На окупованій частині Херсонщини загарбники дискримінують місцевих лікарів, вимагаючи «російські документи»

Попри ухвалений в РФ закон, який дозволяє медикам з окупованої частини Херсонщини працювати без «російського підтвердження» українських документів про освіту і кваліфікацію, від лікарів вимагають такі підтвердження.

Про це розповідають мешканці окупованих територій Херсонської області.

«У нашій лікарні люди намагаються потрапити до лікарів, які працювали там до окупації. Але зараз є ризик, що цих лікарів звільнять або змусять звільнитися. Зараз від них вимагають документи, яких у них ніколи не було. Одна з лікарок розповіла, що окупаційне медичне керівництво вимагає наявності в лікарів посвідчення про проходження інтернатури (теоретична і практична підготовка лікаря після закінчення вишу, – авт.). Але такі посвідчення видаються в Росії, українські лікарі отримують сертифікати, які окупаційна адміністрація називає «недійсними», – розповідає мешканець окупованої частини Херсонщини.

Співрозмовник каже, що тиск на місцевих лікарів почався після того, як окупаційним «міністром охорони здоров’я Херсонської області» став росіянин Артиш Сат, а також почала працювати російська програма «Земський лікар». Згідно з нею лікарі, які приїжджають працювати на окуповані території, мають право на чималі додаткові виплати.

«Заради цих виплат к нам приїздять російські лікарі, кваліфікація яких, м’яко кажучи, залишає бажати на краще, але ці лікарі мають суттєву перевагу в порівнянні з місцевими: вони мають усі російські документи», – каже мешканець окупованої території.

За його словами, «чиновники» окупаційної влади посилаються на якісь документи Росздоровнагляду, згідно з якими, для продовження роботи «на території РФ» (так росіяни називають окуповану частину Херсонщини) потрібне саме «посвідчення про проходження інтернатури». Херсонські лікарі можуть його отримати після проходження курсів і здачі кваліфікаційного екзамену.

Лікарі розповідають, що курси ці – платні і коштують від 15 до 20 тисяч рублів залежно від лікарської спеціалізації. Навчатися лікарю треба на території РФ, перебуваючи там за власний рахунок. При цьому керівники лікарень погоджуються відпускати підлеглих на курси лише в їх щорічну відпустку або на умовах відпустки без збереження заробітної плати.

Але й проходження курсів не може гарантувати, що лікар продовжить безперешкодно працювати за спеціальністю. Бо російське «посвідчення про проходження інтернатури» оформлюється в Москві. Людина надає документ і може чекати на рішення питання протягом дуже тривалого часу. Відомо, що ще не отримали «посвідчення» люди, які закінчили курси ще в березні 2023 р.

«Я чув від лікарів, що кількох завідуючих відділень, які – з місцевих, перевели на рядові посади, а на їх місця взяли росіян. Звісно, це – дискримінація, але люди не можуть цьому протистояти», – каже мешканець окупованої частини Херсонщини.

Нагадаємо, «завкафедрою» фейкового херсонського вишу вважає український контрнаступ «інформаційним терором».

лікар, Окупація Херсонщини


В’ячеслав Гусаков

Журналіст.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER