У Новій Каховці затоплено відпочинковий комплекс із зоопарком, загинуло багато тварин

Близько 300 тварин і птахів загинули в місті Нова Каховка Херсонської області, в зоопарку, розташованому на території відпочинкового комплексу «Казкова діброва», затопленого внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС.

Про це повідомили мешканці Нової Каховки.

Комплекс розташований неподалік узбережжя Дніпра і перебуває в зоні затоплення, яке виникло внаслідок руйнування Каховської ГЕС.

Місцеві мешканці кажуть, що окупаційна влада протягом тривалого часу ігнорувала прохання співробітників відпочинкового комплексу про евакуацію тварин. Хоча можливість вивезти тварин і птахів була, але люди потребували в допомозі транспортом.

Про це йшлося ще в листопаді 2022 року в дописі на сторінці «Казкової діброви» в Фейсбуці.

«Зоопарк знаходиться на березі Дніпра в безпосередній близькості від Каховської ГЕС. На сьогоднішній день тварини отримують корми та догляд лише завдяки вашій підтримці. Але з настанням активних бойових дій працівники не зможуть годувати та обігрівати тварин, звірі та птахи помиратимуть від голоду, холоду та бомбардування. Єдина можливість врятувати життя тварин – це евакуація. Генічеський сафарі-парк  готовий прийняти у себе наших вихованців. Але ми маємо самі їх туди привезти. До того ж, потрібно забрати корми для них, які ми з вами приготували влітку. Для цього потрібні машини. За бензин та за перевезення ми сплатимо, це не безкоштовно. Потрібно забрати тварин та відвезти їх до Генічеського зоопарку. Будь ласка, хто має таку можливість, допоможіть нам!», – зверталися до небайдужих людей працівники «Казкової діброви».

Але в умовах окупації ніхто не зголосився допомогти вивезти тварин. Проігнорувала прохання і окупаційна влада.

Унаслідок цього 6 червня в затопленій «Казковій діброві» загинули більшість тварин, які там утримувалися. Є припущення, що могли вижити птахи, риби (на території комплексу був ставок з декоративними коропами), земноводні тварини. Загалом ймовірно загинуло близько 150 тварин.

І зараз цей факт окупаційна влада ігнорує. Так, підконтрольний окупантам «тимчасово виконуючий обов’язки губернатора Херсонської області» Володимир Сальдо виступив зі зверненням до мешканців, у якому заявив, що «в Новій Каховці все спокійно».

Пропонуємо подивитися, якою була “Казкова діброва” до повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, до окупації Херсонської області. Фото з особистого архіву журналістів МЦЖР.

 

екологічна катастрофа, Нова Каховка, техногенна катастрофа


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER