Суд у Гаазі визнав винними в катастрофі MH17 Гіркіна-Стрєлкова та ще двох російських військових

Суд у Гаазі визнав винними у катастрофі малазійського літака MH17 трьох осіб, які були попередніми підозрюваними, а саме – Ігоря Гіркіна-Стрєлкова, Сергія Дубинського та Леоніда Харченка. Ще одного обвинуваченого, Олега Пулатова, суд виправдав.

Про це заявив суддя Хендрік Стейнхаус під час оголошення рішення суду 17 листопада. 

Літак Малайзійських авіаліній був збитий у небі над Донбасом ракетою із російської ЗРК «Бук», запущеною з боку Першотравневого, яке на той час контролювали підзвітні Росії сепаратисти, заявив суддя. Як відомо, внаслідок катастрофи загинули 298 людей, пасажирів і членів екіпажу.

Стейнхаус зазначив, що «Бук» привезли до України з Росії, та відправили на лінію фронту, де його використали бойовики «ДНР», що і стало причиною катастрофи. Після цього комплекс вивезли назад до РФ, щоб у такий спосіб запобігти міжнародному скандалу.

Незрозуміло, хто дав команду про запуск ракети. Суд  вважає, що обвинувачені не були єдиною групою, але мали відношення до застосування ЗРК «Бук». Зокрема, Пулатов займався організацією «коридора», яким «Бук» вивезли, Гіркін віддавав вказівки та вів переговори з «ЛНР» та відповідальними особами в Москві. Активну роль відіграв і Харченко.

Раніше суддя Стейнхаус чітко вказав, що з травня 2014 року Росія мала загальний контроль над окупованою територією України, де було утворено так звану «ДНР».


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER