«Люди підбирають снаряди і тягнуть додому, вантажать в автівки»: миколаївські піротехніки розчищають місто від небезпечних предметів під сирени

Миколаївська область посідає друге місце серед областей України, в яких найчастіше доводиться працювати піротехнікам. З лютого вони практично живуть на роботі. Щоранку сапери обходять місто, оглядаючи його на наявність вибухонебезпечних предметів. Від їхніх дій залежить життя мирних жителів, тому миколаївські піротехніки працюють у будь-яких умовах, часто під час авіанальотів чи ворожих обстрілів.

Центр журналістських розслідувань провів день з піротехніками, спостерігаючи за їхньою героїчною роботою. З кожним боєкомплектом у них буде копітка справа: працювати повільно, спокійно і впевнено.

Старший сапер Валерій одягнений в товстий комбінезон, на руках червоні рукавички, а голову захищає каска – так він заходить у двір одного з житлових будинків, де лежить нерозірваний касетний боєприпас.

Загін піротехнічної робочої групи ДСНС у Миколаївській області у складі шести осіб на чолі з Андрієм Шликовим щодня виїжджає за 30 адресами в пошуках смертоносних боєприпасів, які потребують знешкодження.

Прибувши на місце виклику, керівник піротехнічної робочої групи спочатку створює на території необхідні умови для утилізації боєприпасів.

«Я повинен оцінити ситуацію, в якій знаходиться вибухонебезпечний предмет, класифікувати ступінь загрози, захистити місце, а також поставити завдання своєму особовому складу», – ділиться тонкощами роботи Андрій Шликов.

Калинівський міст до Снігурівки підірвали українські захисники. Піротехніки працюють над вилученням небезпечних предметів

За даними піротехніки, найнебезпечнішими з російських «сюрпризів» є касетні боєприпаси «Урагану». Вони мають функцію самознищення в разі стороннього втручання, тому навіть переміщення боєприпасів в інше місце вимагає від саперів крайньої обережності.

Вантажівка вивозить знешкоджені боєприпаси подалі від населених пунктів

“У них є самоліквідатор. Він може працювати в залежності від зміни температури повітря, руху”, – розповідає один із саперів групи.

Касетні боєприпаси складаються з контейнерів, наповнених десятками бомб, які покривають велику площу і вибухають при ударі. Понад 100 країн підписали угоду про заборону їх використання, Росії серед них немає.

Не всі жителі міста вважають за потрібне дотримуватися правил безпеки. Незважаючи на загрозу, яку становить нездетонований снаряд, городяни хочуть забрати боєприпаси додому. Це призводить до серйозних наслідків.

“Стільки випадків для місцевих жителів … Одні забирають його, інші кладуть в автівку. Вони думають, що це іграшка. Треба, не треба, взяв і все…”, – каже піротехнік.

Нерозірвані снаряди окупантів влучили в двори приватних будинків, дахи, автомобілі, сади.

Сапери знешкоджують боєприпаси, що не розірвалися, тротиловими бомбами

За останні 10 днів, за словами керівника групи Андрія Шликова, під час ліквідації від боєприпасів постраждали три сапери.

“Перший хлопець вже на роботі. Зачепило плече. А другого хлопця вже виписали з лікарні. У нього травмована нога, він досі перебуває на реабілітації вдома”, – сказав Шликов.

Після першого такого випадку піротехніки переглянули свій підхід до роботи з нерозірваними боєприпасами. Зараз шахтарі, задіяні в процесі знешкодження нездетонованих снарядів, оснащені захисними комбінезонами з ретельно закритими руками і головами.

Старший сапер заходить у двір житлового будинку, де лежить касетний боєприпас, що не розірвався

Рятувальники прибули за черговим викликом жителів міста

Третя аварія сталася минулого понеділка. Один з членів групи Андрія Шликова отримав поранення під час розмінування 8 нерозірваних боєприпасів біля автокооперативу «Сонячний» в Інгульському районі.

«Ми підійшли, хотіли перевірити [снаряд], тому що його не було видно, він був у трубі. Самоліквідатор спрацював. Руки хлопця були поранені. Але лікарі обіцяють, що всі пальці будуть функціонувати», – розповідає про інцидент Андрій Шликов.

Ворожі снаряди на вулицях – робота піротехніків

Боєприпаси самознищення, що не здетонували

Також група піротехніків зачистила територію на площі Перемоги, де внаслідок ворожих обстрілів загинуло 12 мирних жителів.

“Це уламкові касетні елементи. Від реактивних систем розлітаються забійні кулі і вибухівка по 300 грам. Спрацьовує одна касета – в радіусі п’яти метрів, у всіх, хто знаходиться, ймовірність вижити дуже мала”, – додав Шликов.

За 52 дні повномасштабної війни кількість знешкоджених нерозірваних російських снарядів в Україні сягнула понад 63 тисяч одиниць. Тільки в Миколаєві, за даними ДСНС, 15 квітня було знешкоджено 1055 нерозірваних боєприпасів і зафіксовано ще 2227.

Піротехніки, які вилучили боєприпаси, знищуються шляхом контрольованої детонації. До 30 найменувань на день.

Зараз у групі піротехнічних робіт ГУ ДСНС у Миколаївській області працює 19 осіб. У зв’язку з великою кількістю вибухонебезпечних предметів не тільки в місті, а й в області, групу планується розширити до 50 осіб і збільшити піротехнічні відділення з 3 до 8.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER