На місці колишнього Каховського водосховища розкрадають історичні артефакти

Наслідком трагедії на Каховській ГЕС стало розкрадання археологічних знахідок шукачами історичних цінностей.

Міністерство культури та інформаційної політики повідомило про це і наголосило, що під час заповнення Каховського водосховища багато цінних археологічних об’єктів потрапили під воду.

Внаслідок затоплення та руйнування берегів після аварії на ГЕС охорона археологічної спадщини у регіоні стала критичною. Копачі-грабіжники, які використовують металодетектори, активізувалися в Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській та Одеській областях.

Міністерство культури звернулося до керівників областей, які постраждали від цієї ситуації, а також до МВС та правоохоронних органів з метою ефективної боротьби з розкраданням археологічних знахідок.

Науковці-археологи, музейники і правоохоронці об’єднали свої зусилля для моніторингу, фіксації пошкоджень та проведення невідкладних робіт.

Для ефективного моніторингу та фіксації стану археологічних об’єктів виконавці Мінкульту спільно з Інститутом археології НАН України, партнерами та Національним заповідником “Хортиця” обсудили дорожню карту дій. Ця карта включає в себе план моніторингу, заходи щодо виявлення пошкоджень та необхідні невідкладні роботи.

Роботи з моніторингу та фіксації стану об’єктів тривають з перших днів після зміни рівня води у Каховському водосховищі, зокрема у Запоріжжі. Фахівці Міністерства культури взаємодіють зі спеціалістами з археології та інших суміжних галузей, щоб забезпечити якісний моніторинг та захист археологічної спадщини в районах, які постраждали від катастрофи.

Нагадаємо, підрив Каховської ГЕС вплине на продовольчу безпеку всього світу.

історична пам'ятка, підрив Каховської ГЕС


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER