Окупанти в Херсонській області проводять «референдум» без списків виборців

У «виборчих комісій», які проводять в Херсонській області так званий «референдум», немає списків виборців.

Усі відомості про людей, які взяли участь у так званому «голосуванні», записуються в аркуші з незаповненими таблицями, які в народі називають «пустографки».

Підтвердження цього – відео, розміщені в мережі російськими медіа, а також підконтрольними окупантам херсонськими «ЗМІ».

Відсутність списків виборців – дуже грубе порушення норм, які регламентують виборчий процес в багатьох країнах. В Росії також усі вибори та референдуми проводяться згідно зі списками виборців.

Система, за якою окупанти проводять «референдум» в Херсонській області, дозволяє фальсифікувати його результати як завгодно, бо можна заповнити будь-яку кількість «пустографок» згідно із персональними даними, які люди надавали, реєструючись як отримувачі тієї ж окупантської «гуманітарної допомоги». Крім того, реєстрували людей та збирали персональні дані в окупантському «пенсійному фонді».

І це порушення – далеко не єдине в цілій низці зловживань, якими супроводжується «референдум». Зокрема, так звані «мобільні групи» від «виборчих комісій» часто проводять «голосування», зовсім не переймаючись збереженням таємниці волевиявлення людини.

Херсонці розповідають, що ці «мобільні групи», які розташовані в людних місцях, зазивають людей взяти участь в «референдумі» і не вважають підставою для неучасті відсутність у людини паспорта або взагалі відсутність будь-якого документа, підтверджуючого особу. Часто «проголосувати» пропонують російські військові, які охороняють членів комісій, і тоді пропозиція перетворюється на таку, «від якої неможливо відмовитися».

Тому чимало херсонців під час проведення «референдуму» взагалі не виходять з домівок і не відчиняють, коли до них приходять «комісії», які займаються подвірним і поквартирним обходами для «голосування».   

На фоні усіх цих порушень виглядає дуже дивним твердження окупаційної влади про понад 30% виборців, які нібито «проголосували» в перші два дні «референдуму».

Якщо немає виборчих списків, то немає й можливості вирахувати якійсь відсоток від загальної кількості. Бо ця загальна кількість невідома.

Тому твердження про кількість виборців, які «проголосували», скоріше за все, – просто вигадані цифри.

Нагадаємо, більшість херсонців з першого дня проведення окупантського «референдуму» ігнорують його, а пропагандистам вартує немалих зусиль робити «картинку» з «масового волевиявлення».

This publication was produced with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of DW Akademie/ MediaFit Programme for Southern and Eastern Ukraine Програма Медіафіт для Південної та Східної України and do not necessarily reflect the views of the European Union..


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER