Кім, Сєнкевич, Замазєєва: очільники Миколаєва і області у перший рік війни вкладали гроші в криптовалюту

У перший рік повномасштабного вторгнення родини очільників Миколаєва та області закуповували криптовалюту. Загалом родичі Віталія Кіма, Олександра Сєнкевича та Ганни Замазєєвої вклали у віртуальні гроші близько двох мільйонів гривень.    

Про це йдеться в статті Nikcenter «Врятувати та примножити: що задекларували миколаївські топ-політики за перший рік повномасштабної війни». 

Найбільше, судячи з декларації, у криптовалюту вклався Юрій Замазєєв, чоловік тодішньої голови Миколаївської обласної ради. Вартість придбаної ним крипти Tether (USDT) складає понад 1 млн грн. Як йдеться у документі, власником віртуальних грошей чоловік Ганни Замазєєвої став 31 грудня 2022 року. 

У березні 2022 року придбала криптовалюту і дружина голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма. Юлія Кім стала власницею одного рахунку у Bitcoin (BTC, XBT). Якщо перевірити зазначений у декларації посадовця ідентифікатор через блокчейн, можна побачити, що вартість криптовалюти Юлії Кім складає трохи більше 30 тис. доларів. У декларації її вартість Віталій Кім оцінив у 848 тис. грн. 

Обзавелася криптою і родина мера Миколаєва.  Згідно з декларацією посадовця за перший рік повномасштабного вторгнення, його дружина Катерина Сєнкевич стала власницею шістьох рахунків. Йдеться про криптовалюту Bitcoin (BTC, XBT), Ethereum (ETH), SOL (Solana), BAL (Balance), FTM (fantom) та DOT (Polka Dot). Загальна вартість всієї криптовалюти, як зазначає Сєнкевич, складає 11 283 грн. Придбана вона була у період з жовтня по листопад 2022 року. 

Та оскільки Олександр Сєнкевич зазначив у своїй декларації для всіх рахунків один спільний ідентифікатор в системі обігу віртуальних активів (публічну адресу) замість унікальних, перевірити скільки насправді коштує криптовалюта його дружини, неможливо. 

За словами головного редактора Bitcoin Magazine Україна Євгена Комчука, Україна вже не перший рік є одним зі світових лідерів з використання криптовалюти. Ще більш популярною вона стала після повномасштабного вторгнення Росії. 

«Набагато простіше вивезти з країни папірець з Seed-фразою (закритий ключ до біткоїн-гаманця у вигляді 12 чи 24 слів), ніж готівку чи коштовності. Також у біткоїнах зручно збирати донати на армію або робити транскордонні перекази рідним», – говорить експерт. 

Якщо оцінювати попит на криптовалюту серед чиновників і депутатів, причиною може бути їхнє бажання не стати ціллю антикорупційних органів, відзначає Євген Комчук. 

«Адже якщо ви хоч раз купували чи продавали BTC через біткоїн-біржу, то були змушені вказати особисті дані під час реєстрації. Після цього ваша біткоїн-адреса втрачає конфіденційність. Отже, декларуючи цифрові активи, чиновники можуть намагатися довести свою прозорість», – додає він. 

Детальніше про закордонні рахунки родичів топ-політиків Миколаївщині та їхні нові статки за час великої війни, читайте в статті Nikcenter «Врятувати та примножити: що задекларували миколаївські топ-політики за перший рік повномасштабної війни». 

війна в Україні, декларації, миколаїв, статки


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER