Російські окупанти влаштували в Херсоні криваву провокацію по донбаському сценарію 2014 року

Чотири людських життя, з яких два – дитячі. Саме стільки коштував пропагандистський сюжет, який окупанти зробили після вибуху на вулиці Покришева в Херсоні.

Інцидент стався 14 вересня приблизно о 19.20. Херсонці почули потужний вибух, особливо гучно було в Таврійському мікрорайоні. Трохи згодом в мережі з’явилося повідомлення російських пропагандистів про «удар ЗСУ по Херсону»…

Стало відомо, що внаслідок вибуху, який стався на проїжджій частині біля будинку № 57 на вулиці Покришева, загинула родина: четверо людей – двоє дорослих (чоловік і жінка), двоє дітей і собака.

Ніяких подробиць про «удар ЗСУ» пропагандисти у своїх перших повідомленнях не згадували, зокрема, не згадується, яка зброя могла застосовуватися. Мабуть, ці подробиці не згадуються спеціально, бо воронка від пострілу дуже схожа на воронку від влучання мінометної міні калібром 82 або 120 мм. Так званий «тимчасовий глава адміністрації Херсонської області» Сергій Єлісєєв у своєму зверненні згадав про «ракетний обстріл».

Але на скріншоті відео видно, воронка від вибуху – занадто маленька для ракети. А ось на зображених на інших фото воронках від влучання мінометних мін херсонська воронка схожа.

Ілюстративне фото

Скоріше за все можна говорити про навмисний мінометний обстріл, здійснений росіянами з пропагандистською метою. Про це свідчить й швидкість, з якою прибули на місце пригоди російські військові й співробітники пропагандистських медіа. Напевне військові перед зйомками пропагандистських антиукраїнських сюжетів прибрали з місця трагедії усі уламки міни, щоб неможливо було точно ідентифікувати різновид зброї.

Крім того, херсонці повідомляли в пабліках, що майже одночасно з вибухом бачили сигнальну ракету. Ймовірно, хтось з окупантів спостерігав за місцем майбутньої трагедії, очікуючи, коли там з’являться люди. Та ділянка вулиці Покришева – дуже небагатолюдне місце. А ввечері там можна зустріти хіба що людей, які вигулюють собак на пустирі, де розташована траса для автогонок, на якій проводилися ралі «Чумацький шлях».

На цьому панорамному знимку можна детально вивчити місце події з різних боків:

Мабуть, окупанти, щоб не дуже лякати херсонців, не мали наміру влаштовувати провокацію з великою кількістю жертв. Скоріше за все, хтось спостерігав за місцевістю, а хтось був напоготові біля міномету. Здійснити постріл могли з промзони, розташованої приблизно в 3 кілометрах від місця трагедії. Якщо застосовувалася інша зброя, то в будь-якому випадку там, звідки був постріл, до Дніпро-Бузького лиману немає позицій ЗСУ, там – лише окупована територія.

До того ж представники обласної влади, зокрема, перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський, зазначали, що в той день ЗСУ не наносили ударів по місцям розташування окупантів в Таврійському мікрорайоні Херсона.  

Тобто в Херсоні росіяни влаштували криваву провокацію на кшталт чисельних подібних провокацій, які влаштовувалися, починаючи з 2014 року, на Донбасі: в Донецькій і Луганській областях чимало людей загинули внаслідок мінометних обстрілів, які пропагандисти (вони завжди «чисто випадково» були неподалік) видавали за «українські обстріли».

І зараз, як було і під час подій на Донбасі, в пабліках коментарі під повідомленнями про трагедію «окупують» російські боти, які «відкатують» ту ж програму, як і в 2014 році, навіть не враховуючи те, що Херсонщина – в значно більшій мірі проукраїнський регіон, ніж донбаські території, де утворилася так звана «Л/ДНР».

І стосовно Херсонщини коментарі «Мы для них изначально чужие были» дуже недоречні.

Скоріше за все, провокація в Херсоні здійснена для нагнітання в місті і області антиукраїнських настроїв, але люди чудово розуміють, хто насправді вчинив цей страшний злочин. Можливо, окупанти та їх посіпаки хочуть розпочати новий віток репресій проти мирного населення, тому вирішили «виправдати» це в такий страшний спосіб. А підконтрольні окупантам медіа створюють відповідний інформаційний фон.

Ця кривава провокація – ще один сигнал для державної влади України і для ЗСУ про потребу у якомога швидкому визволенні Херсонської області від рашистських окупантів. Бо ситуація в окупованій області стає дедалі небезпечною для людей.

Нагадаємо, херсонський журналіст-зрадник Олег Грушко отримав посаду в окупаційній владі.

This publication was produced with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of DW Akademie/ MediaFit Programme for Southern and Eastern Ukraine Програма Медіафіт для Південної та Східної України and do not necessarily reflect the views of the European Union..


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER