Генпрокурора та очільника СБУ поки що не звільнили

Радник Офісу президента Андрій Смирнов заявив, що генпрокурора Ірину Венедіктову та очільника СБУ Івана Баканова не звільнили, а тимчасово відсторонили для проведення розслідування. 

Про це Смирнов повідомив в ефірі національного телемарафону.

«Мова про звільнення цих двох посадових осіб поки що не йде. Мова йде про те, що генерального прокурора відсторонено від посади, а голову Служби безпеки тимчасово усунено від виконання обов'язків», – сказав радник ОП.

Першочерговою причиною, за його словами, стало те, що на шостому місяці війни майже щотижня у цих правоохоронних органах продовжують виявляти колаборантів, тому «щоб унеможливити потенційний вплив цих двох посадовців на кримінальні провадження, які розслідуються відносно і працівників СБУ, які підозрюються у співпраці з країною-агресором, і те саме стосується прокуратури, президентом були прийняті відповідні рішення про відсторонення від посади і усунення».

Різницю у формулюваннях в указах глави держави Смирнов пояснив тим, що генерального прокурора «відсторонено» згідно з правом президента відсторонити від займаної посади посадову особу, яка призначається і звільняється ним.

Водночас він нагадав, що «усунення» Баканова від виконання обов’язків прописано згідно з Дисциплінарним статутом ЗСУ, оскільки очільник СБУ є військовим. Що стосовно і Баканова, і Венедіктової будуть проведені службові перевірки й розслідування і тільки після них президент прийме  рішення про необхідність внесення до парламенту подання про надання згоди на звільнення генерального прокурора та голови СБУ.

Раніше силовики затримали екс-начальника управління СБУ у Криму, який передавав російським спецслужбам розвідувальну інформацію.


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER