Шоу підстаркуватих імперців: в окупованому Херсоні день прапору Росії святкували під конвоєм й без Космоса

Чимало херсонців йшли на концерт, присвячений окупантському святу «день прапора Росії», щоб вживу побачити «Космоса з «Бригади», тобто – російського актора Дмитра Дюжева – єдиного учасника концерту, який не належить до категорій артистів, чиї кращі часи вже минули або артистів-невдах, здатних лише бути «гарніром» для більш популярних колег.

Російські артисти з екс-нардепом від ПР, зрадником України Олексієм ЖуравкоАле херсонці були розчаровані. З незрозумілих для містян причин замість анонсованого Дюжева в Херсон приїхав Олександр Михайлов – актор театру і кіно, відомий як виконавець однієї з головних ролей в радянському фільмі «Любов і голуби» та ролями в інших кінострічках, переважно – радянської доби. Зараз 77-річний актор охоче приймає пропозиції виступити на окупованих Росією територіях. Навіть підготував для цього ура-патріотичний «триколорний» репертуар з відчутним «присмаком» російського шовінізму і імперства. Зокрема, це – вірші Костянтина Фролова-Кримського – одіозного поета й барда з Сімферополя, який оспівує «великоруську ідею». З цією програмою Михайлов виступив і в Херсоні.

Не вийшов актор з цього образу і під час інтерв’ю російським і місцевим пропагандистам. Так, російську агресію проти України і окупацію територій в Херсонській й Запорозькій областях артист назвав «захист наших рубежів», сказав, що приятелював з донецькими терористами «Моторолою» і Олександром Захарченком.  

В концерті також взяли участь російські артисти: Олександр Буйнов, Дмитро Харатьян, Віктор Рибін й кілька менш популярних виконавців. Відомі артисти виконували свої старі пісні, які співають вже багато років. Нового доробку ці артисти не мають вже десятиліттями. Вони вже давно не цікаві російській публіці. Тому охоче погоджуються на пропозиції виступати там, де рішуче відмовляються з’являтися ті артисти, які дорожать репутацією, а також ті, які мають бодай якісь гастролі за кордоном.  

Інші виконавці співали переважно радянське ретро: "С чего начинается родина", "Городские цветы" та інше.

Віктор Рибін навіть погодився заспівати в Херсоні про «Борьку-бабника» і «если б море было пивом» в свій ювілейний день народження: майже забутому артисту виповнилося 60 років.

Звісно, усі учасники концерту вітали херсонців з окупантським святом, говорили щось в імперському дусі про «великую Россию».  

Щоб потрапити на концерт, який відбувся на площі біля херсонської кіноконцертної зали «Ювілейний», треба було показати документи окупаційним поліцейським або російським військовим, також показати їм вміст кишень і сумок, пройти перевірку металодетектором.

Кількість військових, росгвардійців і поліціїв на концерті майже дорівнювала кількості глядачів. Херсонці, які були на концерті, розповідали, що було враження, ніби вони перебувають під конвоєм.

Артисти теж перебували під конвоєм.

До того ж на кілька годин буда перекрита одна з основних транспортних магістралей Херсона – вулиця Перекопська, що спричинило містянам чимало незручностей.

Пропагандистські медіа розповідали про «величезну кількість херсонців», які нібито прийшли послухати «російських зірок». Але насправді було дуже небагато людей, площа перед кіноконцертною залою була заповнена менш, ніж наполовину.

Скупчення гладачів спостерігалося лише біля сцени.

Навіть на кадрах, знятими, підконтрольним окупантам пропагандистами, видно, що на площі перед "Ювілейним", м'яко кажучи, не аншлаг.

Під час концерту також мав місце випадок знущання над твариною.Нагадаємо, окупанти викрали двох директорок шкіл в місті Нова Каховка на Херсонщині.    

Цей матеріал підготувлено ГО «Миколаївський центр журналістських розслідувань» в рамках програми Інституту висвітлення війни та миру «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст публікації є винятковою відповідальністю ГО i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війни та миру.


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER