Херсонському краєзнавчому музею передали знайдені археологами скіфські артефакти

Науковець Денис Сікоза передав до Херсонського обласного краєзнавчого музею археологічні знахідки із городища на території села Червоний Маяк.

Про це повідомили на сторінці музею в Фейсбуці.

Ще в ХІХ столітті на території сучасного села Червоний Маяк Бериславського району виявили старовинний некрополь, датований кінцем ІІ століття до н. е. та рубежем ІІ-ІІІ століттям н. е. Першими розкопали більше сотні пізньоскіфських могил монахи монастиря Бізюкова.

Знахідки потрапили до Херсонського музею старожитностей. Згодом городище і розташований неподалік могильник досліджували відомі археологи, серед яких і засновник музею Віктор Гошкевич.

«Роботи з виявлення артефактів тривали в ХХ та на початку ХХІ століть. Результати археологічних розкопок, як правило, надходили до фондів Херсонського краєзнавчого музею, були представлені в експозиції та на виставках. Улітку 2021 року чергова Пізньоскіфська археологічна експедиція Інституту археології НАН України на чолі з відомим археологом Олександром Симоненко продовжила дослідження пам’ятки», – йдеться у дописі.

Археологічні матеріали дозволяють реконструювати поховальні обряди давнього населення, дають уявлення про побут і звичаї мешканців Низового Дніпра.

«Протягом польового сезону було виявлено 9 поховальних споруд. Серед них: яма з підбоєм, катакомби (земляні склепи), прості ями. Крім того, зафіксовано кілька порожніх ям, без археологічного матеріалу. Переважна більшість похованих – жінки та діти. Поховальний інвентар представлений бронзовими прикрасами, залізними фібулами, керамікою та намистинами», – розповів учасник експедиції Денис Сікоза.

Після наукової обробки знайдені у 2021 році матеріали повинні були потрапити до музею, але війна внесла свої корективи. Тільки після повернення до Херсона науковець зміг передати матеріали до музею.

Нагадаємо, перед тим, як облишити Херсон, російські окупанти “евакуювали” Херсонський обласний художній музей ім. Шовкуненка. Тобто, окупанти вивезли на лівий берег практично всю колекцію музею. Така сама доля спіткала і Херсонський краєзнавчий музей.

музеї, Херсон


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER