Величезна воронка та вибиті вікна: оприлюднено фото наслідків удару по Південноукраїнській АЕС

Понад сотня вибитих вікон та величезна воронка – наслідки ракетного удару, який російські окупаційні війська нанесли по Південноукраїнській АЕС (ПАЕС) в ніч проти 19 вересня. Ворожа ракета, як відомо, впала за 300 метрів від території станції.

На місці удару побували кореспонденти Центру журналістських розслідувань. 

Недалеко від ПАЕС, куди влучила російська ракета, утворилася велика вирва.

Місце події, куди влучила ракета

Крім цього, внаслідок удару зазнала пошкоджень будівля АЕС, розбито понад 100 вікон. Відключився один із гідроагрегатів Олександрівської гідроелектростанції. Також відключилися три високовольтні лінії електропередачі.

Будівля ПАЕС, біля якого влучила ракета

Ударною хвилею вибило вікна будівлі на ПАЕС

Будівля ПАЕС зазнала ушкоджень внаслідок удару

В коментарі журналістам керівництво Південноукраїнської АЕС назвало такі дії росіян актом тероризму. 

Оцінюємо як черговий акт тероризму. В даному випадку, це вже ядерний тероризм, оскільки вибух відбувся на мінімальній дальності від ядерного об’єкту.", – каже гендиректор ПАЕС Ігор Полович

.

Потерпілих серед персоналу станції внаслідок удару немає.

За словами працівників ПАЕС, наразі радіаційний фон низький, ризиків витоку радіації немає, а всі три енергоблоки працюють у штатному режимі.

Гендиректор атомної електростанції Ігор Полович найгіршим наслідком пошкодження енергоблоків через влучання ракети називає можливий вихід радіоактивних речовин у навколишнє середовище.

В реакторній установці ядерне паливо. Його вихід в навколишнє середовище – це катастрофа як регіонального, так і трансграничного значення може бути", – пояснив гендиректор ПАЕС.

На атаку росіян по ПАЕС, як відомо, відреагував і президент Володимир Зеленський.

"Окупанти знову захотіли постріляти, але забули, що таке атомна станція. Росія наражає на небезпеку весь світ. Маємо зупинити її, поки не пізно".

Росіяни не вперше створюють загрозу навколо атомних електростанцій України. Війська РФ захопили Чорнобильську АЕС у перший же день повномасштабної війни РФ проти України – 24 лютого.

Ще у березні 2022 року Енергоатом заявляв, що армія РФ намагалася захопити Південноукраїнську АЕС. Проте силами територіальної оборони окупантів зупинили у Вознесенську. 

Пізніше, 5 червня, російська крилата ракета, схожа на ракету типу "Калібр", пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС.

Раніше Центр повідомляв, що на думку експертів ракетним ударом поблизу реакторів ПАЕС окупанти хотіли позбавити електроенергії жителів південних регіонів, а Україну – можливості продавати надлишок енергії в Європу. Разом з цим ризики саме ядерної катастрофи мінімальні.

This publication was produced with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of DW Akademie/ MediaFit Programme for Southern and Eastern Ukraine Програма Медіафіт для Південної та Східної України and do not necessarily reflect the views of the European Union..

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER