Світла мітка й більші штрафи: проголосували законопроєкт на радість автомобілістів і на клопіт пішоходів

 

Третього червня народні депутати проголосували у першому читанні за те, щоб люди світилися у темряві і платили більше грошей, якщо порушують правила дорожнього руху. Світитися в темряві треба поза містами, селищами і селами, якщо йдеш поруч з дорогою, та на тротуарах, узбіччях і велодоріжках в населених пунктах. І скористатися для цього можна світловідбивальною стрічкою, жилеткою чи наклейкою.

Депутати проголосували за те, що в темну пору доби чи в умовах недостатньої видимості за межами населених пунктів, на тротуарах, пішохідних або велосипедних доріжках, узбіччях або по краю проїзної частини чи вулиці в місті, селі, селищі пішоходи ходили у світловідбивальних елементах. Такими елементами можуть бути стрічка, жилет чи наклейка.

Якщо світловідбивальні елементи не носити, – попередження або штраф 51 гривня.

Це нововведенням має допомогти водіям помічати пішоходів якомога раніше і встигати загальмувати чи об’їхати їх, уникнувши зіткнення.

Підвищать штрафи для порушників пішоходів, велосипедистів, фірманів

Також пішоходів, велосипедистів, водіїв гужового транспорту і погоничів тварин зобов’яжуть платити більші штрафи.

Наприклад, за перехід дороги в неналежному місці зараз штрафують на 51 гривню, а хочуть — на 255. Нетверезі пішоходи та велосипедисти можуть заплатити 510 замість теперішніх 136 гривень. А якщо порушення пішоходів чи велосипедистів призведуть до аварійної обстановки, доведеться заплатити 680 гривень, замість теперішніх 170. Нардепи пропонують обійтися без попереджень: порушив – плати штраф. За це проголосували у першому читанні.

Адвокат у справах з ДТП підтримує законопроєкт

Київський адвокат Вадим Володарський спеціалізується на справах про ДТП. Він вважає, що видимість пішоходів важлива для їхньої безпеки і що наїзди на пішоходів не можна списувати на лише на те, що водії їздять зашвидко.

Адже водій обирає швидкість за видимістю дороги. Це пункт 12.2 правил дорожнього руху, – пояснює адвокат. – А дорогу може бути видно ліпше, ніж людину на ній.

При розслідуванні ДТП організовують слідчі експерименти, і мені неодноразово доводилося у таких експериментах брати участь. Вони якраз і виявляють, що видимість пішохода у конкретному одязі менша, ніж видимість дороги. Сірий одяг на фоні сірого покриття дороги маскує пішохода. Це також стається внаслідок специфічної форми проміня ближнього світла фар, – розповів Вадим Володарський.

Він каже, що на фоні снігу пішоходів видно краще, тому взимку менше ДТП.

Володарський вважає підвищення штрафів для пішоходів слушною ідеєю.

–В нас диспропорція відповідальності пішоходів та водіїв. Сам новий законопроєкт навряд чи щось змінить, якщо не відмовитися від практики, коли водія намагаються зробити винуватим у будь-якій ДТП із пішоходом, навіть коли останній порушив усе що можна та, власне, створив аварійну ситуацію, –  каже адвокат.

Що не так з ініціативою про світловідбивальний одяг для пішоходів

Експерт з транспортного планування і моделювання Дмитро Беспалов вважає, що законодавство про світловідбивальний одяг порушує причинно-наслідкові зв’язки:

Використання спеціальних елементів в одязі може зробити пішоходів більш видимими на дорозі та, можливо, врятувати життя. З іншого боку, це неправильний акцент і перекладання частини провини на найнезахищенішого учасника дорожнього руху – пішохода, – розповідає експерт з транспортного планування і моделювання.

Він каже, що у ДТП з наїздом на пішохода є три основні винуватці: водій, пішохід та інфраструктура, тому перекладати провину на пішохода дивно.

В країні, де не існує аудиту безпеки дорожнього руху, роботи з місцями концентрації ДТП та контролю водіїв, вирішили штрафувати пішоходів. Звучить як анекдот. В різних давніх культурах слабші касти було прийнято виділяти візуально для приниження і демонстрації їх низького становище. Це рішення зі сторони виглядає приблизно так само, – розповідає Дмитро Беспалов.

Ось як проголосували партії за світловідбивальний одяг для пішоходів.

Партія

За

Проти

Утримались

Не голосували

«Слуга народу»

198

2

12

16

«Голос»

13

0

2

1

«Європейська солідарність»

20

0

1

4

«За майбутнє»

14

0

1

5

«Батьківщина»

2

0

12

2

Депутатська група «Довіра»

12

0

0

2

«ОПЗЖ»

0

2

24

12

Позафракційні

12

0

3

2

 


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER