Навчання інструкторів і боротьба з «шахедами»: в Одесі міністри оборони України та Литви розповіли про співпрацю та нові пакети допомоги

У четвер, 9 лютого, в Одесі відбулася зустріч міністрів оборони України та Литви Олексія Резнікова і Арвідаса Анушаускаса. В ході брифінгу вони розповіли про нові домовленості та пакети військової допомоги, які Збройні сили України отримають найближчим часом.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань

Міністр оборони України, розповідаючи про результати зустрічі зі своїм литовським колегою, наголосив, що він приїздить до України за час великої війни вже вдруге. 

«Він – перший міністр оборони, який першим приїхав, ще коли Київ був у напів оточенні, коли бої тривали на околицях Києва він вже був тут, у нас в Україні. Ми з ним проговорювали весь пакет підтримки, який робить дружня Литва», – підкреслив Олексій Резніков. 

Міністр оборони України Олексій Резніков та міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас
Міністр нагадав, що Литва є одним із лідерів серед союзників України. Зокрема, саме ця балтійська країна першою поставила нам зенітно-ракетні комплекси «Стінгер», надання яких, за словами Резнікова, ще в листопаді 2021 року всі вважали неможливим. Щодо зустрічі із Арвідасом Анушаускасом, Резніков повідомив, що йшлося про нову військову допомогу. 

«Під час наших перемовин ми із паном Арвідасом обговорили наступні пакети чергової підтримки України. Зараз вже завершили навчання наші військовослужбовці по відповідних програмах і вже їдуть в Україну для виконання бойових задач, які будуть поставлені їм командуванням. Ми проговорили пріоритети. Одним із пріоритетів залишається, ви це знаєте, протиповітряна і протиракетна оборона. І ми теж очікуємо певну допомогу, вже безпосередньо певною зброєю, яка допоможе боротися з іранськими дронами», – повідомив Олексій Резніков. 

Міністр оборони України Олексій Резніков
За його словами, темами для обговорення також стали плани на найближчу зустріч у форматі «Рамштайн», яка відбудеться наступного тижня, та плани України щодо вступу в НАТО. 

«Ми пам’ятаємо, що саме в Вільнюсі, в дружній Литві буде відбуватися черговий саміт влітку, а приймаюча сторона має можливість успішної і ефективної модерації. Тому я отримав запевнення, що Литва з нами на євроатлантичному шляху», – повідомив Резніков. 

У своєму виступі міністр оборони Литви підкреслив, що збройна агресія Росії була безпідставною, та водночас висловив своє захоплення сміливою боротьбою українського народу. 

«Я пам’ятаю, коли я прибув до України минулого березня, було складно бачити наслідки російської агресії в столиці України, Києві, під час найскладніших місяців війни. Але я знав, що ви зможете зупинити росіян. Сьогодні, коли з початку російської агресії минув майже рік, я знаходжусь тут. І я більше, ніж впевнений, що ви зможете перемогти», – сказав Арвідас Анушаускас.

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас

За його словами, допомога Литви зосереджена першочергово на наданні Україні необхідного озброєння і боєприпасів, а також на навчанні наших інструкторів та військовослужбовців. 

«Шлях до перемоги буде непростим, але я можу запевнити вас, що Литва разом з іншими демократичними країнами допомагатиме Україні на цьому шляху до перемоги. Литва продовжуватиме надавати усю можливу допомогу українцям для того, щоб Україна перемогла у цій війні», – підкреслив Арвідас Анушаускас. 

Як стало відомо, нещодавно у Литві закінчилось навчання українських інструкторів – вони вчилися знищувати дрони-камікадзе, і отримані знання вже в Україні передаватимуть нашим військовослужбовцям. 

«Ми вже завершили навчання п’ятнадцятьох інструкторів, які будуть готові працювати на території України. І ми надаємо вже 36 зенітно-ракетних комплексів, які можуть успішно боротися з дронами», – повідомив міністр оборони Литви у відповідь на запитання журналіста про надання допомоги Україні для боротьби з дронами-камікадзе. 

Олексій Резніков розповів, що було прийнято рішення вчити не наших операторів, а інструкторів, які в подальшому передадуть знання вже українським екіпажам. 

Крім того, Олексій Резніков повідомив, що вже є конкретика про надання союзниками далекобійної зброї для України, проте будь-які подробиці зараз озвучити не можуть. За його словами, право про оголошення конкретного виду зброї, наданої союзниками, залишається за ними. Міністр не виключає, що про це офіційно можуть оголосити на «Рамштайні», при цьому відзначивши, що «конкретика хороша, перспективна». 

Відповідаючи на запитання журналістів та коментуючи поточну ситуацію на фронті, Олексій Резніков заявив, що зараз головна місія ЗСУ – збільшувати втрати росіян на сході, де ситуація наразі найскладніша, таким чином зменшуючи бойову спроможність російських військ. Він вкотре наголосив, що Україна не виключає імовірності повторного великого наступу Росії, зважаючи на концентрацію їхніх сил та їхню любов до символічних дат. 

Можливість повторної спроби росіян наступати на півдні міністр оборони України вважає малоймовірною. 

«З точки зору військової, угруповань російських, які ми бачимо, наша розвідка бачить, (ми з партнерами це перевіряємо, включаючи космічні знімки і так далі), для того, щоб ризикувала саме Одеса та Одеський регіон, їм треба мати панування на Чорному морі, а ми позбавили їх цієї можливості. Плюс несуть свою службу не тільки артилерійські комплекси, а й «Гарпуни». Це теж засоби ураження саме протикорабельні. Тому підійти з моря на Одесу я собі просто не бачу жодного у них шансу. Для того, щоб піти по суходолу, що їм не вдалося минулого разу, їм треба спочатку пройти Миколаїв, перейти річку Дніпро, пройти через Херсон. Завдяки мужності оборонців Миколаєва і Миколаївської області, їм це не вдалося. В Херсоні їх уже нема», – наголосив Резніков.

Він вважає, що загроза для півдня більша у Запорізькій області, де росіяни мають достатньо велике угруповання та мають можливості для поповнення своїх сил. 

Раніше Інститут вивчення війни повідомляв, що росіяни пішли у масштабний наступ в Луганській області.


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER