«Липова» оренда квартири: як росіяни створили фейк про «відхід українських військ з Херсона»

Російська пропаганда дуже часто видає бажане за дійсне, при цьому, не гребуючи маніпуляціями, підтасовками і просто неприхованою брехнею.

Узагальнення на підставі… одного оголошення

Одразу кілька російських медіа і підконтрольних росіянам медіа з окупованої частини Херсонщини видали фейк про «українських військових», які начебто знімають в Херсоні квартири, а потім несподівано їх залишають, іноді, не заплативши власникам за оренду.

Російські і колаборантські пабліки розмістили скрін з начебто розміщеним в Telegram 28 квітня оголошенням про здачу двокімнатної квартири в центрі Херсона.

Судячи з тексту оголошення, квартиру здає власник, і він робить це з додатковою умовою. Людина не здає квартиру військовим. Чому?

«Попередні мешканці з ЗСУ з’їхали без попередження одним днем без оплати», – пояснює власник квартири своє рішення.

Під оголошенням є коментар начебто користувача сервісу, який також розповідає історію про те, як він здав квартиру «пристойному підполковнику», який теж без попередження «з’їхав одним днем».

Виходячи з цього, окупантські та колаборантські пабліки роблять висновок, що розміщені в Херсоні підрозділи Збройних сил України начебто залишають місто, бо їх «в спішному порядку перекидають на Донбас».

При цьому пропагандисти пишуть, що начебто факти, описані в оголошенні про оренду квартири, яке вони приводять, мають масовий характер. Дехто «підкріплює» висновок «інформацією з власних джерел в Херсоні». Але якихось конкретних підтверджень того, що українські військові залишають Херсон, крім оголошення і коментаря до нього, немає.

«Примара» з Telegram

Ми намагалися знайти в Telegram канал або спільноту «Зніму / здам квартиру Херсон», де начебто розміщене оголошення про здачу оренду квартири від ображеного на військових власника.

Але таких каналу чи спільноти знайти в Telegram не вдалося.

Не вдалося знайти й оголошення про здачу цієї «квартири в центрі Херсона» в інших розміщених в цьому сервісі каналах і спільнотах, де публікуються об’яви про здачу в оренду житла.

Також неможна було не звернути увагу на те, що не вказана кількість переглядів повідомлення, що обов’язково для Telegram, а також – на дивне розміщення коментаря. Він розміщений під основним повідомленням із зміщенням, і якщо це – перший коментар, то між ними має бути напис «Початок обговорення». Цього напису немає.

Тобто, такий скрін, а також неможливість знайти в онлайн сервісі не тільки повідомлення, а й джерело його розміщення, викликають сумніви в достовірності самої інформації, яку пропагандисти розповсюджують за допомогою скріну.

Як пропагандисти «телепортували» квартиру

Але ми все ж знайшли об’яву, з якої пропагандисти взяли фото квартири, яку «не здають військовим».

Виявилося, що це – реальна квартира в Херсоні, яка пропонується для оренди. Правда, квартира – не двокімнатна, а трикімнатна. І розташована вона не в центрі міста, а в мікрорайоні Шуменський, відстань до якого від центра Херсона – приблизно 4,5 кілометри.

Оголошення розміщене 27 квітня 2023 року на онлайн-сервісі OLX.

В тексті оголошення є лише єдине обмеження для бажаючих орендувати цю квартиру: орендодавці не хочуть, щоб в їх помешканні жили домашні тварини. Про небажання здавати квартиру військовим немає ані слова.

Як, до речі, немає згадок і про начебто нещодавно проведений ремонт.

І на OLX об’ява розміщена ріелтором, а в Telegram – буцімто власником квартири.

Тобто, можна зробити висновок, що розтиражований пропагандистами скрін з об’явою про здачу квартири, на підставі якого був зроблений висновок про «відхід ЗСУ з Херсона», – стовідсоткова фальшивка, для створення якої були використані фото з реального оголошення про здачу квартири в оренду.

Пропагандисти просто «телепортували» в центр міста квартиру, розташовану в мікрорайоні Шуменський, зменшили кількість кімнат і перетворили ріелтора на власника.

Виходячи з цього, можна зробити висновок, що й повідомлення про «перекидання на Донбас військових з Херсона» – точно така ж стовідсоткова фальшивка, яку розтиражовали чимало російських і колаборантських медіа.

Де ж справді живуть військові

Як нам розповів офіцер однієї з війкових частин, розміщених в Херсонській області, проживання військових в орендованих квартирах, щодо яких розміщуються оголошення, в теперішній умовах воєнного часу зовсім неприпустиме.

«Це неможливо з елементарних міркувань безпеки, – каже військовий. – Тим більш, не буде жити в Херсоні в знайденій за оголошенням орендованій квартирі військовий в званні підполковника. Власник квартири – абсолютно невідома людина. Херсон – прифронтове місто, яке вісім місяців перебувало в окупації. Тобто, там точно є російська агентура. І невже в таких умовах хтось з військових, тим більш, – старший офіцер, буде нехтувати особистою безпекою і безпекою інформації, якою він володіє, орендуючи житло у незнайомої людини?».

За словами військового, питання розміщення особового складу вирішуються інакше.

Ми також зателефонували за номером, вказаним в оголошенні на OLX, і ріелтор сказала, що, наскільки їй відомо, власниця квартири не проти здавати її військовим, не має якихось упереджень щодо цього.

Матеріал підготовлений за участі Ірини Паршиної

військовослужбовці, житло, Херсон


В’ячеслав Гусаков

Журналіст.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER