Втекла з України: миколаївська експрокурорка, яку підозрюють у виправдовуванні збройної агресії РФ, була свідком у справі зрадника Германа

В Одеському апеляційному суді продовжили розгляд скарги колишнього керівника Миколаївської окружної прокуратури Геннадія Германа, засудженого до довічного увʼязнення із конфіскацією майна за вчинення державної зради. Під час засідання стало відомо, що колишня прокурорка Ірина Андросова, яка у серпні цього року отримала підозру за виправдовування і заперечення збройної агресії РФ, також проходила у справі Германа у якості свідка, але наразі втекла з України. 

Про це у понеділок, 11 грудня, повідомляє Nikcenter

Під час судового засідання у справі про державну зраду, вчинену Геннадієм Германом після початку повномасштабної війни, вчергове допитували свідків. Влітку цього року вони вже давали свої покази у суді, а 28 червня сам обвинувачений Герман отримав свій вирок, який наразі оскаржує.

Геннадій Герман на лаві підсудних

Як стало відомо під час сьогоднішнього засідання, одним із свідків у справі Германа була його колишня підлегла, експрокурорка Миколаївської окружної прокуратури Ірина Андросова. Вже після винесення вироку Герману жінка і сама стала підозрюваною – 10 серпня 2023 року Територіальне управління Держбюро розслідувань повідомило їй про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч.3 ст.436-2 Кримінального Кодексу України. Йдеться про виправдовування і заперечення збройної агресії Росії проти України, вчинені службовою особою.

Як повідомила сторона обвинувачення, ще до отримання підозри Ірина Андросова втекла з країни. 

«Згідно з отриманою органами досудового розслідування інформацією, Андросова залишила межі України 7.12.2022 року та перебуває в розшуку», – повідомив під час засідання прокурор. 

Ірина Андросова. Фото ДБР

Крім Андросової, мають отримати покази ще вісьмох свідків. Суд звернувся до прокурорів із проханням доставити її у залу суду. Однак, зважаючи на те, що вона втекла з України, було вирішено залучити до матеріалів справи також доповідь ДБР щодо кримінального провадження відносно Андросової. 

Судді Одеського апеляційного суду

Раніше під час судових засідань свідки повідомляли, що Геннадій Герман, очолюючи Миколаївську окружну прокуратуру, створив у месенджері Телеграм-групу, до якої додав інших силовиків.  

«Я була разом з ним (Геннадієм Германом – Ред.) учасником телеграм-групи «Аппарат та окружні, Миколаївська Прок.». Група була створена в Телеграмі Германом Геннадієм Юрійовичем», – розповіла тоді співробітниця прокуратури Миколаївської області. 

У цій групі було розміщене повідомлення про те, яку інформацію підлеглі повинні збирати та надавати через особисті повідомлення Геннадію Герману.

Як відомо, серед такої інформації були дані про загиблих українських військовослужбовців. У тексті підозри Андросовій не йдеться про збір та передачу подібної інформації, однак слідчі вставносили, що жінка, спілкуючись через месенджер ймовірно зі своїм сином, виправдовувала російських окупантів. 

«Сумели привить большинству людей и молодому поколению ненависть к русским как к нации. Унижая ее святыни и превознося в герои бандитов», – йдеться в одному із повідомлень колишньої прокурорки. 

Подальший розгляд апеляції у справі Германа суд призначив на січень 2024 року.


Рідні військових, які загинули внаслідок ракетного удару по казармі в Миколаєві у березні 2022-го

Нагадаємо, у матеріалі «Зрадник серед правоохоронців» Nikcenter писав про те, що протягом березня і перших днів квітня 2022 року Геннадій Герман регулярно надсилав ворогу дані про загиблих українських захисників і полонених окупантів. На додачу він повідомляв назви, адреси і наповненість пенітенціарних установ, де утримували загарбників, а також дані про керівників цих установ та їхні мобільні номери.

Фото Альони Соломонової

державна зрада, Прокуратура, суд


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER