Мінʼюст скасував спробу регіонала Новинського приховати активи від санкцій: серед них сім підприємств у Миколаєві і Херсоні

 

У близька 40 українських компаній, якими донедавна володів мільярдер і екснардеп Вадим Новинський, він знову значиться бенефіціаром. Нещодавно колишній регіонал виходив із складу власників зазначених фірм, аби приховати активи від санкцій. 

Спробу Новинського врятувати бізнес скасовано наказом міністра юстиції Дениса Малюськи, що оприлюднено сьогодні, 3 травня, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Мова йде про компанії, які за поданням СБУ були арештовані ухвалою Шевченківського районного суду в Києві від 7 квітня. Серед них сім відомих суднобудівних та логістичних підприємств Миколаївської та Херсонської областей.

На думку слідчих, Новинський наприкінці 2022 – на початку 2023 року переказував активи на закордонні трасти на Кіпрі. Це дозволило б йому за допомогою кіпрських громадян продовжити фінансування проросійських центрів впливу.

«Установлено, що для уникнення санкцій РНБО Новинський намагався перереєструвати власні індустріальні об’єкти на декілька афілійованих комерційних структур», — повідомляло СБУ в квітні цього року.

Задля цього декілька приватних нотаріусів та державних реєстраторів вивели Вадима Новинського з-поміж бенефіціарів або власників підприємств в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб. Наказ Мін’юсту скасував вказані зміни, а також закрив цим нотаріусам доступ до реєстру.

У власність Новинського і одночасно під арешт потрапили компанії, що володіють 30-ма газовими свердловинами, столичною нерухомістю, агроактивами під маркою «Верес» тощо.

Також у переліку є декілька компаній, пов’язаних із Миколаєвом та Херсоном. Це ТОВ «Смарт Мерітайм Груп», до якого входять Миколаївська та Херсонська верфі. Також ТОВ «Наваль парк» і ТОВ «Наваль логістик», які користуються виробничими потужностями колишнього Чорноморського суднобудівного заводу. Під арешт потрапили також ТОВ «Порт «Очаків» та його власник «Парк Очаків». У переліку – зареєстровані в Херсоні ТОВ «НАВИ», ТОВ «Смарт Мерітайм Актив».

Рішення Мін’юсту лише частково задовольняє скаргу Головного управління контррозвідувального забезпечення об’єктів критичної інфраструктури та протидії фінансування тероризму Служби безпеки України. Міністерство відмовилося повернути Новинського до бенефіціарів Метінвест Холдингу, Запоріжсталі, кількох гірничо-збагачувальних комбінатів та великих шахт. Їхнім єдиним бенефіціаром залишається Рінат Ахметов.

Нагадаємо, санкції щодо Вадима Новинського були запроваджені Указом Президента у грудні минулого року на підставі рішення Ради національної безпеки.

Раніше суд зобов’язав завод, що належав регіоналу Вадиму Новинському, привести до ладу бомбосховище в Миколаєві. 


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER