За паспорт РФ хочуть давати до 15 років позбавлення волі: Верещук пояснила, кому це загрожує

На урядовій нараді члени Кабміну погодили законопроєкт про кримінальну відповідальність за незаконне отримання громадянами України паспорта Російської Федерації. Зокрема, за цей злочин держслужбовці можуть отримати до 15 років позбавлення волі.

Про це повідомила віцепрем'єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук у Telegram.

Так, за її словами, норми нового закону направлені насамперед на покарання організаторів ворожої паспортизації та їх поплічників. У тому числі, покаранню підлягають російські громадяни, які займались незаконною паспортизацією на території України.

Як повідомила Верещук, законопроєктом передбачається покарання:

– якщо держслужбовець отримав ворожий паспорт, то отримає позбавлення волі на строк від 10 до 15 років;

– за пропаганду ворожого громадянства передбачається позбавлення волі на строк від 5 до 8 років;

– примушування громадян України до отримання російського паспорта тягне позбавлення волі на строк від 8 до 12 років;

– від 8 до 12 років позбавлення волі за створення умов, за яких неотримання російського паспорта буде понижувати громадянина України в правах або іншим чином ставити в невигідне становище. Тобто тут йдеться про непряме примушування.

"Ці нововведення направлені проти держслужбовців з ворожими паспортами та проти тих, хто прямо чи опосередковано сприяє російській паспортизації. Інших осіб цей законопроект не стосується", – додала глава Мінреінтеграції.

Нагадаємо, кримчанка знищила російський паспорт на знак протесту проти окупантів. Дівчина розповіла, що загарбники прийшли на її малу батьківщину тоді, коли їй було 8 років. Перебуваючи вже на кордоні з Україною, вона сказала, що хоче мати громадянство України, а не навʼязане їй російське. 

 

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER