Росіяни хочуть залишити українців без електроенергії взимку – експерти про удар біля Південноукраїнської АЕС

Вночі 19 вересня росіяни обстріляли з ракетного комплексу «Іскандер» територію біля Південноукраїнської атомної електростанції на Миколаївщині. Ракета впала за 300 метрів від атомної станції. Експерти припускають, що таким ударом окупанти хотіли напередодні похолодання позбавити електроенергії жителів південних регіонів, а Україну – можливості продавати надлишок енергії в Європу. Разом з цим ризики саме ядерної катастрофи мінімальні.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Нагадаємо, ударна хвиля пошкодила будівлі АЕС, розбила понад 100 вікон. Через ракетний обстріл відключився один з гідроагрегатів Олександрівської ГЕС і три високовольтні лінії електропередачі.

Місце "прильоту" ворожої ракети у Южноукраїнську

Пошкоджені внаслідок російського удару будівлі Південноукраїнської АЕС

Аварія на Південноукраїнській АЕС позбавила б світла Миколаївську, Одеську,  та Херсонську області, а також частково Кіровоградщину.

В Енергоатомі заспокоїли, що реактори працюють нормально, а серед працівників ніхто не постраждав. Однак якби удар був ближче до реакторів, за словами голови НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна, ймовірність пошкоджень станції різко би зросла.

«Немає іншого способу охарактеризувати це, окрім як ядерний тероризм. Росія не збирається припиняти свої терористичні дії, і вона розповсюджує їх на інші атомні електростанції», – сказав Котін.

Місцева влада вже підготувала план евакуації населення на випадок катастрофи на атомній станції.

«Все пропрацьовано, тому що це об’єкт підвищеної небезпеки та критичної інфраструктури. Транспорт і окремий гарнізон є, щодо 30-кілометрової зони і далі. Всі маршрути складені», — сказав голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Південноукраїнська АЕСОднак експерт в галузі енергетики Геннадій Рябцев вважає, що станом на сьогодні ризики ядерного чи теплового удару на Південноукраїнській АЕС мінімальні, тому панікувати місцевому населенню не варто.

«Ядерні реактори – найбільш захищені технологічні об’єкти. Якщо станція функціонує, жодних проблем не має виникнути навіть внаслідок прямого влучання ракети чи снаряду. Обстріл може призвести до загибелі працівників чи руйнувань, і безумовно він буде воєнним злочином, але ядерної небезпеки не буде», – повідомив Рябцев в коментарі Центру.

Також він пояснив, що ворожий обстріл може пошкодити охолоджувальне обладнання. В цьому випадку будуть задіяні резервні джерела живлення, а в гіршому випадку – холодна зупинка реакторів, як нещодавно відбулося на Запорізькій АЕС.

«На Запорізькій АЕС набагато гірша ситуація, тому що вона під окупацією і там порушена фізична безпека станції. Всі реактори переведені в режим холодного зупинення – вона не подає електричну енергію в систему», – повідомив експерт.

Експертка з міжнародної безпеки аналітичного центру Chatham House у Британії Патриція Льюїс припускає, що російські військові намагатимуться вивести з ладу українські АЕС до зими.

«Схоже, щоразу (під час ударів по Запорізькій і Южноукраїнській АЕС – ред.) вони намагаються відключити живлення реактора. Це дуже незграбний спосіб зробити це, тому що наскільки точні ці ракети? Це дуже, дуже небезпечний і незаконний акт, спрямований проти ядерної станції», – сказала Льюїс.

В експертному звіті для Атлантичної ради повідомляється, що страхом перед можливою ядерною катастрофою Росія в першу чергу шантажує Європу: мовляв, треба «підштовхнути» Україну до територіальних поступок в обмін на ядерну безпеку.

А удари Росії по теплових електростанціях, лініях електропередач і електричних підстанціях виглядають частиною енергетичної «облоги». Окупанти позбавили Україну майже третини джерел електроенергії.

Ймовірно, росіяни і далі плануватимуть терористичні удари по українській енергетичній інфраструктурі. Президент Володимир Зеленський заявив, що окупанти прагнуть не тільки завдати більших страждань українцям, а також домогтися, щоб наша електроенергія не потрапляла у Європу, де через санкції проти російських енергоносіїв виросла вартість комунальних платежів. Так, за половину вересня Україна експортувала електроенергії на рекордну суму – 131 млн доларів.

В свою чергу генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі в своїй заяві, опублікованій вдень після атаки по Південноукраїнській АЕС, лише повідомив, що знає про вибух і спричинені ним пошкодження. Поки що ні про нову місію на постраждалу АЕС, ні засудження дій російських військових від представників МАГАТЕ не прозвучало.

Експерт в галузі енергетики Геннадій Рябцев вважає, що ця організація навряд може допомогти Україні чимось, крім публічних заяв.

«Це бюрократи, які можуть лише висловити занепокоєння. Подивитися лише на їхній «спринт» на Запорізькій АЕС. Росія і Китай просто проголосували проти їхньої останньої резолюції (із вимогою до Росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції – ред.). Тому все залежить від того, як ми можемо убезпечити свою енергосистему за допомогою тих же систем ППО», – заявив Рябцев.

Нагадаємо, українська розвідка попередила, що росіяни готують провокації на атомних електростанціях.

This publication was produced with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of DW Akademie/ MediaFit Programme for Southern and Eastern Ukraine Програма Медіафіт для Південної та Східної України and do not necessarily reflect the views of the European Union..


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER