В херсонських магазинах оплату по терміналу приймають в умовах конспірації

В багатьох магазинах окупованого Херсона оплату за товари за допомогою банківських краток приймають далеко не у всіх покупців, а лише в тих, в кому впевнені.

Мешканці окупованого міста розповідають, що місцева «влада» вимагає від підприємців так званої «офіційної реєстрації» в окупаційній «податковій службі», відкриття розрахункового рахунку в російському «Промсвязьбанку».

Разом з тим окупанти вимагають від підприємців відмовитися від безготівкового розрахунку в гривні.

Деякі власники торгових точок, будучі патріотами й соціально відповідальними підприємцями, приймають оплату в гривні, але роблять це конспіративно. Про це розповіла продавщиця одного з херсонських магазинів.

«У нас є український банківський термінал, але власниця магазину домовилася з нами, що оплату за допомогою картки ми зараз приймаємо лише у тих постійних покупців, в яких впевнені, а оплату карткою у незнайомих нам людей приймаємо тільки якщо вона сама попросить про це. З постійними покупцями ми домовилися про «режим секретності». Для всіх інших покупців у нас – оплата лише готівкою», – каже жінка.

Вона погодилася на розмову на умовах нерозголошення спеціалізації й місця розташування магазину. Жінка також розповіла, що до кількох магазинів, розташованих неподалік, приходили росіяни й забирали там українські банківські термінали.

«До нас теж приходили, але термінал у нас надійно схований. Цінники – в гривнях і в рублях (інакше в Херсоні неможливо). Тому обійшлося без проблем», – розповідає продавщиця.

Водночас вона зазначила, що магазини деяких торгівельних мереж поки що відкрито використовують українські термінали:

«Можливо там є якісь домовленості з окупантами. Але для таких невеликих магазинів, як наш, немає якихось поблажок».

Нагадаємо, в Херсоні відбувся концерт російських артистів на честь окупаційного свята «день державного прапора Росії».       

Цей матеріал підготувлено ГО «Миколаївський центр журналістських розслідувань» в рамках програми Інституту висвітлення війни та миру «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст публікації є винятковою відповідальністю ГО i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війни та миру.


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER