На окупованій частині Херсонщини росіяни відкривають відділення банку, який мешканці Донеччини і Луганщини називають «шахрайський»

Ірина Паршина

На окупованій частині Херсонської області відкриваються відділення російського банку «ЦМРБ», який фактично є так званим «Міжнародним розрахунковим банком» («МРБ»), який з 2016 року працює на окупованих Росією територіях Донецької і Луганської областей.

Про відкриття на окупованій частині Херсонської області відділень «ЦМРБ» повідомляють пропагандистські медіа-ресурси, які не приховують, що цей банк – результат трансформації банку «МРБ», зареєстрованого в Південній Осетії, тобто, на окупованій Росією території Грузії.

Цей банк, як і банк «МРБ», створений для роботи на окупованих Росією територіях, де відмовляються працювати інші російські банки, крім державного «Промсвязьбанку», який перебуває під усіма можливими міжнародними санкціями, і «Сбербанку», який з 2022 року частково працює в окупованому Криму.

Банк «МРБ», створений росіянами для роботи на окупованих територіях, тривалий час був фактично монополістом в сфері фінансових послуг в так званих «ДНР» і «ЛНР», зокрема, через цей банк виплачувалися зарплати працівникам бюджетної сфери: медикам, педагогам, комунальникам. За словами мешканців цих територій, банк там мав дуже негативну репутацію, люди називали його «шахрайський».

Мешканці окупованих територій Донбасу скаржилися, що часто банкомати «МРБ» бували налаштовані таким чином, що не видавали повну суму готівки, яку хотів отримати клієнт, а видавали частину суми, при цьому стягуючи комісійні в повному обсязі. Якщо клієнту все ж необхідна певна сума готівки, він в деяких випадках був змушений знімати її за кілька спроб, кожний раз сплачуючи комісійний збір. Це викликало величезне незадоволення людей.

Віднедавна банк став російським, але не має розгалуженої присутності в РФ. Лише, судячи з інформації на сайті банку, має головний офіс в Москві, а також офіси в Ростові, Таганрозі, Бєлгороді, Аксаї і в окупованому Сімферополі. Усі вказані російські нестоличні міста розташовані неподалік кордону з Україною. Переважна більшість відділень банку розташовані в Донецькій і Луганській областях. Зараз відкриваються відділення на окупованій росіянами частині Херсонської області.

Нагадаємо, росіяни обстріляли в Херсоні зупинку громадського транспорту: троє загиблих.


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER