«Картинка» для пропаганди і примус голосувати: як на Херсонщині пройшов перший день окупаційного «референдуму»

На окупованій частині Херсонської області 23 вересня розпочався організований російськими окупантами фейковий «референдум» з питанням «Ви за вихід Херсонської області зі складу України, створення Херсонською областю самостійної держави та входження її до складу Російської Федерації на правах суб'єкта Російської Федерації?».

Лояльні до окупантів медіа повідомляли, що з 23 по 26 вересня голосування проводитиметься в мобільному форматі, а 27 вересня – в приміщеннях «дільниць». Але, щоб пропагандисти змогли зробити потрібну їм «картинку», все пішло навперекосяк.

Зранку 23 вересня відкрилися «дільниці» в захоплених окупантами будівлях Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені М. Куліша, Херсонської державної морської академії та деяких інших будівлях. Там голосували представники окупаційної влади, а також – «масовка» для пропагандистських сюжетів.

"Дільниця" в фойє Херсонського театру ім. Куліша.

Біля входу в театр фальшиво співали якісь невідомі люди, їх представляли як "артистів театру".

Стосовно голосування херсонських ТОП-колаборантів. Люди помітили, що під час голосування так званий «голова військово-цивільної адміністрації Херсонської області» Володимир Сальдо надав «комісії» російський паспорт, а його заступник Кирило Стремоусов – український в формі ID-картки. Хоча відомо, що Стремоусов і члени його родини влітку подавали документи на отримання паспорту РФ.

"Дільниця" в офісі захопленого окупантами Херсонського морського торгівельного порту.

Також в людних місцях були облаштовані мобільні «виборчі дільниці». Пропагандисти в своїх сюжетах показали таку дільницю на території ринку в Таврійському мікрорайоні Херсона.

На фото і відео, оприлюднених пропагандистами, можна побачити черги бажаючих «проголосувати за Росію», але насправді херсонці зовсім не горіли бажанням брати участь в окупантському «референдумі». В місцевих пабліках люди повідомляють, що члени «комісій» поводили себе в різних населених пунктах по-різному. Десь людей примушували голосувати, десь сприймали ігнор мешканців байдуже.

Ймовірно багато чого залежало від людського фактору, тобто, від бажання конкретних окупантів і колаборантів вислужитися. До того ж чимало членів комісій розуміли, що результат таких «референдумів» відомий заздалегідь, тому не дуже напружувалися. І, мабуть, вони ще не отримали чітких вказівок щодо показників реальної активності виборців. Така активність потрібна для пропагандистської «картинки», а також це – форма психологічної обробки населення, спроба переконати нелояльних людей, що вони нібито живуть в проросійському середовищі.

Але якщо "дільниця" не потрапляла в поле зору пропагандистів, там можна було протягом усього дня бачити таку картину: повну відсутність бажаючих здійснити "волевиявлення". 

На деяких територіях окупаційні адміністрації заради реальних голосів і картинки просто зігнали на «референдум» працівників місцевих комунальних підприємств, по суті, підневільних людей, заручників ситуації. Наприклад, так було в місті Генічеську.

Генічеські комунальники на "референдумі".

Херсонців здивувало те, що бюлетені для «референдуму» були надруковані на звичайному папері без захисту від підробки і видавалися людям цілими, не мали відривних талонів, де реєструється факт видачі бюлетеня.

Про «величезну» кількість бажаючих взяти участь в фейковому «референдумі» свідчить той факт, що на жодній із стаціонарних «дільниць» не було великих скриньок для бюлетенів. Всюди використовувалися маленькі скриньки для голосування за місцем проживання. До речі, конструкція скриньок була іншою, ніж у тих, які зазвичай використовуються під час українських виборчих кампаній.

В перший день "референдуму" в Херсоні та інших населених пунктах області з'явилися листівки від підпільного антирашистського руху "Жовта стрічка", де висловлене ставлення до теперішніх подій проукраїнськи налаштованих херсонців, яких – переважна більшість.

Нагадаємо, питання окупаційного херсонського «референдуму» сформульоване таким чином, що окупанти мають певний простір для «маневрування», тобто можуть відтермінувати на невизначений час «приєднання» окупованої Херсонщини до Росії, якщо вважатимуть це недоцільним.

This publication was produced with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of DW Akademie/ MediaFit Programme for Southern and Eastern Ukraine Програма Медіафіт для Південної та Східної України and do not necessarily reflect the views of the European Union..


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER