Окупанти вперто хочуть купити лояльність мешканців Херсонської області

На мешканців окупованої Росією Херсонської області, можна сказати, «ллється грошовий дощ» з рублів від російських окупантів.

Але цей «дощ» призначений не для всіх без виключення мешканців області, а лише для тих, хто погодиться грати за правилами окупантів.

Асортимент грошової допомоги, яку окупанти пропонують херсонцям, доповнився додатковими 10 тисячами рублів для пенсіонерів, такою ж сумою – на похорон померлих після 24 лютого 2022 року й разовою допомогою теж на 10 тисяч рублів на дітей віком від 6 до 18 років.

Але є нюанси. Як відомо з близьких до окупаційної влади джерел, на додаткову грошову допомогу мають право лише ті пенсіонери, які зареєструвалися в окупаційному «пенсійному фонді», і лише сім’ї таких пенсіонерів отримають 10 тисяч рублів на похорон у разі смерті пенсіонера.

Разова грошова допомога на дітей шкільного віку буде виплачуватися тільки в разі очного навчання дитини в школі чи в іншому навчальному закладі. Це треба підтвердити відповідною довідкою.

Тобто, окупанти хочуть купити лояльність мешканців Херсонської області, щоб ті надавали окупантським структурам свої персональні дані, а також віддавали дітей в окупантські навчальні заклади.

Є у цього «атракціону небаченої щедрості» й ще одна задача: інтервенція рубльової грошової маси в економіку Херсонської області. Окупанти не можуть перевести регіон на грошовий обіг виключно в рублях через малу кількість останніх й все ще чималу кількість гривні, яка лишається в обігу. Але тут у окупантів є велика проблема: пенсії, також разова й регулярна соціальна допомога – не ті джерела надходження грошової маси, які можуть забезпечити її достатню кількість. Бо через майже повну відсутність в області товарів українського виробництва підприємці купують їх у російських виробників та гуртовиків, переважно – в окупованому Криму.

Тому рубльова маса потрапляє від людей до продавців товарів або надавачів послуг, які витрачають ці гроші переважно не на Херсонщині, а в Криму, купуючи товари, інвентар та все інше, необхідне для ведення бізнесу, чого неможна знайти на Херсонщині через проблеми з доставкою.

Натомість гривня перебуває в області в обігу як «внутрішня валюта» і «вимивається» з регіону значно повільнішими темпами, ніж того хотіли б окупанти.

Крім того, мешканці Херсонщини, які регулярно отримують рублі, їздять в Крим в шопінг-тури, бо на Херсонщині практично немає в продажу багатьох товарів, зокрема, електроніки і побутової техніки: українські магазини з відповідним асортиментом вже не працюють, а окупанти свої магазини не відкрили через великі ризики для такого бізнесу.

До того ж окупанти інтегрують Херсонську область в російську економіку лише на словах. В регіоні майже не працює промисловість, великі проблеми у сільського господарства. Тобто, реальний сектор економіки не є джерелом надходження в регіон грошей, в даному випадку – рублів.

Отже, попри усі зусилля окупантів гривня лишається в Херсонській області домінуючою валютою.

Нагадаємо, в Херсоні супермаркет, відкритий окупантами, приймає оплату українськими банківськими картками, а гроші йдуть на розрахунковий рахунок непрацюючого кафе.                 

Цей матеріал підготувлено ГО «Миколаївський центр журналістських розслідувань» в рамках програми Інституту висвітлення війни та миру «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст публікації є винятковою відповідальністю ГО i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війни та миру.


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER