Сховище під замком: скільки у Миколаєві залишилося укриттів після масштабних перевірок

Сховище під замком у Миколаєві

Влада Миколаєва та області пообіцяла вирішити проблему міських укриттів після трагедії у Києві. На другому році повномасштабної війни виявилося, що більшість підвалів багатоповерхівок – закриті під час тривог. А також, що вони не відповідають нормам безпеки. 

Як зʼясував Nіkcenter, замість ремонту такі підвали просто прибрали з карти укриттів Миколаєва. Тепер жителі деяких мікрорайонів міста не мають де сховатись під час обстрілів.

Укриття не дали, а забрали

На початку повномасштабного вторгнення мешканці п’ятиповерхівки на вулиці Великій Морській самотужки облаштували з підвалів будинку укриття. Під звуки вибухів місцеві жителі прибирали у сховищі, приносили ковдри та речі першої необхідності. 

Раніше підвальними приміщеннями користувалася лише розташована на першому поверсі філія держпідприємства “Інформаційні системи”. Однак в офіційному списку укриттів, опублікованому міською радою, вони значилися як найпростіше укриття від обстрілів.

24 лютого ми отримали від підприємства юстиції ключі і розчистили підвали. Сюди не тільки наші жильці спускалися, більшість з яких – пенсіонери, а й з ДОФу бігли люди, які готували “коктейлі Молотова”. Бабусі з приватного сектору, продавці магазинів ховалися”, – пригадує жителька будинку Людмила Козлова.

Стан офіційного укриття в підвалі багатоповерхівки на Великій Морській в перші дні вторгнення. Відео жителів

Однак восени, коли постійні обстріли припинилися, у місцевих знову забрали ключі від підвалів. А згодом у міській раді і взагалі вирішили “скасувати” це укриття.

У нас нема ОСББ, тому так цю ситуацію і не вирішили. Та коли підвал був закритий навіть влітку цього року, як прилетіло в центр Миколаєва, я написала в Контакт-центр міськради. Їхня відповідь мене добила: ці підвали просто викреслили зі списку укриттів”, – каже Людмила.

Як пояснили у міській раді, підвал цього будинку не відповідає нормам законодавства. Тому його виключили зі списку укриттів на комісії з питань безпеки і надзвичайних ситуацій у липні 2023 року.

Майже 400 укриттів – лише на папері 

Містяни регулярно зверталися до Контакт-центру міськради щодо закритих та затоплених підвалів, а також давно нефункціонуючих сховищ. 

Однак місцева влада звернула на це увагу лише після масштабних перевірок, які показали, що у Миколаєві – одні з найгірших укриттів на всю Україну. 

На брифінгу, проведеному в липні, голова ОВА та мер пообіцяли миколаївцям, що частину неактуальних укриттів приберуть з онлайн-карти. Віталій Кім заявляв, що йдеться про об’єкти на закинутих заводах та в аварійних будівлях, які залишалися укриттями просто через застарілі дані. Решту ж – оперативно ремонтуватимуть спільно з жителями багатоповерхівок.

Місцева влада Миколаєва
Міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич та очільник ОВА Віталій Кім

Укладений управлінням цивільного захисту на початку літа 2023 року список сховищ та найпростіших укриттів налічував 525 об’єктів. З них 367 – підвали житлових будинків. 

За планом місцевої влади, саме в звичайних підвалах багатоповерхівок мала ховатися від обстрілів більшість миколаївців. Разом вони вміщують близько 95,5 тис. осіб. 

Для порівняння, у спеціалізованих сховищах міста може перебувати лише 25,8 тис. осіб. 

Офіційну мапу укриттів Миколаєва дійсно оновили. Однак на 8 серпня на ній залишилося лише 154 точки. Жителі деяких мікрорайонів залишилися без бодай одного сховку, хоч ще два місяці тому на папері їх було вдосталь.

Стан укриттів у Миколаєві інфографіка
Ситуація з укриттями у Миколаєві після аудиту на другому році повномасштабної війни. Інфографіка Nikcenter

Хронічна проблема 

Це було очікувано. Місцева влада постійно маніпулювала даними про кількість укриттів і скільки людей вони можуть вмістити”, – каже голова ГО «Асоціація учасників та інвалідів АТО» Роман Бойко. 

Роман був добровольцем війни на сході України і ще з 2016 року намагався змусити владу перевіряти укриття та залучати до цього громадськість. Тепер чоловік воює на Херсонщині. 

Кілька років тому я пропонував місцевій владі створити комісії для перевірки сховищ у місті і області. І щоб в таку комісію обов’язково входили громадські діячі. Але мені відмовили”, – розповідає військовий.

Роман зібрав архів переписки з миколаївськими міськрадою та ОДА щодо укриттів. За місяць до вторгнення РФ міська влада відповіла йому, що з 222 сховищ 154 – непридатні до використання. 

Цифри в кінці 2022 року не змінилися в кращу сторону. Знову понад 150 сховищ, за висновком управління надзвичайних ситуацій, були аварійними, підтопленими або не мали вентиляції. І лише 17 укриттів не мали жодних порушень. 

У відповіді на запит журналістів Nikcenter в управлінні з питань цивільного захисту відповіли, що за півтора роки повномасштабної війни Миколаївська міська рада витратила на ремонт укриттів 1,5 млн грн. За ці кошти оновили 29 комунальних захисних споруд. Чотири укриття відремонтували іноземні та місцеві благодійники.

Десятки кварталів без жодного укриття

Більшість сховищ, які місцева влада зараз вважає придатними, знаходяться в старому центрі Миколаєва. Також на карті є скупчення укриттів біля автовокзалу та концерт-холу “Юність” в Інгульському районі, а також в частині Корабельного району.

Карта офіційних укриттів і сховищ у Миколаєві

Жодного сховища не показують на карті для жителів Ракетного Урочища, Великої та Малої Корених, половини Корабельного району відразу за перегоном та Старого Водопою. 

Однак проблема з укриттями переслідує не тільки приватні сектори. Жодного немає і в мікрорайоні Північний, а в Соляних – лише одне сховище на 150 людей.

Карта мікрорайонів Миколаєва без укриттів
Деякі мікрорайони Миколаєва не мають жодного офіційного укриття. Інфографіка Nikcenter

Активіст та наразі військовий спецпідрозділу ЗСУ Микита Плєханов разом з Романом Бойком ще з 2021 року намагався змусити місцеву владу приготувати сховища. Однак навіть коли вже почалось повномасштабне вторгнення, міська рада та ОВА не провели якісний аудит укриттів.

Тривалий час Миколаїв знаходився під щільним артилерійським вогнем, а зараз – в постійній ракетній небезпеці. Нам треба “ізраїльський варіант”, коли у місті якомога більше укриттів: щоб люди в кожному будинку знали, куди бігти і де можна швидко сховатися. 

Влада повинна через суд розібратися зі сховищами, які чомусь були виведені з комунальної власності. Їх треба повернути назад. А з підприємцями, які мають у власності підходящі для укриттів приміщення, укласти договори оренди”, – вважає Микита Плєханов.

Також активіст та військовий зазначає, що для укриттів можуть слугувати і підвали цегляних багатоповерхівок. Вони, на відміну від панельних, більш-менш відповідають нормам безпеки. Тож владі треба просто фінансово допомогти жителям дообладнати такі сховки.

Однак саме в цегляній п’ятиповерхівці на Великій Морській міськрада визнала непридатним укриття. Марина Козлова, в чиєму будинку влада “викреслила” укриття на другому році великої війни, хоче розібратися в ситуації.

Ми ж самі наводили порядок в тих підвалах. У нас навіть речі там залишилися. Дурно від такого рішення міськради стало. Зараз я за кордоном, приїхала до дитини, але скоро планую повертатися додому. Куди бігти, якщо поряд або розбите, або таке ж закрите”, – каже жителька Миколаєва.

Знайти закупівлі на ремонти укриттів у підвалах миколаївських багатоповерхівок, які нещодавно обіцяла місцева влада, поки не вдалося. Та й поки не відомо, чи повернуть містянам ті укриття, які виключили зі списку як непридатні.

війна в Україні, жителі Миколаєва, захисні укриття


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER