Миколаївські донори змушені стояти в черзі кілька годин, щоб здати кров

Миколаївська волонтерка Вікторія Ганусовська заявила, що для того, аби вчора, 31 серпня, здати кров, їй довелося чекати в черзі на станції переливання крові 4 години. Через тривале очікування її подрузі Валерії стало зле, тому вона не змогла стати донором. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань. 

«Валерія не здала, тому що їй стало зле. Знаєте, якби ви чотири години постояли в черзі на жарюці, вам би, напевно, теж стало зле. Це просто неповага до людей. В реєстратурі сидить один працівник, а люди стоять в черзі на два поверхи», – зазначила волонтерка.

Вікторія звернулася до представників місцевої влади із проханням вплинути на ситуацію.
Однак у четвер, 1 вересня, ситуація повторилася: під публікаціями можновладців із закликом здавати кров містяни масово скаржаться на черги. 

Моя мама 4 години стояла в черзі, а потім її кров не прийняли, бо в неї низький гемоглобін. Прикро, але наших лікарів я ні в чому не звинувачую", – написала одна з користувачів. 

Завідувач відділом комплектування донорських кадрів станції переливання крові Євген Попов в коментарі Центру заявив, що такі великі черги виникають через велику кількість донорів.

«Тому що дуже багато людей приходять одночасно. Дуже багато донорів, які прийшли вперше, вони вимагають багато пояснень. Вони вимагають допомоги у заповненні картки, роз’яснення процедури донорства і таке інше. Це забирає час», – сказав Попов.

При цьому він не зміг дати чіткої відповіді щодо збільшення кількості працівників у реєстратурі на станції для вирішення проблеми.

«Ну, ми робимо все можливе, щоб покращити. Скажімо так, ми працюємо над тим, щоб пришвидшити цей процес. Будемо добавляти працівників в реєстратуру і лабораторію, щоб у нас це було швидше», – заявив Попов.

Волонтерка Донор UA Олена Запорожченко на своїй сторінці у Фейсбук зазначила, що на станції переливання крові мають покращити перш за все комунікацію із донорами. За її словами, люди, які приходять здати кров, не мають чекати більше, ніж годину. 

«Ви рятуєте, і час, витрачений на це, не має перевищувати годину. Інакше добровільно на станцію іншого разу вже ніхто не прийде. Тому прошу Вас враховувати ймовірність черги, якщо так, то не вагайтеся і йдіть по своїх справах», – написала Олена, додавши, що здати кров на станції переливання можна також у вихідні дні.

Крім того, аби пришвидшити процедуру, Олена Запорожченко вважає, що донори мають підготуватися та знати інформацію про донацію. 

«Ще прошу не йти на донацію без підготовки. Вкрай необхідно ознайомитися з процедурою, відпочити, правильно харчуватися, пригадати, які є вади здоров'я, які ліки приймаєте. Краще перепитати. Часто неврахування цієї інформації стає відмовою в донації та негативного ставлення до процесу як такого», – написала вона.

Олена Запорожченко відзначила, що знайти всю інформацію про підготовку до здачі крові можна за посиланням. Також зареєструватися для здачі крові можна онлайн

Раніше Центр повідомляв про те, що пацієнти скаржаться, що на станції переливання крові торгують «штампами», а волонтери стверджують, що керівництво медустанови не виконує своїх обов'язків і перебільшує статистику добровільних донорів. Детальніше про це читайте в нашому матеріалі

Цей матеріал підготувлено ГО «Миколаївський центр журналістських розслідувань» в рамках програми Інституту висвітлення війни та миру «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст публікації є винятковою відповідальністю ГО i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війни та миру.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER