Консерватори обрали нового прем’єра Великої Британії: Джонсона замінить “ручна граната в людській подобі”

У понеділок, 5 вересня, в Сполученому Королівстві призначений новий прем'єр-міністр країни. Ним стала чинна глава МЗС Британії Ліз Трасс.

Про це стало відомо у понеділок, 5 вересня.

 Сьогодні було оголошено результати голосування членів Консервативної партії. Ліз Трасс отримала 81 326 голосів британських консерваторів, тоді як колишній міністр фінансів Ріші Сунак набрав 60 399 голосів.

 Трасс змінила на цій посаді Бориса Джонсона, котрий став близьким другом України з початку повномасштабного вторгнення Росії. Таким чином, Ліз Трасс стала новим головою правлячої Консервативної партії та автоматично прем'єр-міністром Великої Британії.

 "Це честь для мене – бути обраною лідером Консервативної партії. Дякую за організацію однієї з найдовших співбесід при прийомі на роботу в історії", – заявила Трасс після оголошення результатів.

 Зазначимо, що Ліз Трасс стала третьою жінкою-прем'єром в історії Сполученого Королівства після Маргарет Тетчер та Терези Мей.

Втім, як пише Bloomberg, Трасс, яка досі була міністром закордонних справ Об’єднаного Королівства, очолить уряд лише завтра. Для цього вона зустрінеться з королевою Єлизаветою II в її шотландському замку, де британський монарх формально призначить її прем’єр-міністром.

Bloomberg нагадує, що перед виборами Трасс пообіцяла, що допоможе британцям з вирішенням проблеми підвищення вартості проживання у перший же тиждень, якщо її оберуть лідером консерваторів. Цілком можливо, що новий прем’єр ухвалить рішення про встановлення фіксованої ціни на енергоносії, а також запропонує адресну фінансову допомогу пенсіонерам і малозабезпеченим сім’ям.

Також видання зауважує, що першою політичною обіцянкою Трасс було зменшення податків. Лише згодом вона пообіцяла розібратися з питаннями, які стосуються енергії і охорони здоров’я.

Washington Post вважає, що Трасс дуже не люблять в  Москві і недолюблюють у Брюсселі. Вона була одним з найпалкіших прихильників Brexit, і може ще більше погіршити скелясті відносини між Великобританією та блоком із 27 країн.

"Євросоюз відчуває, що з Трасс можна сильно обпектися. Вона з першого дня привнесла до відносин величезний дефіцит довіри", – сказав Муджтаба Рахман, керуючий директор з Європи в Eurasia Group.

Вона боролася за те, щоб Великобританія залишилася в Європейському Союзі, а потім стала затятим захисником Brexit.

Її прихильники кажуть, що вона прийняла результати референдуму 2016 року та змирилася з програмою. Інші кажуть, що вона – флюгер, який повертається, коли це потрібно для її просування.

Брат Трасс Френсіс розповів Бі-бі-сі у 2017 році, що його старша сестра завжди була впевнена у собі, мала свою думку та ненавиділа програвати, навіть у "Монополію".

"Вона була людиною, яка мала виграти. Вона створювала якусь особливу систему, щоб придумати, як виграти", – сказав Френсіс.

Бен Уоллес, міністр оборони Великобританії, сказав, що він підтримує Трасс "не тому, що вона спритний продавець, а тому, що вона справжня".

Уоллес сказав: "Вона стоїть на своєму. Вона пряма і має на увазі те, що говорить".

А от Домінік Каммінгс, колишній головний радник Джонсона, який допоміг повалити свого колишнього боса, назвав Трасс "компульсивним витоком інформації", "шаленим ящиком зі зміями" та "людською ручною гранатою".

Для України важливо, що серед усіх можливих наступників Джонсона, Ліз Трасс, нарівні з міністром оборони Беном Уоллесом, вважаються найбільш рішучими прихильниками масштабної допомоги нашій країні і противником Кремля.

"У ролі прем'єр-міністра я буду найбільшим другом України, йду по стопах Бориса Джонсона, і повністю зобов'язуюся гарантувати, що Путін зазнає невдачі в Україні і зазнає стратегічної поразки, а Росія буде обмежена в майбутньому", – сказала вона.

Чиновниця називала російського лідера жахливим диктатором і зазначала, що з ним не потрібно йти на компроміси.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER