Колишні полонені розповіли, як із них знущались у полоні

Українських полонених росіяни катували голодом. Наглядачі при них дозволяли собі їсти нормальну їжу.

Про це розповів омбусдмен Дмитро Лубінець.

"Коли я кажу, що наші військовополонені втратили десятки кілограмів ваги, перебуваючи в російському полоні, це не про те, що їх погано годували, це про те, що їх катували голодом.  До того ж, наглядачі за полоненими їли нормальну їжу перед зголоднілими полоненими, які місяцями виживали на тому мінімумі харчів, які важко назвати їжею".

За його словами, один із військових детально описав, чим там годували українців – "комбікорм зварений без солі. Сіль була заборонена. Щоб ти не отримував мінеральних речовин". Заборонений був і цукор.

"Раціон був такий: сніданок – тарілка комбікорму (великий одноразовий стакан), на обід – так звані їхні щі (це вода і квашена капуста, якщо дуже повезе, то буде шматочок картоплі), на вечір знову комбікорм. При цьому три рази в день давали шматочок хліба, розміром зі снікерс", – кажуть колишні полонені.

Щоб нормально спати, один із військових розповідає, як відкладав кашу на вечір і хліб. І перед тим, як лягати спати з’їдав, щоб шлунок був ситий. Інакше заснути було дуже важко.

Окрім цього, розповів про випадок буцімто суїциду, який трапився під час перебування у полоні.

"Азовець якийсь, який ніби на "дізо" порізав вени. Йому порізали вени, 100%. Жодного випадку суїциду не те, що не було, навіть натяку не було в людей на те, що вони хочуть з собою щось зробити. Жодного!", – розповів Михайло Діанов, який був у полоні.

 

Також описав, як росііни били по голові тих, хто "провинився" – повернув очі не в той бік. Навіть в останній день перебування у полоні, вони знущалися з наших воїнів. 

"Один з них поклав мені на очі шматок целофану, взяв скотч і почав замотувати. Але змотує так, як на "Новій пошті" замотують посилки, що коробка аж стискається. Я відчуваю, що в мене череп починає стискатися. Він каже: "Не туго?". Я кажу, що дуже туго. Він каже: "Щас попустим". І ногою впирається в груди і ще дужче затягує. Я півтори доби був замотаний скотчем і нічого не міг зробити і воно тиснуло. Один раз я прикладом получив, бо ми неправильно сиділи в машині", – описав Михайло Діанов. 

Такі дії, каже омбудсмен, викликають лавину обурення і є прямим ігноруванням Женевських конвенцій.

"Пряме ігнорування нормального поводження з людьми. Пряме ігнорування здорового глузду. Про це не можна мовчати! Вкотре звертаюся до міжнародних організацій, аби наполягали на дотриманні росіянами норм щодо гуманного ставлення під час війни", – сказав Лубінець.

Нагадаємо, близько 800 азовців досі залишають у російському полоні. Серед них близько 40 жінок, деякі – вагітні. 

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER