Компанія, що будувала дюкер до Варварівки, стане розробником нового підземного водозабору для Миколаєва

Вода в трубах Миколаєва стане таки менш солоною.  МКП "Миколаївводоканал" замовив проєкт нового центрального водозабору з підземних горизонтів в Корабельному районі міста у компанії ТОВ «ВІК ТЕХНОЛОГІЇ» за 971 тис. грн, а також надав їй ще два підряди на 19 млн грн. Всі договори з колишнім підрядником будівництва варварівського дюкера укладені без конкурсу.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на дані платформи ProZorro.

Централізоване видобування прісної води, в очікуванні якого в Миколаєві за останні місяці пробили десятки дрібних свердловин, переходить від обіцянок міської влади до практичних кроків.

26 вересня Миколаївводоканал оприлюднив договір з ТОВ «ВІК ТЕХНОЛОГІЇ» на створення проєктно-кошторисної документації нового будівництва підземного водозабору для забезпечення аварійного водопостачання з підземних водоносних горизонтів Миколаєва.

Вартість цієї закупівлі складає 971 036 грн, договір укладено без конкурсу. Початок робіт – після перерахування 30% вартості угоди. Водозабір передбачається розташувати у Корабельному районі Миколаєва. Фінансування проєкту відбудеться за кошти резервного фонду бюджету.

Як відомо, після пошкодження російськими окупантами водоводу Дніпро-Миколаїв, місто залишилося без центрального водопостачання. Подача води була відновлена за місяць, наприкінці травня. Але вода у будинки миколаївців подається суто технічна, з Бузького лиману, з високим вмістом солей. Низька якість води збільшила кількість аварій в мережі в 5-6 разів, створює проблеми для опалювальних підприємств, веде до стрімкого зношення побутової техніки тощо.

еередбачалося, що лиманська вода буде розбавлятися водою з підземних горизонтів. За словами мера Олександра Сенкєвича, планувалося відновити 10 старих свердловин. З цією метою Кабмін ще у травні виділив Миколаєву 56 млн грн з резервного фонду. Ще у вересні міські чиновники запевняли, що місто цих коштів не отримало. Тим не менш, правоохоронці вже відкрили кримінальне впровадження, через інформацію про  намір нецільового використання цих коштів

Також у вересні компанія "ВІК ТЕХНОЛОГІЇ" отримала ще  два контракти з МКП «Миколаївводоканал» на загальну суму 19 млн грн, вочевидь, пов’язані з розробкою підземного водозабору.

Так, 12 вересня був підписаний договір на 10,5 млн грн на реконструкцію шляхом технічного переоснащення водогону на території очисних споруд. Контракт також укладено без конкурсу, за процедурою «Українська визвольна війна». Строк виконання робіт – з 8 вересня до 20 листопада.

За тиждень, 19 вересня, водоканал підписав із "ВІК ТЕХНОЛОГІЇ" другий договір, на капремонт водопровідних мереж очисних споруд, а саме – заміну засувок в підземних камерах на 8,7 млн грн. Закупівля знову була проведена без конкурсу, як то дозволяє статус міста, яке знаходиться під ворожими обстрілами.

Зазначимо, що строк виконання робіт вже вказаний з 30 серпня до 20 листопада.

Також відзначимо дивні маніпуляції з датами угод: всі контракти підписані пізніше, ніж розпочинаються строки виконання робіт. Ще помітніші часові розбіжності в першому договорі, на розробку проєкту водозабору: він укладений 27 травня, за чотири місяці до того, як з’явився  протокол конкурсної комісії про укладання цього договору – лише 23  вересня.

Нагадаємо, ВІК ТЕХНОЛОГІЇ – саме та компанія, яка одержала від департаменту ЖКГ Миколаївської міськради контракт на 73,8 млн грн на будівництво водопровідного дюкера через річку Південний Буг до мкрн Варварівки влітку 2019 року. Після серії змін до договору, компанія одержала за ним лише 57,6 млн грн. Але натомість вже за переговорною процедурою, без конкурсу, фірма отримала ще два контракти, на один мільйон та на 17,2 мільйона гривень на додаткові роботи з будівництва дюкеру та водопровідної мережі в Варварівці. За цим контрактом ВІК ТЕХНОЛОГІЇ отримало 15,8 млн грн.

Роботи мали бути завершені до кінця 2021 року. Але, як відомо, фактично Варварівка води до війни отримати не встигла. А вже за чотири місяці її втратив весь Миколаїв.

ТОВ «ВІК ТЕХНОЛОГІЇ» зареєстровано у Миколаєві 13 років тому, її власниками в рівних долях є Олександр Вікторович Жак та мешканець Нової Каховки Володимир Іванович Курильченко. Цікаво, що ці два підприємці також в рівних долях є партнерами цілого шлейфу компаній: ТОВ "ЦЕНТР ТЕХНОЛОГІЙ "ВІК", ТОВ "АКВАГРУПМАРКЕТ", ТОВ  "РЕАЛ ЕСТЕЙТ".За інформацією платформи Clarity Project, загалом «ВІК Технології» мав 24 контракти з департаментом ЖКГ, Миколаївводоканалом та управлінням капітального будівництва міськради на загальну суму 189 млн грн. Але в поточному році ці дві угоди – перші його успіхи на держзакупівлях.

Нагадаємо, щи фахівці Держаудитслужби встановили, що під час будівництва дюкера та магістральних мереж водопостачання для забезпечення мікрорайону Варварівка водою підрядник безпідставно включив у вартість роботи та матеріали на 13,6 млн грн.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER