В РФ заявили про 3,2 млн біженців з України: лише 55 тис з них попросили тимчасового захисту

Російські ЗМІ з посиланням на джерела в силових структурах повідомили, що до РФ з початку повномасштабної війни прибули 3,2 млн біженців, та лише 55 тис з них звернулись за офіційним тимчасовим притулком. Серед прибулих – 507 тисяч дітей. Половина біженців мають паспорти так званих «ЛНР» та «ДНР».

За повідомленням, наприкінці травня російські ЗМІ оцінювали кількість українських біженців у 1,5 млн людей. А пізніше, а наприкінці червня, уповноважена з прав людини Тетяна Москалькова закликала МВС і ФСБ з'ясувати, чому офіційний тимчасовий притулок у Росії отримали лише 55 тисяч із них.

Насправді, кількість українських біженців в РФ точно порахувати неможливо. В ООН раніше зазначали, що РФ не надає даних про те, як відбувається реєстрація біженців і який статус вони набувають. Отже їх не реєструють, або вони не хочуть реєструватись.

За даними віцепрем'єр-міністра України Ірини Верещук, з 24 лютого Росія насильно депортувала на свою територію 1,2 млн українців, у тому числі 240 тис. дітей. Людей примусово відправляють до фільтраційних таборів, а вже звідти «розподіляють» по всій території РФ.

В ООН, станом на 12 липня називають цифру в 1,6 млн біженців з України. Колосальну розбіжність у цифрах з «даними» РосЗМІ у міжнародній організації пояснюють тим, що біженці зі сходу та південного сходу України можуть мати паспорти не України, а самопроголошених "ЛНР" і "ДНР", і навіть російські документи.

Також в ООН немає цифр, за якими можна було б судити, скільки українців повернулися на батьківщину або пізніше переїхали з Росії до інших країн. Як відомо, для багатьох українців з окупованих територій єдиним варіантом потрапити до Європи є транзит через Росію та Беларусь.

Нагадаємо, близько 800 тисяч українців втратили житло через російське вторгнення.


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER