Миколаїв став штабом партизанського руху півдня України, – BBC

Миколаїв став штабом партизанського руху південного фронту повномасштабної війни з російською федерацією. 

Про це йдеться у матеріалі BBC.

«Поки українські військові посилюють удари по Херсонській області, натякаючи на початок контрнаступу на півдні, поруч працює інші сила. Це – підпільна армія України, мережа агентів та інформаторів, які діють у тилу ворога. Ми їдемо на зустріч з бійцями руху опору через жовто-блакитний краєвид соняшникових полів і безхмарного неба Миколаївщини. Миколаїв, найбільше місто на підконтрольній Україні території на захід від Херсона, стало штабом партизанів південного фронту», — йдеться в матеріалі.

Проїжджаючи військові блокпости, в Миколаєві можна побачити білборди, на яких зображена безлика фігура у капюшоні та попередження: «Партизани бачать все». Плакат покликаний змусити нервувати російських окупантів регіону, а також підняти моральний дух тих, хто опинився під їхньою владою.

— Рух опору – це не одна група, це масштабний… тотальний спротив, – розповідає співрозмовник видання під вигаданим ім’ям Саша.

Повідомляється, що незадовго до війни Україна посилила свої сили спеціального призначення частково для створення та управління рухом опору. Було навіть опубліковано буклет у форматі PDF про те, як бути партизаном. Він містить інструкції підривних дій, як-от різання шин, підсипання цукру у баки з бензином чи відмова виконувати накази на роботі. «Будьте незговірливими», – лунає одна з порад.

Але команда інформаторів Саші відіграє більш активну роль: вони відстежують переміщення російських військ у Херсоні.

— Скажімо, вчора надійшла нова ціль, ми відправили її збройним силам, і через день-два цієї цілі більше немає, ось так і живем, – каже він, поки журналісти переглядали деякі з багатьох відео, які він щодня надсилає з сусіднього регіону. 

Одне відео надіслав чоловік, який, проїжджаючи повз військову базу, зняв російську техніку, інший ролик – із камер відеоспостереження. На ньому зафіксовано, як проїжджають російські вантажівки, позначені гігантськими літерами Z. Саша описує своїх «агентів» як українців, «які не втратили надії на перемогу і хочуть звільнення нашої країни». 

— Звичайно, ім страшно, – каже він. – Але служіння своїй країні важливіше. 

Разом із Сашею працює команда, яка запускає над Херсоном безпілотники, щоб виявляти цілі для військових. Цивільні, а не солдати, усі працюють волонтерами, вони збирають кошти на дрони у соцмережах. 

Керує ними Сергій, до війни він вирощував декоративні рослини, але приєднався до боротьби за звільнення півдня після того, як побачив тіла розстріляних мирних жителів у Бучі під час російської окупації. 

— Після цього я не міг просто сидіти вдома, – каже чоловік. – Я не міг ні про що думати й займатися чимось іншим, поки триває війна. 

Заняття, яке він обрав натомість, надзвичайно небезпечне. Щоразу, коли він і троє його помічників виходять на завдання, їх обстрілюють росіяни, але поки ніхто не загинув. 

— Я усвідомлюю, що це справа випадку, – знизує плечима Сергій і м'яко посміхається. — Але принаймні якщо це трапиться зі мною, я знатиму, що це було недарма.

Партизани борються за те, щоби контроль росіян над Херсоном не став постійним. Вони прагнуть не допустити референдуму, який Москва, схоже, планує провести. Росія вже запровадила у регіоні рубль і власні мережі мобільного зв'язку та активно накачує окуповані території пропагандою з державних телеканалів.

Початок контрнаступу на Херсон здається близьким, пише видання.

Саша вважає, що багато хто з тих, хто залишився у місті, готові воювати. Ті, з ким спілкувалась журналістка ВВС, кажуть, що підтримка окупаційної влади мінімальна, а кількість обшуків, затримань і побиттів в останні місяці скоротилася. Коли армія почне наступати, люди будуть у курсі, будуть готові допомагати, каже Саша.

Нагадаємо, у Маріуполі партизани підпалили поля із зерном, щоб його не вкрали росіяни.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER