Розпорядження з порожніми сторінками та 168 тис. грн за відповідь на запит: ОВА приховують дані про осіб, які отримують дозволи на виїзд за кордон

Ряд обласних військових адміністрацій відмовились надати журналістам списки чоловіків, яким дозволили виїжджати за кордон як водіям гуманітарного або військового вантажу. Сумська обласна військова адміністрація у відповідь на запит взагалі надіслала копії своїх розпоряджень, закривши, окрім конфіденційної інформації, і прізвища водіїв. Таким чином журналісти отримали документи з порожніми сторінками. А Вінницька ОВА запросила за послуги з копіювання документів 168 тис. грн.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Національне агентство з питань запобігання корупції назвало виїзд за системою “Шлях”, яка була розроблена для водіїв-волонтерів, однією зі схем незаконного виїзду з України під час війни. Як раніше стало відомо, саме таким чином виїхали за кордон син та племінник проросійського діяча, першого заступника голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова. Цією ж схемою для виїзду скористався фігурант корупційного скандалу, колишній перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський.

А голова Чернівецької ОВА просив прикордонників посприяти у пропуску через кордон до Румунії місцевих політиків, які, як стверджують в НАЗК, надалі брали участь у схемі з привласнення благодійною організацією автомобілів швидкої допомоги, безкоштовно переданих українцям з Італії.

Деякі обласні адміністрації відмовились надати копії своїх розпоряджень про дозволи на виїзд за кордон, пояснивши це тим, що їх попросили надати непублічну інформацію. Однак юрист ГО “Платформа прав людини” Євген Воробйов, пояснив, чому це не так.

“Наприклад, Волинська ОВА відповіла, що не володіє запитуваною інформацією і що така інформація не підпадає під визначення публічної. Але у ОВА є щонайменше заяви організацій з переліком осіб-водіїв і обгрунтування, чому їм потрібно виїхати, а також рішення про виїзд або ні згаданих водіїв. Якщо запит стосується інформації, яка міститься в кількох документах і може бути зібрана без додаткового аналізу, то така інформація є публічною”, – каже Євген Воробйов.

Також декілька ОВА у своїх відмовах на доступ до інформації запевняли, що це може нашкодити обороноздатності країни.

“Розпорядники помилково трактують норми законодавства, що призвело до необґрунтованого обмеження доступу до інформації. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається та, доступ до якої необмежений. Наприклад, прізвища та імена водіїв, які не є конфіденційними, тим паче, коли необхідні для журналістських цілей”, – доповнив юрист Воробйов.

Зазначимо, що частина військових адміністрацій все ж попросили довший термін для відповіді на запит, або ж запропонували ознайомитися з документами на місці. У Миколаївській ОВА надіслали копії своїх розпоряджень, приховавши конфіденційні дані чоловіків, однак з міркувань безпеки відмовилися давати доступ до звернень організацій, де пояснювалося, якою саме була мета виїзду цих водіїв.

Нагадаємо, в Україні ліквідували чотири канали незаконно виїзду чоловіків призовного віку за кордон – організатори схеми вимагали від 2 до 7 тисяч доларів з людини.


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER