Вознесенське КП під час війни закупило автотехніки на 27 млн грн, третина – на базі продукції білоруського МАЗу

У Вознесенську на Миколаївщині комунальники під час війни придбали автомобільної техніки на 27 млн грн. Із них без конкурсу за 9,5 млн грн закупили спецтехніку, виготовлену на основі продукції білоруського МАЗу. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань із посиланням на дані системи ProZorro.

Місто Вознесенськ, де ще в березні йшли бої з російськими військами, вже в травні та серпні спромоглося придбати 11 одиниць комунальної техніки: автоцистерну, машини для прибирання вулиць, навантажувачі, бульдозери тощо. Комунальне підприємство  "Водопостачання м. Вознесенська" протягом серпня придбало 5 одиниць автотехніки на загальну суму 14,8 млн грн. У червні-травні КП також закупило 6 одиниць спеціалізованої техніки на 12,1 млн грн. 

Всі закупівлі проводилися фактично без конкурсу, за пільговою процедурою «Українська визвольна війна». Замовник посилається на Постанову Кабміну від 28.02.2022 №169  про спрощення проведення закупівель у зоні бойових дій.

Зокрема, в серпні КП було придбано:  автомобіль-цистерну асенізаційну, машину вакуумну очисну, дорожню машину з вакуумним підмітально-прибиральним обладнанням, автогрейдер і бульдозер.

Зазначимо, що у вознесенських комунальників це був вже другий тур закупівель спецтехніки. У травні-червні КП "Водопостачання м. Вознесенська" уклало договори на придбання ще 6 одиниць спеціалізованої техніки на загальну суму 12,1 млн грн, теж без конкурсу.

За ці кошти придбали два навантажувачі, екскаватор-навантажувач, автонавантажувач з вилковим захватом, сміттєвоз та машину комбіновану.

Більшість придбаної техніки не нова. Однак у ПП ВКП "Альфатекс" вознесенські комунальники придбали три нові машини, вироблені у 2022 році, загальною вартістю 9,5 млн грн.

 

Всі три автівки – на базі автомобілів білоруського концерну МАЗ, про що свідчать дані офіційного сайту компанії. 

Відзначимо, що у червні 2021-го Євросоюз та Україна запровадили санкції проти МАЗу. Це сталося після інциденту з примусовою посадкою в Мінську пасажирського літака Ryanair.

Україна була одним із головних ринків збуту для білоруських автовиробників, особливо великих автобусів. Зокрема, минулого року мерія Миколаєва з розчаруванням повідомила про відтермінування результатів тендеру на закупівлю громадського транспорту за кошти європейських банків. Конкурс вигравала продукція МАЗу, а ЄІБ оперативно відреагував на запроваджені санкції.

Втім, МАЗ активно домагався зменшення впливу санкцій: виходив зі складу засновників як українських дочірніх компаній та сервісних центрів, так і білоруських дилерів, що поставляли його продукцію в Україну та ЄС. Російські пропагандисти дії МАЗу навіть ставили за приклад підсанкційним компаніям РФ.

Але група українських компаній, пов’язаних з  білоруськими машиновиробниками, все одно просили Кабмін скасувати санкції. Серед підписантів була й компанія «Альфатекс», у якої придбали техніку комунальники із Вознесенська. 

За даними реєстру юридичних осіб, "ВКП "Альфатекс" зареєстроване у м. Кременчук Полтавської області і входить до групи компаній, що належить місцевому бізнесмену Миколі Корецькому. Воно виробляє і продає комунальну та спеціальну техніку. За останні шість років на держзамовленнях фірма отримала понад пів мільярди гривень.

Відзначимо, що під час місцевих виборів 2020 року Микола Корецький балотувався до обласної ради від ВО «Батьківщина». В численних інтерв’ю того часу він згадує, що на початку розвитку свого бізнесу активно продавав українські КРАЗи на російському ринку.

– Згодом з заводом КрАЗ був укладений дистриб’юторський договір. У 2008 році я викуповував вже до 200 КрАЗів на місяць. У країнах СНД була створена масштабна дилерська мережа, не рахуючи України, від Архангельська до Владивостока, від Алма-Ати до Кизила Орди, – каже Корецький. 

Одна з небагатьох російських баз даних, що залишилася відкритою, ЧЕККО, показує, що в кількох регіонах РФ діють компанії, власником яких є повна тезка власника українського «Альфатексу». Микола Борисович Корецький є співвласником, зокрема, ТОВ "КРАЗ НН" у Нижньому Новгороді, ТОВ "КРАЗ-РОСТОВ" у Сургуті, ТОВ "РУСКРАЗ" в Москві. Всі три компанії продовжують працювати. 

Загальновідомо, що  на початку повномасштабного російського вторгнення режим Олександра Лукашенка виступив співучасником агресії, надаючи російським військам безперешкодний транзит по території Білорусі, доступ до аеродромів, військових баз, залізничної інфраструктури, постачає російській армії військову техніку тощо. Найбільш болючими для українського народу стали регулярні ракетні удари бойових літаків РФ по наших містах із повітряного простору Білорусі.

В коментарі Центру журналістських розслідувань експерт з питань ризик-менеджменту акцентував, що на відміну від ставлення до торгівлі з РФ, влада України досі не зайняла чіткої позиції щодо економічних зв’язків із білоруськими компаніями. Навіть повного реєстру підсанкційних компаній РБ на офіційних ресурсах, зокрема сайті РНБО України, досі немає. 

Водночас українські правоохоронні органи вже створювали прецеденти, арештовуючи білоруське майно. Так, київська прокуратура 18 травня заарештувала 20 вантажівок та корпоративні права двох підприємств, серед бенефіціарів яких був і МАЗ.

– Здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами привласнення майна та фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 110-2 КК України), – прокоментували ці дії в Офісі генпрокурора.

Тож закупівля «звичної» білоруської техніки без конкурсу за бюджетний кошт може збільшувати залежність вознесенських комунальників від майбутніх поставок комплектуючих виробником країни-посібником агресії. Не говорячи про моральну складову, адже в Миколаївській області кількість об’єктів, зруйнованих ракетними атаками агресора, зокрема й з території Білорусі, перевалила за сотню.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER