Окупанти пропонують херсонським дітям відпочинок в холодній і вологій області РФ

Окупанти пропонують дітям з тимчасово підконтрольної Росії частини Херсонської області «літній відпочинок» в Смоленській області, де клімат значно прохолодніший і значно вологіший, ніж в України і тим більш – на південній частині країни.

Анонс цього «літнього відпочинку» розмістили місцеві пропагандистські пабліки.

Зокрема, школярам пропонують «експедиції на Волзі і Угрі на територіях федерального значення, які особливо охороняться» і «відпочинок в оздоровчих таборах» з «насиченою програмою».

Якщо ріка Волга протікає по території кількох регіонів РФ, то річка Угра, ліва притока Оки, – переважно по території Смоленської області РФ. Цей регіон, розташований на заході Європейської частини РФ, на межі з республікою Білорусь, є територією з прохолодним і дуже вологим кліматом. Опадів там випадає від 630 до 730 мм на рік (в Херсонській області – від 300 до 420 мм). Днів з опадами – більше половини року: від 170 до 190. Літо – дощове і прохолодне.

Тобто, Смоленська область, розташована від Херсонської на відстані в приблизно 1300 кілометрів на південний захід, навряд чи підходить для відпочинку там херсонських дітей. Різниця в кліматі може мати дуже негативний вплив на здоров’я. Але, як розповідають мешканці окупованих територій Херсонщини, адміністрації шкіл та вчителі рекомендують батькам учнів відправити їх саме в цей регіон РФ, обіцяючи «відпочинок за найвищім розрядом».

Можна припустити, що окупанти хочуть вивезти в максимально віддалені від Херсонщини регіони РФ дітей з окупованої частини області для забезпечення більшої лояльності місцевого населення, як намагалися зробити це під час окупації Херсона. Тоді чимало мешканців обласного центру були змушені восени 2022 року виїхати в РФ, бо раніше відправили дітей «на відпочинок» в Крим та в регіони РФ.

Нагадаємо, на окупованій частині Херсонщини – дефіцит продуктів харчування.

депортовані діти, Окупація Херсонщини


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER