Зокрема, американські кондитери продовжують імпортувати з Росії продукти та улюблені цукерки російських іммігрантів фабрики «Красний октябрь». Кожні кілька тижнів з Росії надходять партії гречки, сухофруктів та шоколаду.

Нагадаємо, Росія і Іран розширили своє стратегічне партнерство після того, як РФ вторглася в Україну в лютому цього року.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER